Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komunisté dali Babišovi a ČSSD nůž na krk kvůli zahraničním misím. Potopí vládu?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
12. května 2018
13:25

Komunisté pohrozili, že nakonec menšinovou vládu ANO a ČSSD tolerovat nemusí. A to v případě, že z návrhu programového prohlášení nebude jasné, že příští vláda nebude navyšovat vojenské mise v zahraničí. O toleranci menšinového kabinetu ANO a ČSSD rozhodnou navíc až po vyhlášení výsledků vnitrostranického referenda v sociální demokracii, tedy po 15. červnu.

„Je dost upovídané, kritizoval Filip už před jednáním vedení komunistů programové prohlášení ANO a ČSSD. Podle něj strana předá Babisovu hnutí komplexní seznam bodů k dopracování či předělání. „Debata k vládnímu prohlášení byla velmi kritická,“ dodal Filip po jednání širšího vedení KSČM.

Bouře na jednání komunistického vedení

Nejvíce komunistům v dokumentu chybí formulace, že příští vláda nebude navyšovat počet vojáků v zahraničních misích. Pokud to nebude hnutí ANO a ČSSD akceptovat – komunisté vládu nakonec podle Filipa tolerovat nebudou.

„To vyvolalo takovou bouři na ústředním výboru, že pokud by to zůstalo součástí vládního prohlášení, tak by nebyla podpora KSČM možná,“řekl důrazně Filip.

Komunisté podle Filipa připraví formulaci, která se začlení buď do programového prohlášení nebo do dohody o toleranci menšinové vlády, která by měla stanovovat, že při vysílání vojáků do zahraničí bude Česko respektovat rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Spory kolem důchodů

Za sporný bod v programovém prohlášení mají komunisté také návrh na vytvoření odděleného důchodového účtu. Podle Filipa existuje riziko, že by se za jiných vlád mohla zastavit valorizace důchodů.

„Předpokládáme, že při tvorbě skutečného vládního prohlášení po jmenování vlády dojde minimálně k tomu, že bude zřízena znovu důchodová komise, jak to bylo u všech vlád, které se pokusily o důchodovou reformu,“ řekl šéf KSČM. Tento bod ale Filip nepovažuje za nepřekročitelnou překážku pro toleranci kabinetu.  

Zdanění církevních restitucí

Komunistům chybí v programovém prohlášení i vlády například položka o zdanění církevních restitucí, což byl jeden z hlavních volebních taháků strany. „O tom jednáme, je to náš požadavek a myslím si, že tam bude doplněný,“ je přesvědčený Filip. Naznačil, že by chtěl mít v dohodě o toleranci ujištění, že návrh zákona, který je ve Sněmovně už před druhým čtením, projde celým legislativním kolečkem. 

Podpora výměnou za funkce

Podle Filipa je čas na doladění dohod do konce referenda, které čeká v příštích týdnech ČSSD. Premiér v demisi a předseda ANO Andrej Babiš v pátek uvedl, že nesouhlasí s požadavkem KSČM na zastoupení politických stran ve vedení státních podniků, který byl podle médií součástí vznikající smlouvy o toleranci vlády.

Na dohodě, která by měla vymezit mantinely spolupráce mezi KSČM a menšinovým kabinetem v případě jednotlivých hlasování, mají právníci obou stran jednat příští týden.

„Máme představu o tom, že musí být konec nepolitické politiky, která deformovala politický systém státu. Jestliže strany z tohoto procesu vyřadíme, dojde k poruchám fungování státního mechanismu. Nějací aktivisté nemohou nahradit strany, které mají dlouhodobé záměry, jak spravovat stát. To je to jádro sporu,“ odůvodnil předseda KSČM Vojtěch Filip požadavky komunistů pro deník Právo.

Komunisté si chtějí ohlídat obsazení ministerstev

Komunisté si také výměnou za případnou toleranci menšinové vlády chtějí ohlídat obsazení ministerstev. Filip upozornil na to, že komunisté nesouhlasí například s dosavadním vedením ministerstva zdravotnictví, dopravy nebo průmyslu a obchodu.

O případné toleranci menšinové vládě ANO a ČSSD rozhodnou komunisté až po skončení vnitrostranického referenda v sociální demokracii. Tedy až po 15. červnu. Do té doby se chce Filip potkat jak s prezidentem Milošem Zemanem, tak i premiérem v demisi Andrejem Babišem. 

Exposlankyně si dupla kvůli výměně ministra Vojtěcha

Práci dosavadního ministra zdravotnictví kritizovala například bývalá poslankyně Soňa Marková. Podle ní bude právě výměna Adama Vojtěcha jedním z požadavků KSČM pro hnutí ANO. 

„Místo toho, aby se soustředil na hlavní problémy v oblasti zdravotnictví, tak se věnoval spíše personálním obměnám a obklopením se různými druhy poradců, u kterých se dalo docela dost předpokládat, že budou ve střetu zájmů. Myslíme si, že tento pan ministr není úplně na svém místě a že by to mohl být jeden z důvodů, proč bychom nemuseli tuto vládu tolerovat,“ řekla Marková ještě před začátkem jednání KSČM.

Právě o Markové se přitom mluví jako o možné náměstkyni na ministerstvu. I to by mělo být součástí dohody o toleranci vlády ze strany KSČM. V pátek dopoledne schválilo programové prohlášení vznikajícího kabinetu vedení hnutí ANO, jednomyslně pro něj hlasoval i poslanecký klub hnutí, stejně jako o koaliční dohodě s ČSSD.

Babiš pohrozil předčasnými volbami

Pokud se strany nakonec na vládní spolupráci nedohodnou, pohrozil Andrej Babiš předčasnými volbami, které by chtěl spojit s volbami do Evropského parlamentu na jaře příštího roku. Zatímco ČSSD mluví o vydírání, podle Filipa jsou komunisté připraveni na všechny možné scénáře. „Jsme připraveni na úplně všechny varianty, včetně předčasných voleb,“ řekl Filip Právu.

oldedek ( 19. května 2018 10:13 )

Kéž by jste pane Bartoši dostali alespoň na chvíli rozum a nedali možnost komoušům neomaleně vydírat a nepustili je ani kapku k "lizu" ... 1. Nové volby by stejně vzhledem k našim hloupým spoluobčanům zase vyhrál Babiš - má na nové volby nejvíce peněz 2. Zabráníte našemu rozumprdovi Mýlovi možnost vytvořit prezidentskou vládu - to by jste Mýlovi možná překazili i pozvat tanky a nebo udělat ještě něco mazanějšího ... 3. Budete moci se stát s Vaší kontrolou a názory odkrývat šméčka Hradu, SPD a strany pod vedením pana Falbra, Semelové, Grebeníčka, Foldyny ... 4. A po zvolení budete mít čas se dostat do formy, která Vám pak dovolí přinést a vysvětlit Váš mladý přístup k politice a nechat v pokoji umřít staré dinosaury ... aj.,aj.,aj.,aj., Prosím ...

cezar8 ( 13. května 2018 12:49 )

Je tady velmi zřetelně znát kolik je zde "demokratů", kde vůbec nedbají na vůli lidu, který si zvolil své partaje a štěkají jak pominutí, asi zastydlá puberta či vymyté, vygumované mozky povalující se v kavárnách, či studující nějaká genderová studia a kulturní antropologové slintající své kecy....

marmat ( 13. května 2018 10:49 )

ASPOŇ se zdálo, že Filip je chytřejší, než Skála a spol....Kdo chce kam ,pomozme mu tam !!!

oldedek ( 13. května 2018 10:37 )

Jó, jó - Vojta Falbr, Pepík Skálů, Martička Semelová jsou naši nejstatečnější "mírotvorci" na tuto činnost navázali na soudruhy z padesátých let ... Ty ten mír urkitě zajistí a to i za cenu války - když né té světové, tak alespoň občanské !!

marmat ( 12. května 2018 21:08 )

Ještě 2-3 kličky a bude z Vás konečně PRACH !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa