Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

O 1095 cigaret méně: Kuřáci kvůli zákonu omezili zlozvyk, „čadí“ ale víc na ulicích

Autor: bud - 
10. května 2018
14:30

Protikuřácký zákon „donutil“ kuřáky méně kouřit, i když spíše jen zanedbatelně. V průměru si zapálí o necelé tři cigarety za den méně. Ročně jde tedy až o 1095 cigaret. Na druhou stranu drtivou většinu cigaret, které by si lidé dříve zapálili v hospodách nebo restauracích, dnes vykouří na ulici nebo doma. Ukazuje to rozsáhlý průzkum pražské lékařské fakulty, který zkoumal kuřáky před a po zavedení zákona.

Nejvíce cigaret vykouří čeští kuřáci doma a na ulici. V posledním roce právě na těchto místech kouří častěji, protože jim protikuřácký zákon platící od loňska „sebral“ možnost zapálit si v restauracích a hospodách. „Naprostá většina hospodských kuřáků se ale přesunula s kouřením na ulici,“ řekl Adam Kulhánek z Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze.

Kuřáky se silnou vůlí „protikuřák“ motivuje

Jeho tým zkoumal kuřáky po dobu sedmi měsíců, a to před zavedením protikuřáckého zákona a po jeho zavedení v květnu minulého roku. „Zjistili jsme, že průměrná denní spotřeba cigaret u sledovaného vzorku 131 kuřáků po zavedení zákona mírně poklesla, a to o tři cigarety za den,“ uvedl Kulhánek. Podle něj také nová legislativa více motivovala lidi k odvykání kouření. „Méně cigaret za den kouřili lidé s vyšší mírou motivace a sebedůvěry,“ dodal s tím, že nejčastěji chtěli skončit kvůli zdraví.

Adiktolog si dokonce myslí, že v dlouhodobém horizontu by protikuřácký zákon mohl snížit počet kuřáků v Česku. Vše by ale muselo být doplněno dalšími opatřeními. „Je to komplex opatření, zejména zvýšení ceny cigaret, omezení prodeje a dostupnosti cigaret a účinná léčba,“ uvedl na dotaz Blesk Zpráv.

Méně infarktů u mladších lidí

Pozitivní vliv protikuřáckého zákona ukázala už dříve také statistická data o počtech hospitalizací u nemocí způsobených kouřením. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) během pěti měsíců od zákazu kouření v restauracích ubyly v Česku infarkty, a to hlavně u mladších lidí do 60 let. Celkově bylo asi o 730 hospitalizací méně.

U angíny pectoris to bylo přes 16 procent méně a u ischemické choroby srdeční o téměř 15 procent u mladších 60 let a o asi 11,6 procenta u starších. Celkem ubylo přes 7200 hospitalizací, ukazují čísla ÚZIS.

Skončit se podaří jen 1 z 25 lidí

Protikuřácký zákon se ale prakticky nijak nedotkl kuřáků, kteří mají velmi nízkou vůli přestat kouřit. „Pomohlo to těm, kteří už byli velmi motivováni přestat. Ale ti, kteří k tomu vůli nemají, u těch se prakticky nic nezměnilo,“ řekl Adam Kulhánek s tím, že lidí se silnou vůlí je přibližně jen pětina. Drtivá většina lidí tak v nejbližší době kouřit nepřestane.

Míra motivace přestat je totiž mezi kuřáky velmi nízká, loni se o to pokusila přibližně jen třetina. Dotáhnout do konce se to podaří přibližně jen každému 25. kuřákovi. „Obvykle je úspěšný až čtvrtý nebo šestý pokus,“ říká Kulhánek s tím, že pokud kuřák vyhledá pro odvykání odbornou klinickou pomoc, může se šance přestat kouřit zvýšit až šestinásobně.

Za pozitivní opatření považuje protikuřácký zákon podle průzkumu agentury STEM pro ministerstvo zdravotnictví 53 procent Čechů. Za negativní ho má třetina lidí, stejný podíl je v populaci kuřáků. Ostatní nemají názor. Z průzkumu také vyplývá, že 68 procentům populace nevadí zákaz kouření v restauracích. Primárně jsou to nekuřáci.

Poslanci řeší zmírnění zákona

Ve Sněmovně se momentálně projednává návrh skupiny poslanců na zmírnění protikuřáckého zákona. Novela by umožnila například zřizování kuřáren v restauracích, divadlech, kinech a dalších zařízeních. Menší hospody nebo bary, v nichž se nepodává jídlo, by pak mohly být kuřácké. Poslanci v dubnu projednávání nedokončili, na program by se tento návrh mohl vrátit během květnové schůze.

O zrušení úplného zákazu kouření v restauracích rozhodoval v dubnu Ústavní soud, ponechal jej v platnosti. Zrušil ale zákaz pití alkoholu u činností, při nichž by člověk mohl ohrozit sebe sama, a zúžil zákaz prodeje tabáku a alkoholu na akcích pro děti.

djaba ( 10. května 2018 17:12 )

 Zda se snížila spotřeba cigaret nebo ubylo kuřáků díky zákonu ,je pár měsíců příliš málo .Tvrdit bláboly o nižším počtů infarktů a jiných civilizačních chorob může jen ten , komu se to hodí do krámu a ne seriozní statistik .

illyria ( 10. května 2018 15:20 )

Kvůli "zákonu" to fakt není... U nás v hospodě se půjčují "vodní dýmky" (v podstatě trubička do V kde dole je nádržka na vodu) na konec se nasadí cigáro a kouří se vesele dál... Na netu se to dá koupit za 100 kč... Mě osobně strašně ten zákon vadí... bydlím kousek od hospody (kde nemají "vodní dýmky") a kuřáci lezou ven a hulákají na ulici... Fakt děkuji ministrovi...

illyria ( 10. května 2018 15:17 )

a jak jsou bezohlední na zastávce? tak si stoupni dál... Sem nekuřák a vůbec mi to nevadí... vadí to jen zakomplexovaným duševním mrz-kům, co chtějí omezovat svoje okolí...

egyptanka ( 10. května 2018 15:06 )

To nevím,léta letoucí kouřím krabičku denně. Hulím víc na ulici než dříve,jinak se nic nezměnilo. Nač jsou soukromé kluby?

Zobrazit celou diskusi