V Česku je legální užívání konopí pro léčebné účely, jinak ale marihuana zůstává mimo zákon. Za pěstování nebo přechovávání ve větším než malém množství hrozí postih. Proti tomu právě účastníci protestují.

Tisíce lidí vyšlo do ulic

Organizátoři očekávali v průvodu podobný počet lidí jako loni, tedy 7000. Kulturního programu na Štvanici se podle Veverky v loňském ročníku zúčastnilo kolem 15 000 lidí. Na ostrově jsou i letos v programu koncerty nebo přednášky o konopí a jeho užívání. V jednom z aut v průvodu jede i předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

Omamný oblak nad Prahou

Někteří z účastníků 21. ročníku pochodu Million Marihuana March nesou transparenty s hesly například »Utni řepku, zasej travku«. Auta v průvodu vezou hudební aparatury. Předseda organizace Legalizace.cz a jeden z organizátorů akce Robert Veverka před začátkem průvodu jeho účastníky poučil, aby „nekouřili policajtům pod nos”. Řada z nich si přesto zapálila.

Podle mluvčího Policie ČR Jana Rybanského však byla akce, až na několik přestupků a jedno podezření na trestný čin, poklidná. „Na policejní služebnu byla předvedena jedna osoba pro podezření ze spáchání trestného činu Nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů,” sdělil mluvčí.

Pochod vyvrcholí koncertem a diskusí

Na Štvanici je v programu akce koncert a politická diskuse o možnostech legalizace marihuany. Piráti v pátek ohlásili, že zatím nebudou předkládat poslaneckou iniciativou návrh na legalizaci, protože by narazil na mezinárodní protidrogovou úmluvu. Chtějí, aby si dospělí lidé mohli sami pro sebe beztrestně vypěstovat omezený počet rostlin konopí, usušit je a zpracovat. Podle Veverky je legalizace pouze politickou záležitostí, která ale často naráží na byznys.

Návyková látka, která může pomáhat

V ČR bylo od roku 2013 vydáno na předpis téměř pět kilogramů léčebného konopí. Průměrně ho oficiálně užívá 26 pacientů měsíčně. Podle výroční zprávy Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti si v roce 2016 vzalo konopí pro utlumení bolesti nebo zmírnění zdravotních příznaků na 880 tisíc Čechů a Češek nad 15 let, tedy zhruba desetina populace.

Konopí pomáhá při léčbě chronických bolestí lidem, u kterých normální léky nezabírají. Používá se i u pacientů s rakovinou, AIDS či roztroušenou sklerózou. Léčebné konopí, neboli marihuana, obsahuje až 30 procent psychoaktivní látky THC. Její požívání mimo léčebné účely je v Česku nelegální. Podle Veverky je smutné, že konopí nemohou využívat ke snížení bolesti lidé mladší 18 let, kteří jsou například zraněni při autonehodě.
Fotogalerie
12 fotografií