Uzavírka, která je plánovaná na sedm měsíců, významně omezí dopravu. Objížďka povede ve směru na Domažlice po volném jízdním pruhu opravované silnice. Ve směru na Plzeň pak ze Stoda po silnici II. třídy na Mantov a do Chotěšova, kde se opět vrátí na silnici I. třídy.

Stavební práce začnou až v příštím týdnu, uzavírka ale bude již od pátku. „Je to kvůli tomu, abychom si ověřili, jak bude objízdná trasa fungovat,“ uvedl šéf plzeňského ŘSD Zdeněk Kuťák. Pokud bude doprava kolabovat, musí silničáři najít jiné řešení. Náhradní trasa se nedotkne jen samotných řidičů, ale i místních obyvatel.

Průtah centrem města se bude opravovat v úseku od budovy České spořitelny k přemostění řeky Radbuzy ve směru na Domažlice, což je asi 300 metrů. Úpravy se dotknou i přilehlých ulic, chodníků a parkovišť.

Silnice dostane nový povrch a klasická křižovatka u náměstí se změní na okružní. „Úpravy včetně nových ochranných ostrůvků by měly zvýšit bezpečnost všech účastníků provozu,“ uvedla Eva Mertlová z tiskového odboru krajského úřadu.  

VIDEO: Rychlovlaky v Česku nejsou scifi, vznikají studie proveditelnosti.