Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Skandál kolem životního pojištění bobtná: Až 2 miliony napálených! Patříte mezi ně?

Autor: Michaela Kalkusová - 
9. května 2018
05:03

Zajistit rodinu pro případ smrti, a ještě u toho naspořit nějakou částku na důchod. To chtěly až dva miliony klientů pojišťoven, kteří si v letech 2004 až 2014 uzavřeli investiční životní pojištění. Pak se ale nestačili divit! Platili buď horentní sumy na poplatcích, nebo v případě smrti bylo plnění dokonce nulové!

Finančně zabezpečit své blízké, pokud by se nám něco stalo, to chce asi každý z nás. Proto si řada Čechů a Moravanů pořizuje životní pojištění. Je to i výhodné, do 12 tisíc ročně si ho mohou odečíst z daní. Jenže lidé, kteří si vybrali investiční životní pojištění a doufali, že si tím zároveň na stáří naspoří určitou finanční rezervu, zjistili, že tvrdě narazili. Soudy a finanční arbitr už také první smlouvy zrušily a nařídily pojišťovnám vrátit lidem peníze.

„U České pojišťovny je problém v tom, že si s klienty nesjednala poplatky. Až když začali ukončovat smlouvy, tak zjistili, že poplatky měsíčně činí 20 až 30 procent, takže to nikdy nemůže být zisková věc. U pojišťovny Axa se zase zjistilo, že nešlo o pojištění, protože plnění v případě smrti bylo ve výši nula, nebo třeba jen deset tisíc,“ popsal Blesku jeden z poškozených klientů, Jiří Chvojka.

Klienti se brání

Klienti pojišťoven si to samozřejmě nenechali líbit a začali podávat stížnosti k finančnímu arbitrovi. „Ten ale rozhodl až po dlouhé době a několikrát k činnosti musel být i přinucen soudem. Ale nyní už rozhoduje poměrně pravidelně. Smlouvy většinou prohlásil od počátku za neplatné,“ řekl Jiří Chvojka. A jeden případ už řešil i soud. „U Pojišťovny České spořitelny pravomocně rozhodl, že smluvní podmínky neobsahovaly přehled nákladů, takže zase klienti nevěděli, jaké poplatky zaplatí. Jde o obrovský systémový problém,“ doplnil Chvojka s tím, že se problém týká až dvou milionů smluv uzavřených v letech 2004 – 2014, poté se podmínky trochu narovnaly.

Finanční arbitr i soudy zatím řeší každou smlouvu jednotlivě. „Tím argumentují i pojišťovny. Jde ale o podmínky, které byly pro všechny stejné,“ uzavírá Chvojka. Poškození klienti se proto spojili a hodlají proti pojišťovnám postupovat společně.

Pojišťovny argumentují tříletou promlčecí lhůtou, kterou zákon v některých případech připouští. A někdy jsou úspěšné,“ vysvětluje Chvojka. Dalším poškozeným proto doporučuje, aby se začali bránit co nejrychleji.

Jak rozhodl soud

Blesk má pravomocné rozhodnutí Městského soudu v Praze ve sporu klienta a Pojišťovny České spořitelny k dispozici. „Zahrnutí ujednání o poplatcích do speciálních pojistných podmínek pro žalovaného (klienta, pozn. red.) jako spotřebitele bylo překvapivé a nevýhodné a je v rozporu se zásadou poctivosti, tedy v rozporu s dobrými mravy, a pojistná smlouva je dle §39 občanského zákoníku absolutně neplatná,“ stojí v odůvodnění rozsudku, kterým soud zamítl žalobu pojišťovny na vyplacení nezaplaceného pojistného.

Rozsudek soudu Rozsudek soudu | blesk

Jak platili

Většina lidí platila kvůli daňovým úlevám 1000 korun měsíčně, takže měsíčně na poplatcích zaplatili 200 až 300 korun. Ti, co platili více, také přišli o více peněz.

Koho se to týká?

Alespoň jedno pravomocné rozhodnutí ve věci už finanční arbitr učinil u 11 pojišťoven, nejvíce jich je u České pojišťovny a pojišťovny Axa. Podaných stížností ale bylo přes dva tisíce a další rozhodnutí přibývají.

Kdo nebo co je finanční arbitr?

Finanční arbitr (FA) je orgán zřizovaný státem určený k mimosoudnímu řešení sporů mezi finančními institucemi a jejich klienty. Řízení je bezplatné a návrh na něj může podat jen spotřebitel, jde to i online. Rozhodnutí FA je pravomocné a má stejnou váhu jako soudní rozhodnutí, strany ale mohou jeho rozhodnutí nechat přezkoumat u soudu, což nabytí právní moci oddaluje.

Investiční životní pojištění

Pojištění, které se skládá ze dvou složek – pojistné a investiční. Pojišťovna tedy část peněz investuje podobně, jako je tomu třeba u podílových fondů. Na rozdíl od kapitálového životního pojištění nenabízí žádný garantovaný výnos, takže návratnost investice může být i nula. Jde o dlouhodobý finanční produkt a při jeho předčasném ukončení má klient nárok na tzv. odkupné, tedy zaplacené pojistné mínus náklady na pojistné krytí. Právě ty byly podle klientů přemrštěně vysoké, a lidé by tak dostali zpět výrazně méně, než zaplatili.

Video: Pojišťovna vymáhá na důchodci peníze za operaci

Video  Pojišťovna vymáhá na důchodci peníze za operaci  - tv JOJ
Video se připravuje ...

jaromir123 ( 13. května 2018 07:21 )

Ten rozdíl je pojištění - a to přece nemůže být zadarmo !

dietr ( 10. května 2018 05:29 )

Klasický podvod. A kradou vesele dál.

cocumysvole ( 9. května 2018 22:10 )

Napiš raději jak bylo v odmašťovně.

soltero1 ( 9. května 2018 19:31 )

A pojistovna kdyz ma zaplatit vyplatit pojistnou castku, tak dela mrtveho brouka. Neni to jen o pojistenych.

stekavka ( 9. května 2018 18:58 )

Platila jsem měsíčně 399 Kč po dobu 10ti let.Takže jsem jim dala 47880 Kč a po ukončení smlouvy mi vyplatili 29 000Kč,paráda.

Zobrazit celou diskusi