Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Střelba na gymnáziu v Rakousku: Školnímu masakru zabránila jen náhoda

Autor: ivm - 
11. května 2018
14:58

Osmnáctiletý mladík Mario S., který ve středu vtrhl na gymnázium v Rakousku a postřelil 19letého spolužáka, plánoval masakr podobný těm na amerických středních školách. V pátek to uvedl mluvčí státního zastupitelství v Korneuburgu Friedrich Köhl. Možné tragédii zabránila jen náhoda - mladík nemohl zahájit palbu, protože jeho brokovnice byla vadná, informoval list Kronen Zeitung.

„Mladík se vyšetřovatelům přiznal, že plánoval rozsáhlý útok na svoje spolužáky,“ uvedl Köhl. Mario S. ve středu ráno vpadl do jedné z tříd a postřelil studenta.

Zraněný má rakouské občanství, ale je synem syrského lékaře. Jeho stav je stabilizovaný, už ho navštívila rodina i kamarádi, napsal server Kronen Zeitung.

Po pár výstřelech z brokovnice přestala zbraň fungovat, načež ji pachatel odhodil a utekl. Skrývat se na svobobě se mu povedlo jen několik hodin, než ho dopadla policie. Mladík měl stejné oblečení jako střelci z americké střední školy v Columbine a z německého Emsdettenu, kde se v minulosti odehrály masakry na školách.

Mario S. rád na sociálních sítích ukazoval své zbraně a netajil se obdivem k americkým školním masakrům. Útok na gymnáziu uskutečnil jen pár dní poté, co si v obchodě legálně koupil zbraň.

Video  Zhrzený student vraždil bývalé spolužáky. 17 obětí při střelbě na Floridě  - Reuters, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi