Aby se situace z loňského roku neopakovala, rozhodli jsme se spojit přímo s obcí Čejkovice a uspořádat akci cílenou primárně na veřejnost,“ uvedl Zbyněk Janoška z České společnosti ornitologické. Hnízdní stěnu pro ptáky ornitologové zvětšili a očistili, aby se vlhám usnadnilo hnízdění. Na stěnu budou dohlížet.

Pachatel ucpal montážní pěnou vletové otvory do šesti desítek hnízd vzácné vlhy pestré loni na konci května. Desítka hnízd byla obsazená, ptáci sedící na vejcích se tak nemohli dostat dovnitř ani ven. Hrozilo, že uhynou. Hnízda se naštěstí brzy podařilo znovu uvolnit, poblíž byli náhodou pracovníci České inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Případem se zabývala policie, neboť se jednalo o týrání zvířat a neoprávněné nakládání s volně žijícími živočichy. Pachatele ale nezjistila, za necelého půl roku případ odložila.

Ornitologové odhadují, že v Česku hnízdí 800 až 1000 párů vlhy pestré, a to především na jižní a jihovýchodní Moravě. Hnízdo si vlha pestrá staví na konci nory, kterou buduje v písčitých nebo hlinitých přírodních stěnách.

VIDEO: Pomoc v pravou chvíli poskytli kromě ornitologů v Čejkovicích na Hodonínsku i dálniční policisté na D1. Pomohli zraněné sově.