Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Starý bigbíťák (78) pohřbil manželku i syna a teď živoří: Dar od Petra Jandy

Autor: Slávka Červená - 
14. května 2018
06:30

Akordy štěstí konečně zabrnkal osud Antonínu Šestákovi (78)! Šedivý rocker se Blesku svěřil, že přišel o kytaru, která ho provázela životem. Teď dostal vzácnou náhradu – od šéfa skupiny Olympic Petra Jandy (76)!

Schůzka »kolegů z bigbítu« se uskutečnila v májové sváteční dny, kdy Petr Janda vyjel s rodinou na chalupu do Jestřabí na Zlínsku. Potkali se na trase – v Buchlovicích na Uherskohradišťsku. „To je Petr Janda! To není možné,“ řekl dojatě Antonín, který ještě netušil, co bude následovat, a před svým hudebním idolem dokonce poklekl. Když zpěvák vytáhl z auta kytaru, senior nechtěl uvěřit svým očím.

„Na koncerty nás vozí šofér, který měl v autě Blesk. Když jsem si přečetl, že panu Antonínovi chybí kytara, měl jsem jasno. Já mu jednu dám. Mně i jemu to udělá radost. Bylo to naprosto spontánní rozhodnutí,“ svěřil se rocker. Z obalu vytáhl elektrickou krásku Telecaster. „Je to slavná kytara, model z 50. let,“ vysvětlil. „No to je krása. To je můj životní zážitek na stará kolena. To nemůže už nic překonat. Bomba. Nemohu tomu vůbec uvěřit. Děkuji moc,“ tetelil se blahem pan Antonín.

„Rád si zahraju pro potěšení a v hospůdce, kam chodívám. V letech 1960 – 1968 jsme měli kapelu Slzy a hráli bigbít o sto šest. Byla to krásná doba. Většina členů už bohužel nežije,“ vyprávěl Jandovi Antonín. „Tak to ještě zkus a hlavně hraj. Já se budu informovat. My teď tvoříme novou desku. Vyjde v září s názvem Trilobit,“ pochlubil se zpěvák. „Znám skoro všechny vaše písničky. Bylo to naše mládí. Nejvíc jsem si cenil, že Petr Janda udělal český bigbít. Zrušil angličtinu a začal česky,“ zavzpomínal s ním.

Důchodce z Velehradu na Uherskohradišťsku se ze setkání stále vzpamatovává. „Petr Janda je krásný a citlivý člověk. Nabudil mě velkou energií. Já s tou kytarou teď i spím. Jsem v jiném světě. Hodně písniček jsem si na ni už zahrál. Mnozí to nepochopí. Pochoval jsem manželku, která zemřela na rakovinu, v březnu syna, který byl po úraze psychicky nemocný. Tohle mi udělalo obrovskou radost!“

Video: Marta Jandová má na svém Instagramu několik videí, kde učí německá slovíčka. Tentokrát natočila video se svým tátou, Petrem Jandou.

Video  Marta Jandová má na svém Instagramu několik videí, kde učí německá slovíčka. Tentokrát natočila video se svým tátou, Petrem Jandou.  - instagram.com/marta.jandova
Video se připravuje ...

mrd.vola ( 15. května 2018 08:44 )

s er na mamrda niluda

Sladek ( 15. května 2018 00:15 )

Tohle může napsat jen ten, kdo dlouho nešel na koncert Olympicu a neviděl, jak to těm "dědům" stále skvěle šlape, jak mladé publikum s nimi zpívá jejich "retro písně"... Jejich sláva nikam neodešla, je tady s námi!

Sladek ( 15. května 2018 00:09 )

Někdo vydělává daleko víc než pan Janda a nikdy nikomu nic nedal a nikdy nikomu nic nedá. Zase tu máme tu typicky českou vlastnost závist. Připadá mně, že někteří snad závidí panu Jandovi i tu jeho dobrosrdečnost.

Sladek ( 14. května 2018 23:59 )

OSA vznikla v roce 1919, tak ji asi těžko mohl pan Janda zakládat.

cocumysvole ( 14. května 2018 23:56 )

mamlas: Jen tak pro zajímavost - OSA znamená Ochranný Svaz Autorský - takže pro OSA, od OSA, na OSA.

Zobrazit celou diskusi