Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zákon z dílny ČSSD míří k ledu, místa pro dvouleté děti ve školkách už poslanci nechtějí

Autor: Zuzana Štíchová - 
9. května 2018
14:21

Novela školského zákona zřejmě v nejbližších měsících přinese zrušení povinnosti zřizovatelů mít ve školkách místa i pro dvouleté děti. Jasnou většinou návrh ODS podpořil sněmovní školský výbor. Podle poslance Pirátů Lukáše Bartoně by měli mít šanci rodiče tak malé děti dát například do dětských skupin. Těch ale zatím není dostatek.

Poslanci návrh podpořili už v prvním čtení, otázkou ale zůstávalo, zda do něj nezasáhne výrazně školský výbor, který normu projednává před druhým čtením. Nestalo se tak. Povinnost zřídit místa i pro dvouleté děti, kterou prosadila v minulém období koalice v čele s ČSSD, tak zřejmě vůbec nenastane. Místa totiž měla být garantována až od roku 2020.

Zpravodaj Lukáš Bartoň Blesk Zprávám řekl, že návrh na zrušení této povinnosti podpořilo orientačně 16 ze 17 hlasujících členů výboru. Tento aspekt novely má tak podporu napříč politickými stranami.

„Zatímco u ostatních témat jsme byli rozdělení, tak u dvouletých dětí jsme docela jednotní. Proběhlo i orientační hlasování ve výboru, 16 bylo pro zrušení. Vypadá to, že povinnost dvouletých ve školkách bude zrušena,“ popsal Bartoň. 

Rodiče by měli mít možnost umístit už dvouleté děti do nějakého zařízení s péčí. Možnost. Ne povinnost. Obce pak mohou zřizovat jak mateřské školky, tak dětské skupiny. Dětské skupiny jsou důležité v době, kdy se zrušily jesle, tak se víceméně profilují na to, že přebírají jejich funkci. Průměrný věk je tam 2,1 let,“ míní zástupce Pirátů s tím, že chce vládu zaúkolovat, aby právě na dětské skupiny našla peníze. Ty budou z evropských fondů dotované už jen do roku 2020.

„Nejlepší by bylo mít systém, ve kterém budou ze státních zdrojů financované jak dětské skupiny, tak školky, a nechat na zřizovatelích - obcích, aby se samy rozhodly,“ nastiňuje svůj pohled Bartoň.

Povinný poslední rok školky asi zůstane

Naopak povinná školka poslední rok před školou asi pětiletým dětem zůstane. Opatření, které mělo do školek dostat všechny pětileté, se ale podle odpůrců minulo účinkem. Stejný názor mají i Piráti, přestože většina to podle Bartoně vidí jinak.

„Zde už je to rozpolcené. Prošlo to o jediný hlas. Většina vypadá, že je nakloněna tomu, že se zachová povinnost pětiletých dětí nastoupit na předškolní vzdělávání. My jsme navrhovali, ať má dítě tuto povinnost až od šesti let, tedy například když dostane odklad základní školy. Děti, pro které byl myšlen, ty se tomu vyhýbají. Nenastoupí. Čekám ale, že většina poslanců bude pro zachování,“ zhodnotil postoje poslanců na výboru strojař a šéf plzeňských Pirátů. Plénum bude o podobě předlohy hlasovat zřejmě v květnu.

Výbor podpořil také návrh poslance Václava Klause ml. (ODS), podle kterého by se reforma financování regionálního školství měla odložit o dva roky. Podle stávající úpravy zákona by školy od 1. ledna 2019 měly dostávat peníze podle počtu odučených hodin, nikoli pouze podle počtu žáků jako nyní. 

hejhej ( 9. května 2018 15:15 )

Dvouleté dítě do školky nepatří. Tento zákon vymyslela hloupá slepice Valachová, stejně jako inkluzi. Málokteré dítě ve 2 letech zvládá hygienu apod. Učitelky jsou od slova učiti a ne měnit plíny, utírat zadky atd. Neměli jste rušit jesle.Ač mám tisíce výhrad k bývalému režimu, spousta věcí , které byly dobré, ale se rušily se začínají vracet, jako např. učňovské školství - to zrušili idioti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa