V roce 2000 měl ve zlaté kapličce režírovat Smetanovu operu Dalibor. Ještě předtím si ale vymínil, že bude smět libreto zkrátit o 30 minut a že zastaralý překlad z německého originálu nahradí novým od Jiřího Suchého (86).

Vlna nevole

Vše bylo schváleno a odsouhlaseno tehdejším ředitelem ND Jiřím Srstkou (60). Těsně před zahájením zkoušek se ale v divadle zvedla vlna nevole a proti razantním úpravám klasického díla se překvapivě postavil i tehdejší umělecký ředitel opery ND Josef Průdek (74).

A tak se Forman tehdy sbalil a nejbližším možným letem se vrátil za oceán.

Naštvali ho!

Někdy v roce 2005 jsme byli s Jurajem v Holandsku a Miloš tam byl také. A najednou nám začal vyprávět o Daliborovi, ta hořkost v něm pořád byla!“ svěřila Blesku Deana Jakubisková (60), manželka režiséra Juraje Jakubiska (80).

Miloše tehdy pěkně naštvali,“ potvrzuje její slova Jakubisko. „Chtěl v Národním divadle režírovat a kolegové z rodné země ho poslali kamsi,“ dodává kamarád zesnulého oscarového režiséra.

Forman říkal: Zařízli mě!

Nezbývalo než se Dalibora vzdát. Srstka ještě navrhl kompromis. Že mě nechá dělat s Daliborem, co si umanu, pokud bude šéfrežisér opery moci současně se mnou uvést svého Dalibora. A tak jsem na stará kolena pochopil, že opera je krvavý sport, ale tuhle výzvu na souboj jsem nepřijal,“ vzpomínal Miloš Forman na nerealizovaný projekt. „Každopádně jsem si nemohl dovolit pustit se do soutěže s někým, kdo v Národním divadle celé roky vládl a kdo mou inscenaci mohl nechat vykrvácet z tisíce drobných šrámů stejně lehce, jako ji rovnou zaříznout…

Fotogalerie
20 fotografií

Video: Jiří Bartoška: Vary uctí zesnulého Miloše Formana (†86)!

Video
Video se připravuje ...

Jiří Bartoška: Vary uctí zesnulého Miloše Formana (†86)! Tereza Kühnelová, Jan Jedlička