Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Podle Kalouska Juncker zradil. „Jako odpustit Hitlerovi,“ vzkazují mu Češi za Marxe

Autor: simao, ČTK - 
5. května 2018
20:55

Filosof a revolucionář Karl Marx by měl být vnímán v kontextu své doby a neměla by se na něj svalovat zodpovědnost za zločiny komunismu. V proslovu v Marxově rodném Trevíru to u příležitosti 200, výročí Marxova narození řekl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Vysloužil si za to kritiku i od českých politiků.

„U příležitosti 200. výročí narození Karla Marxe vyzval předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker k přehodnocení našeho pohledu na tuto historickou postavu. Měli bychom ho prý přestat vinit z komunistických zločinů. To odmítám. To je jako odpustit Hitlerovi,“ navezl se do Junckera poslanec ODS Stanislav Blaha.

Poslanec Jan Skopeček (taktéž z ODS) dodal: „Je to facka postkomunistickým zemím a výsměch historii, zejména tragické historii naší země a dalších postkomunistických zemí, které musely okusit tragické důsledky marxistického experimentu.“ Podle něj se Juncker dopustil naprosto odsouzeníhodného kroku.

A přisadil si i šéf Evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL). „Junckerovu účast považuji za nepřijatelnou. Významný člen EPP by měl zvažovat, čemu dává legitimitu. Považuji to za výraz neúcty obětem komunistických režimů po celém světě včetně obětí z řad československých křesťanských demokratů,“ vzkázal Benešík. Za „naprosto neomluvitelnou“ označil Junckerovu účast na Marxových oslavách lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Kalousek: Juncker zradil hodnoty EU

„Za zločiny stalinistů Marx jistě nemůže. Leč v Komunistickém manifestu uznává násilí jako legitimní nástroj. To je v přímém rozporu s idejemi EU. Svým vystoupením v Trieru Juncker společné hodnoty EU zradil,“ míní Miroslav Kalousek (TOP 09).

 

Proti oslavám Marxova narození se v Trevíru konaly i protesty. „Karla Marxe je třeba chápat v kontextu jeho doby,“ uvedl Juncker ve svém projevu. „Za to, že jeho pozdější následovníci použili hodnoty, které formuloval, a slova, která k popisu těchto hodnot nalezl, jako zbraně proti jiným, nelze povolávat k zodpovědnosti Karla Marxe,“ dodal předseda Evropské komise, který pochází z politického tábora křesťanských demokratů.

Jako s Castrem. Západ neposlouchá zkušenosti Východu

Do kritiky Junckera se přitom pustil i další lidovecký europoslanec Pavel Svoboda. „Účast předsedy Komise Junckera na odhalení sochy Karla Marxe považuji nejen za selhání, ale i ukázku toho, jak Západ neposlouchá zkušenosti z Východu. Kromě toho se Juncker mýlí, že nelze Marxe činit odpovědným za zločiny komunistů: on v Komunistickém manifestu k násilí vyzval,“ podotkl europoslanec na Facebooku.

„Není to první Junckerovo selhání: už úmrtí Fidela Castra komentoval slovy, že pro mnohé to byl hrdina,“ dodal Svoboda.

Při slavnosti v trevírské bazilice se však Marxe zastala také Malu Dreyerová, sociálnědemokratická premiérka spolkové země Porýní-Falc, v níž Marxovo rodiště leží. „Zločiny, které byly ve 20. století v jeho jméně spáchány na milionech lidí, nemůžeme dávat za vinu jemu,“ uvedla.

Naopak na protestní akci v Trevíru uskutečnila akce protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD), na které s proslovem vystoupil jako hlavní host český exprezident Václav Klaus. V sobotu pak AfD uskutečnila tichý protestní pochod městem.

anka ( 6. května 2018 00:52 )

nahledne do historie jeste jednou - valku zacal Hitler spolecne se Stalinem.....

Dannero ( 5. května 2018 23:25 )

Marx byl jen teoretik a nemůže nést vinu za zločiny socialismu, ovšem je tu jeden viník na kterého se nějak zapomíná, byli to Němci kdo nasadil bolševiky i s Leninem do Ruska a financovali je.Pak to byla i 2 světová kterou Němci začali a tím sjednotili bolševiky v jednu velkou sílu a ti jako osvoboditelé tak díky vítězství nad Německem měli půl Evropy stoupenců a neomezenou moc nad osvobozenými státy včetně nás. Němci pohnojili co se dalo, ale stejně jim všichni stále lezou do zadku a hledají viníky všude kolem.

bre-burda ( 5. května 2018 23:18 )

Neuznávala církev svatá násilí také jako legitimní nástroj prosazování víry? Co byly křížové výpravy? To jsou papežové, kteří je vyhlašovali také rovni Hitlerovi či Leninovi? Naši politici si nevidí do úst a historii či filosofii neznají už vůbec.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa