Podle informací na Twitteru hasiči k ohlášenému požáru haly v plném rozsahu vyjeli v úterý ve 12:55. Oheň dostali pod kontrolu po více než 12 hodinách, a to ve středu v 1:04 hodin. Hasili ho několika proudy vody, pomáhala jim i výšková technika.

Zplodiny hoření se nad místem podle aktuálních informací pražských hasičů už prakticky nenacházejí. Situace se výrazně zlepšuje i v bezprostředním okolí, krátce před 7:30 ráno hasiči zrušili zákaz větrání a vycházení. Na místě probíhá závěrečné dohašování skrytých ohnisek. Ulice U Továren bude i ve středu uzavřená.

Fotogalerie: Obří požár haly v Hostivaři
41 fotografií

Případ si po ukončení zásahu převezmou policisté. „Jakmile to situace dovolí a hasiči předají požářiště policii, vyrazí na místo vyšetřovatelé, kteří budou provádět ohledání místa požáru a odborná znalecká zkoumání. Ta jsou zcela zásadní pro stanovení jednotlivých vyšetřovacích verzí a objasnění příčiny požáru. Vyšetřovatelé předběžně způsobenou škodu vyčíslili na 45 milionů korun,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Zolouvá.

Problémy s vodou

Už od začátku hašení trápily hasiče problémy s vodou. „Na místě byla zřízena dvě čerpací stanoviště, ale množství vody je nedostačující,“ uvedl mluvčí hasičů Kavka. Později oznámil, že v okolí začala kolabovat hydrantová síť, takže přísun vody na místo zajišťovaly kyvadlově cisterny. Následně Pražské vodovody a kanalizace přesměrovaly co největší tlak do okolní sítě.

Do Hostivaře na žádost velitele zásahu přiletěl i vrtulník s bambi vakem. Ten hasil požár ze vzduchu.

Video
Video se připravuje ...

U požáru haly v Hostivaři zasahuje vrtulník s bambi vakem. Aktu.cz

Rozloha požáru se v průběhu zásahu zvětšila z 60x20 metrů na 60x150 metrů, došlo totiž k propadnutí konstrukce haly. Zevnitř se ozývaly výbuchy. Vybuchovaly tam uskladněné tlakové lahve.  Kolem půl osmé večer přišli hasiči na Twitteru s novou zprávou, a to, že je v ohrožení objekt blízké truhlárny. Do akce proto nasadili zařízení Cobra, které rozprašuje vodu na mlhu, aby se prostor zchladil. 

Zákaz větrání

Zplodiny z hoření v ovzduší po celou dobu měřili přivolaní chemici. Hasiči podle výsledků měření doporučili lidem v Hostivaři nevětrat. Pak do práce ale povolali i policejní vrtulník s termovizí, který zjistil, že mrak plný zplodin putuje Prahou a zákaz větrání se tak rozšířil i do jiných čtvrtí, například do Záběhlic, Chodova, Strašnic, Vršovic, Krče, Nuslí a Hostivaře.

„Ono není snadné přesně měřit směs zplodin hoření. Ve vzduchu v okolí je oxid uhelnatý, oxidy dusíku a síry a další plyny a směsi. Občanům to neřekne víc, než doporučení nevycházet a nevětrat,“ vzkázal šéf pražských hasičů Roman Hlinovský.

Záchranáři na místě

K požáru vyrazili i pražští záchranáři se speciálním vozem Atego. Na místě ošetřili několik hasičů, jednoho z nich poté kvůli vyčerpání transportovali do nemocnice. „Vyšetřili také ženu na hladinu CO, v tomto případě bez nutnosti nemocničního ošetření,“ uvedli na Twitteru.

Takhle to vypadá na místě požáru:

Video
Video se připravuje ...

V Hostivaři hoří hala, kouř je vidět kilometry daleko. David Malík

Fotogalerie
52 fotografií