Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jízdenky zdarma na vlak, autobus i loď: Brusel rozdává dárky k osmnáctinám

Autor: bud, ČTK - 
3. května 2018
19:55

Tisíce osmnáctiletých Evropanů získají zdarma lístky na cesty vlakem do jiných států EU. Evropská komise představila projekt, jehož cílem je seznámit mládež se zeměmi společenství. V červnu vypustí do světa prvních 15 tisíc jízdenek, další statisíce budou k dispozici během dalších let.

Ze zájemců vybere porota, přičemž počet lístků určených pro jednotlivé členské státy odpovídá velikosti jejich populace. Vybrané osoby získají jízdenku Interrail-Ticket, s níž mohou v létě měsíc cestovat po čtyřech zemích EU. Hlásit se lze přes Evropský portál pro mládež, a to jednotlivě či ve skupinách do pěti lidí. Uchazeči ale musí dopředu oznámit cíle svých cest. Části z nich pak mohou urazit i autobusem nebo trajektem.

Další kolo podávání žádostí se předpokládá na podzim. Za letošek chce komise vyslat do ciziny 20 až 30 tisíc osmnáctiletých.

Projekt nazvaný DiscoverEU (Poznej EU) je zatím v pilotní fázi, na kterou je vyhrazeno 12 milionů eur (306 milionů korun). Od roku 2021 by se ale rozpočet mohl navýšit až na 700 milionů eur, tedy téměř 18 miliard korun. Bezplatně po státech EU by tak mohlo vyrazit přibližně 200 tisíc mladých lidí.

Za poznámím krásy a rozmanitosti EU“

S návrhem původně přišel německý europoslanec Manfred Weber z Evropské lidové strany, podle kterého by měl každý občan EU po dovršení 18 let mít možnost poznat rozmanitost unie a dostat bezplatnou jízdenku na neomezené cestování po evropské železnici, a to až po dobu jednoho měsíce.

Nápad přímo nadchl slovinskou eurokomisařku Violetu Bulc, která má na starost dopravu. Dokonce už začala hledat možnosti, jak by se bezplatné jízdenky mohly rozšířit i na další dopravní prostředky, tak aby mladí nemuseli cestovat pouze vlakem. A přidala další vize: „Mohlo by být zajímavé organizovat losování pro určité skupiny mladých lidí, kdy by výhrou byly jízdenky k cestování po Evropě.“

Autobusy a lodě byly do programu k vlakům přidány kvůli obavám z toho, že by třeba některé státy mohly přijít s požadavky na vyváženost. Například Kypr nebo Malta nemají žádné železnice nejsou a jiné země, jako třeba Estonsko nebo Lotyšsko, se zase neúčastní systému InterRail, který umožňuje mezinárodní cestování vlakem pomocí jedné síťové jízdenky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa