V současnosti je komunikace v Moskevské ulici obousměrná a řidiči tu parkují podélně střídavě na jedné a druhé straně. „Šířka komunikace neumožňuje příliš bezpečné míjení se protijedoucích vozidel, což negativně ovlivňuje plynulost provozu v této ulici. Lokalita se navíc dlouhodobě potýká s nedostatkem parkovacích stání,“ uvedla mluvčí magistrátu Jana Dybová.

Připomněla, že město se situací zabývalo opakovaně. Studie z roku 2012 navrhovala rozšíření ulice, zavedení jednosměrného provozu a vytvoření šikmých parkovacích stání.

Návrh ale vyžadoval pokácení aleje stromů podél Moskevské ulice, a proto k němu město nepřistoupilo. V loňském roce jsme proto zadali zpracovaní navazující studie, která řeší zjednosměrnění komunikace a vytvoření nových parkovacích míst bez rozšíření komunikace nebo jiných stavebních úprav a devastačních zásahů do naší zeleně,“ řekl náměstek primátorky Karel Šlachta (ČSSD).

Jednosměrný provoz v Moskevské ulici bude platit v úseku od Mozartovy ulice až po výjezd z parkoviště u domu Mánesova 1a, a to ve směru od Mozartovy.

V ulici Astronautů přibudou místa

Současně s Moskevskou ulicí bude jednosměrný provoz zaveden také v ulici Astronautů v úseku od Mozartovy ulice po výjezd z areálu městské sportovní haly. Jednosměrka povede ve směru od Mozartovy ulice.

„Dojde k navýšení parkovací kapacity v dané lokalitě, a to konkrétně o 55 míst na Moskevské a 92 míst na ulici Astronautů,“ řekl Šlachta.

Mluvčí připomněla, že ulice Astronautů už na přechodnou dobu jednosměrná bývala, a to při všech městských akcích, jako jsou Havířovské slavnosti, Havířov v květech nebo Havířovská desítka.

Úpravy město rozdělilo do dvou etap, nejprve připraví jednosměrný provoz v ulici Astronautů, ve druhé etapě ulici Moskevskou. První část chce město dokončit ještě před konáním akce Havířov v květech, která bude v polovině června.

VIDEO: Zahlcení centra dopravou postihuje všechna velká města. V Praze zakázali i elektroběžky.