Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Krajská vládní jízda za 657 tisíc: Babišovi to spočítala i Jágrova exmilenka

Autor: Zuzana Štíchová - 
12. května 2018
05:02

Polovinu krajů Česka už navštívila na svých výjezdech Babišova vláda v demisi. Její cesty stály více než 657 tisíc korun, nejvyšší částky šly na občerstvení, rauty, obědy. Další tisíce stály ale také na dary členům vlády. Vyplývá to z údajů, které Blesk Zprávy získaly z krajských úřadů i Úřadu vlády ČR. Například výjezdní autobus je ale zapůjčen z ministerstva vnitra zadarmo, uvedla mluvčí kabinetu Barbora Peterová.

Čísla ukazují, že nejvíc peněz se na výjezdech projedlo. Ve středních Čechách to bylo přes 80 tisíc, rauty za 40 tisíc pak měl kabinet se zástupci kraje na Ostravsku nebo na Zlínsku. Nejdražší cesty po součtu všech nákladů pak byly do Moravskoslezského kraje a překvapivě také do středočeského regionu, který je sídlu vlády vyjma Prahy nejblíže.

„Nejvyšší částka, a to 81 465,- Kč, byla vydána za občerstvení vč. oběda a nápojů pro 190 lidí při setkání členů vlády se starosty obcí v Mělníce, což je cca 429 Kč/na osobu, přičemž dary pro členy vlády byly hrazeny z reprezentačního fondu hejtmanky Středočeského kraje a to v celkové výši 9250,- Kč,“ sdělila Blesk Zprávám mluvčí Středočeského kraje Nicol Lenertová, bývalá televizní moderátorka a někdejší přítelkyně hokejisty Jaromíra Jágra. Celkem stála kraj cesta 140 tisíc korun. Vláda přidala dalších 10 tisíc. Hejtmankou je tu „BabišovaJaroslava Jermanová.

Vláda v demisi cestuje po krajích ČR. Na kolik je cesty vyšly a kolik musí hradit kraje? Vláda v demisi cestuje po krajích ČR. Na kolik je cesty vyšly a kolik musí hradit kraje? | Blesk Zprávy

„Krajský úřad platil během dubnové dvoudenní návštěvy vlády pouze obědy a drobné občerstvení v průběhu dne. Je tam také zahrnuta i ochranka včetně policie. Kromě občerstvení kraj uhradil náklady na ozvučení setkání vlády se starosty kraje v Dolních Vítkovicích, konkrétně 7260,-,“ přiblížila za kraj kolem Ostravy Nikola Birklenová. I tady je hejtman nakloněný ANO, i když je oficiálně nestraník – Ivo Vondrák.

Nejvíce peněz tam během návštěvy vlády v demisi stál raut na Krajském úřadě. Ten „spolkl“ 40 960 korun. Celkem kraj cesta vyšla na 61 006 korun. Tady naopak vláda hradila většinu nákladů – dalších 128 600. Sečteno a podtrženo je to účet za 189 606 korun.

Nejlevnější bylo Karlovarsko a autobus je zdarma

Na druhém konci pomyslné škály utrácení pak stojí výjezd do Karlovarského kraje. Vláda za něj podle Peterové neutratila ani korunu a krajský úřad podle své mluvčí platil jen něco přes 14 tisíc za občerstvení a policejní ochranku.

„Porovnávat pouze čísla za jednotlivé kraje by nebylo přesné, neboť každý region je specifický absolvovaným programem. Výjezdy nejsou tvořeny tzv. přes kopírák, a proto sumy nelze porovnat mezi sebou. Některé kraje jsou logicky dále od Prahy, čili zvýší se tak i náklady na dopravu, popř. ubytování,“ vysvětluje rozdíly mluvčí kabinetu. 

Tímto autobusem jezdí vláda v demisi do krajů. Zapůjčen je bezplatně z ministerstva vnitra. Tímto autobusem jezdí vláda v demisi do krajů. Zapůjčen je bezplatně z ministerstva vnitra. | Úřad vlády ČR

„Celkem za návštěvy šesti krajů (Zlínský, Liberecký, Středočeský, Královéhradecký, Karlovarský a Moravskoslezský) vynaloží Úřad vlády 293 tisíc korun. V uvedené sumě jsou náklady na pronájmy prostor, jízdenky, ubytování a občerstvení,“ sečetla pak náklady Strakovy akademie. Vláda už byla i na sedmém výjezdu, tam ale přesná čísla ještě nejsou známa.

„V uvedených částkách jsou započítány služby dodávané externími subjekty, nikoliv běžné režijní náklady úřadu. Mimochodem, autobus, kterým se členové vlády přepravují, je bezplatně zapůjčen z ministerstva vnitra,“ doplnila Peterová.

Ve Zlíně jen oběd, v Hradci i pronájem

Podobné částky museli „ze svých kapes“ vytáhnout hejtmani ve Zlíně, Hradci Králové a Liberci. Šlo o sumy mezi 45 a 55 tisíci korun. I tady byly hlavní a někdy i jedinou položkou společné obědy či rauty.

„Zlínský kraj hradil pouze oběd, který byl pro členy vlády, členy Rady Zlínského kraje a starosty. Náklady byly 44 891 korun,“ informovala mluvčí Zlínského kraje Adéla Kousalová.

„Náklady Královéhradeckého kraje na výjezd Úřadu vlády ČR byly celkem 54 238 korun. Nejnákladnější položky: pronájem Aldisu HK (kongresové centrum - pozn. red.) + občerstvení, dary,“ napsala Blesk Zprávám Sylvie Velčovská, mluvčí Královéhradeckého kraje. K tomu je třeba připočíst náklady kabinetního úřadu, ty byly 60 700,-.

Jednání vlády v demisi na kraji. Ukázka občerstvení z královéhradeckého hejtmanství. Jednání vlády v demisi na kraji. Ukázka občerstvení z královéhradeckého hejtmanství. | Úřad vlády ČR

V Liberci se vláda „vyplatila“ za 50 tisíc. Nejdražší bylo občerstvení na setkání se starosty a oběd vlády formou bufetu, prozradila mluvčí Markéta Žitná. V ceně ale byl třeba i oběd policistů v jídelně, jídlo pro novináře nebo pronájem prostor k jednání. Úřad vlády tady platil 36 400,-.

Poslední výjezd ještě není vyfakturován, a tak ani vláda, ani kraj neví přesně, kolik stál. Podle jihomoravské mluvčí se z rozpočtu hejtmanství ale platil jen 2× oběd pro zhruba 40 osob.

Andrej Babiš při bowlingu během vládního výjezdu do Královéhradeckého kraje Andrej Babiš při bowlingu během vládního výjezdu do Královéhradeckého kraje | Facebook A. Babiše

Nejezdí všichni ministři 

Společných cest do krajů se neúčastní například ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který oznámil, že v další vládě už být nechce. „Rezort spravedlnosti nemá navíc tolik regionální agendy jako ostatní ministerstva,“ dodala mluvčí Tereza Schejbalová s tím, že Pelikán do krajů jezdí sólo. S kolegou z vnitra Metnarem například ve středu jednali o kriminalitě v Kolíně.

Na výjezdech chyběl vzhledem ke zdravotním problémům také ministr zahraničí Martin Stropnický. Ani on už v nové vládě ministrem nebude, chce se vrátit do diplomacie.

Babiš kolečko dokončí. Vozí kufry s penězi?

Přesto, že je už řadu týdnů tým Andreje Babiše v demisi, kolečko po krajích Česka chce dokončit. A nevynechá ani Prahu, ve které třeba prezident Zeman na oficiální návštěvě nikdy nebyl. „Termíny pro zbylé kraje se ladí s ohledem na program premiéra, hejtmana a samozřejmě také členů vlády a krajských radních. Premiér počítá, že vládní cesty do krajů budou určitě pokračovat, resp. že budou dokončeny, a to včetně samostatné návštěvy Prahy,“ řekla Peterová.

Cílem návštěv je podle Babiše zmapovat investiční potenciál země a vytvořit investiční plán na příštích deset let. „Nevozíme s sebou kufry peněz, jak někteří možná doufají, ani plané sliby, jak nás zas jiní obviňují,“ tvrdí premiér v demisi. Přísliby desítek milionů ale z jeho úst během krajských cest jen létají. 

Zeman jezdí dráž, ale zase na tři dny

Cesty do krajů podnikal v minulém volebním období hojně také prezident Miloš Zeman. Náklady na tyto cesty ale nesou pouze kraje, a to i přes protesty hejtmanů. Podle Lidových novin cestoval Zeman po Česku v průměru za 372 tisíc korun na jeden kraj. Účet za všechny cesty se pak zastavil na více než 19 milionech.

„Na zadní“ se postavil například zlínský Jiří Čunek, který opakovanou cestu hlavy státu do svého regionu odmítl zaplatit. Prezidentovi chtěl dopřát jen oběd či večeři do 30 tisíc korun. Hrad cestu na Zlínsko poté zrušil. Podle hradního mluvčího Ovčáčka ale „o peníze nešlo“.

marmat ( 12. května 2018 21:31 )

trolové pode mnou jste na drogách ??? Konec smlouvy...sponzor chce výsledky, nééé TOHLE !!!

refer ( 12. května 2018 16:41 )

Babiš: Nepočítám, že by to nevyšlo Udělal jsem pro sestavení vlády maximum a doufám, že se to podaří, řekl v rozhovoru pro deník Právo premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Věří, že členové ČSSD ve vnitrostranickém referendu koaliční vládu podpoří. Pro ČSSD je výhodné být ve vládě s úspěšným hnutím ANO, dodal Babiš. /novinky/

borys ( 12. května 2018 14:43 )

Závidíš se svým 8 cm klitorisem co ti zapařil bod G3.

borys ( 12. května 2018 14:29 )

Všem přímo smrdí hnojem.

pomoooc-hori ( 12. května 2018 13:35 )

Kašpar zdenekk zase skáče z nicku do nicku a přeměřuje si svýho třícentimetrovýho pindíka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa