Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šlechtová vystoupila proti Zemanovi v kauze novičok. „Mate lidi,“ potvrdila Sněmovna

Autor: ČTK, ivm - 
10. května 2018
13:20

Zahraniční výbor Sněmovny ve čtvrtek přijal usnesení, němž říká, že na území České republiky se nevyráběla a neskladovala žádná látka typu novičok. Po neveřejném jednání výboru to novinářům řekla ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO). Výbor se zabýval zprávami tajných služeb o výskytu novičoku v Česku, v nichž byl podle dřívějších výroků prezidenta Miloše Zemana rozpor. Prezident také řekl, že novičok se na území ČR vyráběl.


„Mohu říci veřejnou informaci, že závěrem jednání je usnesení, kde výbor konstatuje, že na území České republiky se nikdy nevyráběla ani neskladovala látka typu novičok,“ řekla Šlechtová. Kromě Šlechtové se části jednání o novičoku účastnil také šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová.

Předseda výboru Lubomír Zaorálek (ČSSD) doplnil, že poslanci napříč stranami přijali vysvětlení a fakta, která jim poskytli experti. „Ta informace, která je pro veřejnost zásadní, je, že v České republice se žádné takové látky nevyrábí,“ uvedl.

Zeman minulý týden prohlásil, že podle zprávy, kterou mu dodala vojenská rozvědka, se novičok v Česku v malém množství vyráběl a testoval. Látkou typu novičok byl v březnu v Británii otráven dvojitý agent Boris Skripal. Británie za viníka útoku označila Rusko, které následně uvedlo, že jed mohl pocházet i z Česka.

Zeman dnes při návštěvě Polska řekl, že se při tvrzení o výrobě novičoku v Česku opíral o únorové vyjádření ředitele Vojenského výzkumného ústavu Bohuslava Šafáře. "Při vší úctě k problematice vzdělání některých členů našeho Parlamentu si nejsem jist, zda mají lepší informace o této otázce než ředitel ústavu, v němž se podle jeho vlastních slov novičok vyráběl," řekl prezident.

Zaorálek: Mluvme jednotně a nevyvolávejme zmatky

Podle Zaorálka by vyjádření zástupců exekutivy, kterou tvoří vláda i prezident, měla být v souladu. „Exekutiva by měla mluvit jednotně a nikdo by neměl veřejnost mást,“ míní bývalý šéf české diplomacie. „Prezident není někdo, koho by si tento výbor mohl předvolat,“ dodal.

Ministerstvo obrany po výrocích prezidenta minulý týden uvedlo, že látky typu nervového jedu novičok se v Česku syntetizují pro účely protichemické obrany, ale pouze v mikroskopickém množství. Obrana vyloučila, že by tyto látky mohly uniknout z laboratoří. Podle ministerstva zahraničí se v Česku netestovala tatáž látka, kterou byl otráven Skripal.

Šlechtová dnes zopakovala, že příprava látky novičok pro laboratorní testy není považována za výrobu ani skladování. „Jakákoliv příprava formou mikrosyntézy pro následnou analýzu není výrobou,“ uvedla. Ministryně dodala, že mezi vojenským zpravodajstvím i jaderným úřadem panuje otázce údajné výroby novičoku shoda.

Video  Zeman s novičokem nadchl Rusy, doma to schytal. A na Havaji vybuchla sopka  - Blesk TV
Video se připravuje ...


tgbg ( 11. května 2018 06:57 )

Zeman-Jídáš České republiky.

byros ( 10. května 2018 20:35 )

Jde dnes o to, že ohrozil zemi, vypověděl co mělo být tajné, to je náš vrchní velitel co nezná co smí a nesmí. Jisto to četl i mynář bez prověrky. Co dodáváš je fuk, poslouchej pořad, všichni mluví jednotně bez invektiv.

byros ( 10. května 2018 20:32 )

byros ( 10. května 2018 20:29 )

Má smůlu zeman, Polsko ho k novičoku nepodpořilo, naopak! Dokonce už to četli před časem, kdoví kdo to zemanovi podstrkuje. Sleduji debatu a zprávy.

snehulak ( 10. května 2018 19:36 )

Zahraniční výbor Sněmovny si údajně přečetl důvěrnou zprávu. Má k tomu vůbec oprávnění? A předseda Rakušan, se slovy o slovíčkaření Zemana na ČT24 začal také slovíčkařit. Ten náš Novičok byl jiný, než ÚDAJNĚ použitý v Anglii. Takže údajně nemohl být použit. Normálnímu člověku to je jasné, Novičok z Anglie musel být jiný. Ten náš byl smrtící, ten v Anglii ne. To by jinak ubohý Skřípala i s dcerou byli nejméně týden v pánu. Ale naši placení trollové se drží trollení z Velké Británie. A obviňují jiné, kteří mají v hlavě mozek, místo fekálií.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa