Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Referendum je tady. Sociální demokraté rozhodnou o svém vládním angažmá

Autor: Jakub Veinlich - 
11. května 2018
13:01

Vyjednávání o nové vládě, která by získala důvěru Poslanecké sněmovny, vstupuje do závěrečné fáze. Andrej Babiš poreferuje dnes ráno o pokračování vyjednávání před svými poslanci, ale zásadní schůzky přijdou na řadu až po obědě. Ve 13 hodin se sejde grémium ČSSD a ve tři odpoledne pak předsednictvo strany.  Hlavní otázkou dne bude otázka pro stranické referendum. Tím mají sociální demokraté buď schválit, nebo definitivně odmítnout vstup do vlády s ANO podporovanou komunisty.

Nejdříve jednání o vládě, pak odchod od stolu a teď zase jednání o vládě. Ta s důvěrou po loňských říjnových volbách nebyla zatím blíž, než teď. Jenže nejdůležitější budou především příští dny. Zatímco u Ano a KSČM se tak nějak očekává, že vznik nové vládní koalice podpoří, u sociálních demokratů si zatím nikdo příliš jistý není. Strana totiž vypíše mezi členy referendum. Mělo by trvat necelý měsíc a jasnou otázku má zformulovat vedení ČSSD právě dnes.

„Spíš to asi členové těsně schválí,“ míní politolog Karlovy univerzity Milan Znoj. Hlasovat by se mělo na schůzích jednotlivých členských organizací. Například jejich předsedy z Královéhradeckého kraje si pozval předseda Jan Hamáček příští úterý 15. května na společné setkání do kulturního domu Střelnice v Hradci Králové.  

„Usuzuji, že to veřejné mínění ten měsíc bude spíš volat po tom, ať je tady konečně vláda. A z toho titulu usuzuji, že bude mírná převaha ve prospěch vstupu sociální demokracie do vlády,“ míní politolog Jan Kubáček.

Hra na slovíčka

Politické grémium ČSSD se sejde dnes ve 13 hodin, poté přijde na řadu v 15 hodin zasedání předsednictva. Právě to by mělo zformulovat konkrétní otázku vnitrostranického referenda.  Při hlasování přitom může hrát podle Znoje roli každý detail. „Záleží na zformulování podmínek. Roli bude hrát každé slovíčko,“ tuší politolog. 

Rozhodovat pak bude podle politologů také účast v referendu, která musí být podle vedení alespoň 25 procent ze zhruba 19 tisíc členů. A také nálada ve společnosti i to, jestli jednotlivé „kliky“, tedy zastánci či odpůrci vládního angažmá, povedou nějakou kampaň.

„Zdá se, že ti opozičníci, kterých je dost a jsou na různých postech ve straně, počínaje senátory po šéfy krajských a nějakých místních organizací, žádnou kampaň proti zamýšlené koalici nepovedou,“ myslí si Znoj.

Kubáček zase upozorňuje na to, že ČSSD s podobným referendem příliš zkušenosti nemají. Sociální demokraté ho použili například za předsednictví Vladimíra Špidly, který chtěl zjistit nálady před volbou prezidenta.

Video  Dienstbier varuje: Trestně stíhaný Babiš je problém. ČSSD by neměla jít s ANO do vlády  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Je několik variant – buď to pojmou členové tak, že se mohou konečně vyjádřit k otázce směřování strany a ta účast bude vysoká, v tom případě bude výsledek do poslední chvíle hodně otevřený, anebo si mnozí řeknou, že už je stejně rozhodnuto. Očekávám, že o tom budou členové hlasovat spíše ke konci lhůty,“ dodal Kubáček.

Jména ministrů až po referendu, nebo během něj?

Sociální demokraté mají mít ve vládě pět křesel. Jisté je, že ministrem vnitra by v případě vstupu do vlády byl předseda strany Jan Hamáček. Kdo by obsadil křeslo na zemědělství, kultuře, práce a sociálních věcí a zahraničí, prý vyjednávací týmy ještě neřešily.

Hamáček k tomu uvedl, že se mají personální otázky řešit až po případném úspěchu v referendu. Místopředseda ČSSD Martin Netolický však později řekl, že jména ministrů by měla být známa nejpozději týden před ukončením referenda, a to jak těch za ČSSD, tak těch za ANO.

 

Hamáček je také spokojený s tím, jak se podařilo stranám dojednat podmínky v koaliční smlouvě. „Dospěli jsme k textu, který je dle mého názoru pro sociální demokracii akceptovatelný,“ řekl v pondělí po schůzce předsedů ANO, ČSSD a KSČM Hamáček. 

Jejich tým sice požadoval, aby v případě odchodu všech „oranžových“ ministrů podal premiér demisi – nakonec se ale v textu objeví podle informací Blesk Zpráv nejspíš formulace – že tím končí koaliční smlouva. A podstatně mírněji je v dokumentu popsaná i podmínka o odchodu odsouzeného člena vlády.

Po ranním jednání poslaneckého klubu hnutí ANO. Po odpolední schůzce ČSSD se ještě v sobotu sejde vedení KSČM.

marmat ( 11. května 2018 18:49 )

P R O Č M Ě S Í C ???

marmat ( 11. května 2018 18:40 )

105105 : OK Je to 100% vopruz, ale takhle se předvedou v "plné kráse"...Sobotkův "styl" říznutý Chovancem a Zaorálkem (nepochybně rádci) se fakt NEDÁ !

marmat ( 11. května 2018 18:35 )

NENAŽRANÍ a NEVDĚČNÍ....to můžou předvádět "možná" zvířátka v ZOO !?

marmat ( 11. května 2018 18:29 )

VYLOUDIT všechno co chci (po 7% krachu ve volbách) a pak dělat 1 měsíc j e n/ t a k ještě drahoty s výmluvou na referendum.............tohle je fakt síla !!! Směřujeme k předčasným volbám!

agfor ( 11. května 2018 13:06 )

Tak socani mají referendum. Čím se liší socan od normálního člověka, že socan rozhoduje o vládě a člověk musí držet hubu a krok - hlavně bílej. Cikánů se nikdy nic netýkalo (kromě nataženého pařátu pro dávky).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa