Kdy zasadit okurky?

Okurky je nejlepší sázet v květnu, jakmile pominou zmrzlí muži, tedy Pankrác, Servác a Bonifác. Na zahradu se mohou vyndat předpěstované sazenice, vysévat lze i semínka.

Příprava záhonu: Opatrně s hnojením

Před sázením nebo setím připravte záhony. Okurky mají rády hlinité a humózní půdy. Vhodné je dodat do záhonu například chlévskou mrvu a doplňkové minerální hnojivo. V průběhu růstu ovšem už nehnojte. Před výsevem nebo výsadbou nepoužívejte prostředky na hubení plevele, okurky jsou na zbytky z herbicidů velice citlivé.

Výsev na vodu

Zkuste letos takzvaný výsev na vodu. Motyčkou udělejte na záhonu mělkou rýhu. Do ní nalijte vodu, počkejte, až se vsákne, a nasypte semena. Poté zahrňte rýhu suchou zeminou. Další zálivka není nutná, ale rozhodně neškodí.

Správná odrůda

Dobře si také rozmyslete, jakou zvolíte odrůdu okurek. Někteří lidé nemají rádi hruboostné odrůdy, protože píchají, a jejich sklizeň je tak trochu náročnější. Tyto okurky však mnohem lépe snášejí střídání teplot a chladnější počasí. Po chladném šoku se dokážou rychle vzpamatovat. Oblíbená odrůda je Regina F, která je také odolnější proti okurkové plísni. Další oblíbené odrůdy jsou Admire F1, Jitka F1 a Lada F1.

Pro teplé oblasti jsou vhodné jemnoostné nakládačky, například odrůdy Fatima F1, Bohdana F1, Karolina F1 nebo Milena F1.

Náš tip: Nevysazujte je do záhonů, kde jste předtím měli brambory nebo jahody. Naopak vhodné jsou záhony po hrachu, cibuli, pórku, fazolích, košťálovinách a řepě.

Netkaná textilie na záhony

Záhony můžete přikrýt černou netkanou textilií. Pomáhá totiž udržovat stabilní teplotu, pomáhá v boji s plevelem, zároveň ale propouští vodu.

Síť na okurky: Vyzkoušejte vertikální pěstování

Autor: Shutterstock.com

Dobré výsledky má i vertikální pěstování (Vertiko systém). Porost je lépe provětráván, listy rychleji osychají, snadnější je i chemická ochrana. Okurky jsou zdravější a začínají dříve plodit. Tato konstrukce se hodí také do zahrad těch, kteří nedisponují přemírou místa. Na dřevěný rám nebo svisle postavené latě asi 2 m od sebe dáme pletivo s velikostí ok nejlépe 10 x 10 cm. Výška konstrukce je asi 1,5 metru. Rostliny musíme od začátku navádět do jednotlivých ok sítě.

Jak je správně zalévat

Studená voda je pro tuhle vyhledávanou osvěžující zeleninu naprosto nevhodná a stejně jako  okurky ji nemají rády např. lilek, papriky nebo melouny. Místo zalévání z hadice raději zavlažujte odstátou vodou. Zalévejte ke kořenům, nikoliv na listy, tím podporujete tvorbu plísně.