„Tradiční Svatojánský květinový jarmark nabídne širokou paletu květin a pestrý doprovodný program pro děti i dospělé,“ uvádí v tiskové zprávě produkční zámeckého areálu Ctěnice Eliška Doleželová. Kdo bude kytičkami nabažen až až, může se projít do rozkvetlého ctěnického parku, který k zámku přiléhá.

Možností vyžití na jarmarku, který lze navštívit zdarma, je několik. Od květinových dílen, kde se můžete naučit několik forem vazby květin či variant osazování balkonových nebo terasových květinových truhlíků, až po malování keramiky. Součástí jarmarku je také animační workshop od 10 do 16 hodin, který vychází z právě probíhající výstavy tamního muzea, která je zasvěcena mistru české animace Jiřímu Trnkovi. Na něm se zájemci seznámí s úskalími i lákadly animační tvorby. Osahají si, jaké to je vyrábět animovaný film od námětu a scénáře až k samotnému natáčení, střihu a zvukové postprodukci. Tuto „libůstku“ bude zajišťovat spolek Ultrafun a cena na ní je v rámci vstupu do muzea.

Výstava Trnkova zahrada

Od 15. dubna až do 2. září je možné na zámku Ctěnice navštívit interaktivní výstavu Trnkova zahrada 2. Na té si zájemci budou moci na vlastní oči „užít“ třeba Kočkodrom, Slonograf, Velrybárium nebo řadu jiných prazvláštních atrakcí, které se v mysli geniálního umělce Jiřího Trnky zrodily.

Výstava vychází z jeho pohádkové knihy Zahrada a je určena převážně mladším návštěvníkům. Dozajista ji však ocení i dospělí nebo ti, kteří na pohádkách a filmech Jiřího Trnky vyrůstali. Provedení jednotlivých atrakcí měli pod dohledem syn Jiřího Trnky Jan i vnuk Matyáš.
Fotogalerie
4 fotografie