Nápad pronajímat byt na Žižkově se zrodil v hlavě Františka už před třemi lety, kdy chtěl rozšít své podnikání. Když už konečně narazil na vhodné místo, mělo to háček. Byt se totiž nacházel v suterénu domu. „Přemýšlel jsem, jak z toho suterénu udělat přednost, aby byl byt zajímavý. A pak mě jednoho dne napadlo propojit to s anglickým slovem underground, které se využívá k označení metra i podzemí,“ popisoval, jak jednoho dne přišel s geniální rekonstrukcí bytu.

Video
Video se připravuje ...

Nová stanice metra Řehořova, kde se dá přespat? Omyl! František (25) vytvořil byt na Žižkově, který dokonale kopíruje pražské metro. Eva Fornálová

Stanice Řehořova

Po roce a půl, kdy na předělaní František tvrdě pracoval, otevřel brány svého metro-bytu prvním hostům. Jakmile sejdete po schodech do suterénu domu, octnete se před skleněnými dveřmi, skrze které vykukuje velký nápis Řehořova, jako byste se octli uvnitř nového pražského nástupiště. Z toho se pak hosté vydávají buď vlevo, nebo vpravo skrze typické dveře vlaků pražského metra.

Toalety bez zápachu

Za nimi na hosty čeká takřka dokonalá podoba interiéru jízdní soupravy. Po pravé straně jen navíc objevíte kuchyňskou linku, mezi sedačkami stolek, postele s typickým potahem a na stropě označení, kudy k toaletám. A právě v těch se metro-byt liší. Přestože označení na stropě vypadá stejně jako v metru, uvnitř vás žádný zápach a hrůzný zjev záchodu nečeká.

Asi si kladete otázku, jak se mu povedlo získat všechny důležité komponenty. „Oslovil jsem výrobce, kteří dodávají součásti do pražského metra,“ svěřil František, jak chtěl byt zcela autentický. Ne u všeho vybavení to ale vyšlo. Například u oranžových trubek zjistil, že originál by vyšel na pět tisíc, a tak se raději přiklonil k rukodělné práci. Dveře, které také vypadají autenticky, nejsou z vyřazeného vlaku. „Jsou to automatické dveře, na kterých je jen polep,“ prozradil.

Koupelnička
Autor: Eva Fornálová

Nápady, které nevyšly

Nápaditost Františka takřka nezná mezí. „Původně jsem plánoval šprušlový podhled, který je v metru. Sehnal jsem i firmu, která by byla ochotná to udělat. Ale ukázalo se, že by to vyšlo na sto tisíc do dvou pokojů,“ prozradil, že od tohoto plánu nakonec upustil. Stejně tak nezrealizoval ani myšlenku ozvučení. 

„Ty dveře mají elektrické vedení, na které by se dal napíchnout reproduktor,“ rozpovídal se o své idee František. „Ale nakonec jsem si říkal, že by to muselo lidi štvát, kdyby to museli poslouchat desetkrát denně,“ smál se.

A tak ačkoli se byt nachází v suterénu, mladý podnikatel se těší velkému zájmu turistů. „Zájem mají převážně Rusové, Němci a pak také Italové,“ prozradil, které národnosti atypické provedení apartmánu láká. Čechů tady měl prozatím poskrovnu. Možná je to tím, že už mají MHD okoukané. 

Podívejte se, jak to tady vypadá:

Fotogalerie
26 fotografií