Vše začíná celkem nenápadně. Po nasazení speciálních brýlí a přenosného počítače na záda se hráč ocitne ve snovém světě virtuální reality. Nejprve jej čeká zhruba tříminutová instruktáž o tom, co jej čeká, jak se má chovat, kudy chodit, a následně už je všemi smysly vržen do neuvěřitelného příběhu, který se odehrává před pěti stoletími.

V časech rudolfínské Prahy

První dojmy ze hry jsou úchvatné. Sotva se ocitnete pod širým nebem renesanční Prahy, v předpolí Karlova mostu, stěží se ubráníte úžasu nad dokonalým ztvárněním dobové atmosféry. Tu navíc umocňují nejen zvukové ruchy, ale i neuvěřitelná interakce s okolím. Díky speciálnímu senzoru Leap Motion navíc vidíte i pohyby svých rukou. A když kupříkladu dojdete k zídce nebo k mřížím, můžete se jich i fyzicky dotknout, což prožitek z umělé reality prohloubí.

Před očima se vám prohánějí mouchy, pod nohama zase slepice a krysy, kterým máte nutkání se vyhnout. Opodál „šumí“ Vltava, zatímco Praha žije řemeslným životem velkoměsta. Listí pod vašima nohama šustí, okolí krbu, ke kterému se můžete ve hře „přiblížit“, je horké, na denním světle vám tvář ofukuje svěží větřík.
Video
Video se připravuje ...

Takto vypadá hra na vlastní oči. Hráč nevěří vlastním smyslům, kde že se to vlastně ocitl. DIVR Labs

A skutečnou perličkou je animace nejznámější inkarnace golema, kterou známe z filmů Císařův pekař a Pekařův císař. Že se jedná především o hru, a ne jen o procházku virtuálním světem, dokládají kratičké logické mezihry, kterých by snad jedině mohlo být více. Další výhodou hry je, že hru lze projít až se třemi dalšími přáteli.

Jak probíhá hra?

Hráč si nejprve musí vzít speciální helmu s brýlemi Oculus na virtuální realitu, na záda batoh a pak už je prostřednictvím virtuálního světa lákán do graficky zdařilých lokací. Ve skutečnosti se však pohybuje v „holém“ labyrintu, který se rozkládá na bezmála 300m². Celý svět kolem něho je tvořen zdařilou grafikou, animacemi a dechberoucími efekty, které tvoří nejmodernější technologie.

Co taková „sranda“ obnáší?

Celý projekt vznikal v dílnách české společnosti DIVR Labs. Práce na něm zabraly 12 vývojářům zhruba rok práce, přepočteno na hodiny údajně až těžko uvěřitelných 2 250 hodin. Precizní zpracování reálií i zvuků zajistily investice ve výši desítek milionů korun. Zda se tato částka vývojářům vrátí, je otázkou. U dosavadních hráčů si však oblibu nalezla rychle.

Ve hře dojde i na setkání s golemem. Jeho podoba vychází ze známého dvojfilmu Císařův Pekař, Pekařův císař.
Autor: DIVR Labs

„Ačkoliv je hra v provozu zatím jen jeden den, nezaznamenali jsme jediný záporný ohlas, všichni jsou zatím spokojeni,“ uvedl pro Blesk.cz výkonný ředitel DIVR Labs Lukáš Burda. Hru si navíc krom českých návštěvníků mohou zahrát i anglicky hovořící turisté. Její tvůrci navíc pracují na lokalizaci do dalších světových jazyků. Zahrát si ji tak bude brzy moci skutečně každý.

Kde: Hračkářství Hamleys, Na Příkopě 854/14.
Kdy: Otevřeno denně 10 – 20 hodin.
Za kolik: Vstupné pro jednotlivce je 450,- Kč, s kartou Hamleys lze uplatnit 15% slevu.
Fotogalerie
20 fotografií