Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zeman z ruské ambasády vyrazil do Polska. Povečeřel s Dudou i prvními dámami

Autor: simao - 
9. května 2018
21:45

Prezident Miloš Zeman ve středu vystoupil s proslovem na ruské ambasádě, i poté měl však nabitý program. Vyrazil totiž na státní návštěvu do Polska. A povečeřel pak se svým protějškem Andrzejem Dudou – u slavnostní tabule přitom nechyběly ani manželky. Ivana Zemanová a Agata Kornhauser Dudová.

„Veškeré své projevy začínám kritikou, protože to je dobré zahájení – jako v šachu. Agresivní zahájení,“ říkal Miloš Zeman na ruské ambasádě. Ale mluvil i o svých ruských přátelích, domluvě s Vladimirem Putinem na prvním kole Česko-ruského diskusního fóra či své poslední cestě do Ruska, kdy ho doprovázela nebývale velká podnikatelská delegace.

„Ať žije spolupráce mezi Ruskem a Českou republikou! Ale vidím, že mi dali pouze minerální vodu. Dovolte mi proto připít i tou vodou,“ uzavíral svůj projev. 

V Polsku i s první dámou Ivanou

Zeman po recepci vyrazil na letiště a vydal se směr Varšava. Na setkání s polským prezidentem Andrzejem Dudou. „Přátelství,“ komentoval fotku z jejich přivítání hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Do Polska vycestovala s prezidentem i první dáma Ivana Zemanová.

Zemanova návštěva Polska je třídenní. Setká se během ní s hlavními politickými představiteli Polské republiky, pokloní se památce obětí druhé světové války a smolenské letecké tragédie a na závěr cesty navštíví Bělověžský prales.

V programu pomník polské letecké tragédie

Polsko je druhou zemí, kterou Zeman navštíví ve svém druhém funkčním období, první zahraniční cesta vedla tradičně na Slovensko.

Zeman se s Dudou opět potká ve čtvrtek dopoledne, kdy jej polská hlava státu přijme v prezidentském paláci. V plánu je setkání prezidentských párů, soukromá schůzka prezidentů a jednání národních delegací.

Odpoledne Zeman položí věnec u hrobu neznámého vojína a květinu u pomníku leteckého neštěstí, při kterém před osmi lety u ruského Smolenska havaroval polský vládní letoun. O život tehdy přišel mimo jiné prezident Lech Kaczyński.

Zeman zavítá i do Bělověžského pralesa

Po pietních aktech Zeman zamíří na úřad polské vlády, kde se sejde s premiérem Mateuszem Morawieckým. Posledním bodem čtvrtečního programu bude pro Zemana jednání s maršálkem polského Senátu Stanislawem Karczewským.

Zpět do Prahy Zeman přiletí v pátek odpoledne. Ještě předtím navštíví chráněný Bělověžský prales a tamní rezervaci zubrů. Kvůli pralesu se Polsko ocitlo před Soudním dvorem EU. Evropská komise podala na Polsko loni v létě žalobu za jeho lesnické zásahy a rozsáhlou těžbu v chráněném pralese. Unijní soud dal komisi v polovině dubna za pravdu. Těžbu Polsko hájilo bojem proti lýkožroutovi smrkovému, tzv. kůrovci.

byros ( 10. května 2018 11:43 )

Jednou budeme mít také reprezentativní pár.

raskal ( 9. května 2018 23:03 )

Jestli soudruh Zeman dorazil do Polska od Rusů tak, jak před 5 lety ke korunovačním klenptům, tak si na tý večeři moc nepochutnali

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa