Podle prvního zástupce náčelníka generálního štábu generálporučíka Jiřího Balouna se do přehlídky a její organizace se zapojí přes 4000 lidí. Asi 2200 bude přímo pochodovat v průvodu, dalších 500 jich pojede s technikou. Té se na přehlídce představí asi 200 kusů, polovina bude vojenská. Armáda se pochlubí i těžkou technikou včetně tanků a obrněných transportérů, nad Evropskou budou také přelétat vojenské stroje včetně nadzvukových gripenů, bitevníků L-159 nebo vrtulníků.

Své vojáky na přehlídku vyšle Slovensko, stejně jako se česká armáda bude účastnit několika vzpomínkových akcí na Slovensku. Praporečníci přijedou i z USA, Velké Británie, Francie a Itálie. Tedy ze zemí, které vznik Československa jako první podpořily. Pozváni byli i náčelníci generálních štábů z těchto zemí. Předpokládá se, že by měli dorazit i přední političtí představitelé zejména ze Slovenska. Na čestné tribuně budou také sedět stovky hostů z řad velvyslanců, vojenských přidělenců a důležitých veřejných činitelů.

Do ulic se vypraví i hasiči s celníky

Hasiči vyšlou i svou těžkou techniku, jako například speciální hasicí tank. Dalších 1500 lidí bude potřeba vyčlenit na samotné zabezpečení akce. Kromě vojáků se do průvodu zapojí i policisté, hasiči, záchranáři, městští policisté nebo nově i celníci. Podle Balouna bude celní správa připomínat, jako její nástupkyně, prvorepublikovou finanční stráž.

Hodinová přehlídka proběhne na Evropské

Přehlídka se, stejně jako před deseti lety, uskuteční na Evropské. Podle Balouna se zvažovalo několik dalších míst, ale i kvůli třeba stavebním změnám na některých místech, které by znemožnily průjezd těžké techniky, byla Evropská vybrána jako nejvhodnější místo. I tak se bude muset domluvit řada dopravních omezení a uzavírek.

Přehlídka potrvá asi hodinu, náklady na ni budou podle Balouna vzhledem k většímu rozsahu o něco vyšší než před deseti lety, kdy stála 15 milionů. „Reálné náklady jsou diskutabilní, protože se při tom plní spousta úkolů, které by ti lidé plnili jinde a tady si je v praxi prověřují,“ poznamenal pro ČTK Baloun.

Takto přehlídka vypadala v roce 2008 při oslavách 90 let od vzniku republiky.
Autor: Martin Pekárek

Na Letné je také naplánována třídenní akce, na které si budou moct lidé prohlédnout současnou i historickou techniku, a to nejenom z vojenského muzea v Lešanech, ale i ze sbírek například hasičů. Její součástí budou i společenské akce, ukázky zásahů i další doprovodné programy včetně rekrutačního stánku. Baloun věří, že v pátek se na Letnou vypraví především školy. „Myslím si, že to, co uvidí na Letné na vlastní oči, vydá za několik dnů výuky,“ uvedl generálporučík.

Fotogalerie
8 fotografií