Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Taxikáři už zase brojí proti Uberu a dalším. Vyzvali je k zastavení činnosti

Autor: ČTK, Mii - 
7. května 2018
20:04

Dlouhodobý a vyhrocený spor taxikářů a alternativních taxidopravců opět dostal po krátké pauze pokračování. Sdružení českých taxikářů (SČT) v pondělí skrze prohlášení vyzvalo firmy Uber a Taxify k zastavení činnosti, dokud nezačnou dodržovat zákonné podmínky. Memorandum, které Uber minulý týden podepsal s vládou, jim nestačí. Alternativní dopravci podle něj budou muset splňovat podmínky běžné na trhu včetně licence nebo zkoušky z místopisu. Taxikáři ale požadují, aby měli i taxametr.

Podle SČT jsou Uber a Taxify běžnými taxi dispečinky, které by měly dodržovat stejné podmínky jako ostatní podobné firmy. „Vyzýváme tyto společnosti k neprodlenému stažení všech řidičů, jezdících bez zákonných náležitostí,“ píše se ve výzvě taxikářů. Mezi zmíněné náležitosti patří licence, registrace a pojištění aut jako vozů taxislužby, označení cedulí taxi a osazení taxametrem.

Podle zástupců taxikářů pro Uber a Taxify neplatí část zákona, podle které je možné v některých případech provozovat taxislužbu bez označení a taxametru. Ta se podle jejich výkladu vztahuje například na hotelové taxislužby, nikoliv na běžné vozy určené široké veřejnosti.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Ondřej Malý nicméně minulý týden uvedl, že ze zákona musí řidič buď jezdit v označeném a taxametrem osazeném voze, nebo musí mít předem stanovenou cenu. Zákazníci Uberu podle zástupců firmy zjistí cenu za přepravu při zadání cílového místa.

Sdružení v pondělí vyzvalo obě firmy také k dodržování maximální ceny jízdného, určené pražskou vyhláškou, a k plnění daňových povinností. Posledním požadavkem je, aby „okamžitě přestaly se lživým marketingem o sdílené ekonomice a progresivních technologiích.“ Dle mínění taxikářů alternativní taxislužby nepřinesly do oboru žádnou inovaci.

Ve hře jsou další protesty

Memorandum, které Uber podepsal minulý týden spolu se zástupci vlády, některé z požadavků taxikářů obsahuje. Jde například o daňovou oblast či licence pro řidiče. Naopak na označení vozů či taxametrech vláda netrvala.

Poslední protest taxikářů se konal v březnu před pražským magistrátem:

Taxikáři na protest proti působení obou firem v hlavním městě několikrát blokovali dopravu. Další protest ohlásili na minulý pátek, nakonec z něj však sešlo a zástupci taxislužeb se namísto něj vydali na jednání s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). Po jednání taxikáři uvedli, že o případných dalších protestech rozhodnou podle vývoje situace.

Uber v minulosti argumentoval tím, že není taxislužbou, ale že zprostředkovává spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky. To taxikáři kategoricky odmítají. Služby Uberu v Praze využívá podle informací firmy 300 000 lidí, což znamená nárůst počtu zákazníků za poslední rok o 60 procent. Počet aktivních řidičů se zvýšil o polovinu na 2000 lidí. Z toho 90 procent má ještě jiný zdroj příjmu.

dave260377 ( 7. května 2018 20:56 )

Už jsou ty zlodeji otravny když se jim to nelíbí ad jdou jezdit k uberu, ale at uz taxikaři nedelaji ze sebe šašky.zlodej křičí zavřete zloděje.nelibi se ti neco pane taxi ,tak běž makat konečně poctive nekam do fabriky

Dannero ( 7. května 2018 20:34 )

taxikáři prostě chtějí ten svůj monopol za každou cenu udržet,o žádné dodržování pravidel jim nikdy nešlo sami jsou pověstní jak odjakživa okrádali zákazníky jak mohli,cizince brali na hůl, vypínali taxametry nebo je měli cinknuté a najednou tu chtějí kázat o morálce, dělat stávky, blokovat dopravu a napadat řidiče.Sami zaspali nové technologie tak ať si teď nestěžují.

Zobrazit celou diskusi