Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Hrůzné video týraných koz zděsilo světové módní řetězce. Končí s mohér vlnou

Autor: Mii - 
6. května 2018
11:00

Jaké hrůzy se ukrývají v pozadí produkce vlny mohér, ze které vzniká luxusní oblečení, odhalila tento týden organizace bojující za práva zvířat PETA. Získala záběry z Jižní Afriky, které ukazují, čím angorské kozy chované pro tuto vlnu procházejí a jak jsou permanentně týrány. Video šokovalo módní řetězce po celém světě včetně populárních značek Zara, H&M nebo Topshop, které se v reakci rozhodly vlnu mohér již nevyužívat, informuje CNN.

Organizace PETA během ledna a února vyšetřovala 12 kozích farem v Jižní Africe, které se produkcí vlny mohér zabývají. Z této země pochází většina světové produkce této suroviny oblíbené v módním průmyslu.

Na všech zkoumaných místech odhalila, že chované kozy jsou vystavovány neustálé šikaně, fyzickému násilí a hýkají v bolestech. Když doslouží, je jim zaživa podříznut krk a skončí na jatkách. Mnohdy kvůli špatné péči zemřou ještě během produktivního věku.

„Malá kůzlátka byla pohazována po zemi ve strachu a bolesti. To vše proto, abychom měli svetry a šály z mohéru.  PETA všem lidem doporučuje, aby každý kousek oblečení, který uvidí v obchodu a který bude obsahovat vlnu mohér, nechali viset,“ řekla šéfka interní komunikace organizace Anne Brainardová.

H&M, Zara i Topshop s mohérem končí

Na záběry ihned zareagovala řada módních řetězců po celém světě, které vlnu mohér využívají. Mezi prvními byla švédská značka H&M provozující více než 4700 obchodů. Podle její mluvčí je velmi těžké kontrolovat, v jakých podmínkách produkce probíhá, „proto jsme se rozhodli vlnu mohér z naší nabídky minimálně do roku 2020 vyřadit“.

Video je jen pro silné povahy:

„Pro nás je úplně nejdůležitější, aby zvířata žila v dobrých podmínkách, takže permanentní zákaz mohéru je na místě. S PETA komunikujeme několik let a plně s nimi v tomto souhlasíme. Podíváme se po alternativních materiálech, které můžete zákazníkům poskytnout,“ dodala mluvčí.

Americká značka GAP slíbila přestat prodávat oblečení z vlny mohér do příštího jara. Zákaz se bude týkat také jejích dceřiných značek Athleta, Banana Republic a Old Navy. „Téma životních podmínek zvířat bereme velice vážně a několik let se snažíme v této oblasti jednat proaktivně a pozitivně,“ vysvětlovala mluvčí GAP Laura Wilkinsonová.

Společnost Arcadia, pod kterou spadají značky Topshop, Topman, Burton nebo Miss Selfridge, se také rozhodla už další objednávky na vlnu mohér neprovádět. „Skupina Arcadia je z videa PETA velmi nešťastná. Ukazuje, v jakých hrozných podmínkách angorské kozy žijí. Chceme proto zcela zastavit produkci oblečení s mohérem,“ řekla její mluvčí.

I španělský Inditex, kterému patří značka Zara, přestane do roku 2020 vlnu mohér využívat.

Co je to mohér vlna

Vlna mohér se od klasické ovčí vlny značně liší. Roste pouze na speciálním druhu kozorožců – kozách angorských, které jsou chovány především v Turecku, Jižní Africe, Texasu a na Novém Zélandu. O použití vláken z jejich srsti se zmiňuje již biblická kniha Exodus před zhruba 3500 lety.

Dříve ceny této vlny dosahovaly dvojnásobku co té ovčí, proto dostala přívlastek luxusní. Dnes už se více méně vyrovnaly, ale jako o luxusní se o ní mluví i nadále. Z mohérové vlny je možné vyrobit jak velice teplé příze, tak chladivé. Je trvanlivá, nevytahuje se, nedělá žmolky a zároveň je lehká.

Vlnu lze získat také z angorských králíků. I ti se v roce 2013 dostali do titulků médií poté, co PETA odhalila, že jsou chováni v podobně otřesných podmínkách jako současné angorské kozy v Jižní Africe. Řetězce Marks a Spencer, Asos, Next, H&M a další tehdy vlnu z králíků přestaly používat.

Zobrazit celou diskusi