Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kauza Čapí hnízdo se drolí: Stíhání Faltýnka zrušili, Babiše viní dál

Autor: ČTK, kal, simao, vei - 
3. května 2018
17:23

Státní zástupce zrušil trestní stíhání místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a dalších třech lidí v kauze Čapí hnízdo. Naopak stíhání Andreje Babiše a šesti dalších lidí – patrně včetně premiérovy manželky Moniky – bude pokračovat, žalobce jejich stížnosti zamítl.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zrušil trestní stíhání místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a dalších tří lidí figurujících v kauze kolem padesátimilionové dotace EU na stavbu farmy Čapí hnízdo. Uvedl to server Novinky.cz.

„Státní zástupce dnes rozhodl o stížnostech všech obviněných v této kauze. Stížnosti Andreje Babiše a šesti dalších osob byly zamítnuty jako nedůvodné s tím, že tedy usnesení o zahájení trestního stíhání v této části zůstává v platnosti a stížnostem pana Faltýnka a tří dalších osob bylo vyhověno. To znamená, že usnesení o zahájení trestního stíhání bylo zrušeno,“ uvedla Blesk Zprávám mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

V kauze figuruje také premiér v demisi a předseda hnutí ANO Babiš a jeho manželka, švagr a děti. Babiš na dotaz ČTK, zda má rozhodnutí k dispozici, případně ví, co obsahuje, odpověděl, že ho zatím nedostal.

Podle webu novinky.cz se zrušené stíhání týká i členů představenstva společnosti ZZN Pelhřimov, která dříve Čapí hnízdo vlastnila, Zdeňka Kubisky a Jana Platila a také Luďka Kalivody, jenž patřil do tehdejšího představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo. „K dalším jménům se nevyjadřujeme. Nevyjadřovali jsme se ani ve chvíli, když byla sdělena obvinění,“ odmítla mluvčí Zenklová komentovat stíhání jiných osob než Babiše a Faltýnka.

Stížnosti na stíhání

Stížnosti proti usnesení o zahájení trestního stíhání podalo všech 11 obviněných loni na podzim. Dozorující žalobce o nich ale nemohl rozhodnout, protože obvinění proti němu zároveň podali námitky podjatosti. Postupně je však všichni stáhli. Kauzu zbrzdily i sněmovní volby, po kterých Babiš s Faltýnkem nabyli imunitu a policie musela Sněmovnu opětovně žádat o jejich vydání.

V médiích se v posledních týdnech objevily zprávy o tom, že Babišovy děti předložily policii lékařské zprávy, podle kterých se z vážných zdravotních důvodů nemohou trestního řízení účastnit.

Video  Babiš se naštval: Celý případ Čapího hnízda je prasárna a svinstvo.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kauza Čapí hnízdo přitom má vliv i na jednání o nové vládě. ČSSD kvůli trestnímu stíhání Babiše požaduje, aby premiér rezignoval v případě svého prvoinstančního odsouzení. Formulace tohoto požadavku je však podle vicepremiéra Richarda Brabce (ANO) účelová. „Nikdy to v žádné koaliční dohodě nebylo, přesto ta situace mohla nastat,“ uvedl.

Dotace ze srpna 2008

Samotná kauza má své kořeny již v roce 2006, kdy byla zahájena přestavba statku na konferenční centrum. V únoru 2006 se majitelem areálu u Benešova stala firma Imoba z holdingu Agrofert, který patřil Andreji Babišovi. Jenže v době získání dotace pro malé a střední podniky byla farma z Agrofertu vyňata, její vlastníci byli anonymní a vrátila se do něj až po uplynutí podmínky pro 50milionovou dotaci.  

Dotaci Čapímu hnízdu přiklepl v srpnu 2008 Výbor Regionální rady ROP Střední Čechy. Farma byla dokončena a otevřena v červnu 2010. „S Čapím hnízdem nemám nic společného ... Nevím, komu to patří,“ říkal Babiš v říjnu 2013 týdeníku Respekt. O tom, že získání dotace prověřuje policie, informovalo Aktuálně.cz v prosinci 2015, nedlouho poté vyšlo najevo, že se do vyšetřování zapojil i OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům).

OLAF psal o nepravdivých informacích

Obvinění 11 lidí v kauze Čapí hnízdo přišlo v říjnu 2017. OLAF uzavřel své vyšetřování okolo dotací pro Čapí hnízdo v prosinci 2017, hned zkraje ledna 2018 Babiš uvedl, že Agrofert podal stížnost k evropskému ombudsmanovi a k Soudnímu dvoru EU právě kvůli vyšetřování OLAF.

Hospodářské noviny nedlouho poté zveřejnily podrobnosti o zprávě OLAF. Ta mimo jiné uvádí, že při žádosti o dotaci Čapí hnízdo byly podány nepravdivé informace. 19. ledna 2018 vydala Sněmovna podruhé Andreje Babiše s Jaroslavem Faltýnkem k trestnímu stíhání.

marmat ( 4. května 2018 17:09 )

SORRY JAKO - to je ta schýza-Vy myslíte, že diskutujete ...Ne,to u Vás NEHROZÍ !!! informatik: Běž dělat něco užitečného, třeba si honit péro pod bilboard s Andrejem Burešem. ganzanie:du taky beňu, nehodlám se handrkovat s komoušema rc.boct: jé toho nesnáším, to je blbeček jako Veleba. ganzanie:tak si hošánku rozmysli co kdákáš na adresu jinejch na bulváru ganzanie:tak znova starej se sám vo sebe a věnuj se článku a švestky až budou si je nalož do lihu, je mi to fuk rc.boct:Jdi si zase honit sojku.

janejaneja ( 4. května 2018 14:23 )

teqilo: A ty bys měl navštívit pomalu, ale jistě, odborníka, aby ti pomohl od zloby, kterou v sobě evidentně máš. Ať ti nerupne cévka-1949 je holt 1949..

janejaneja ( 4. května 2018 14:17 )

riho: Třeba 100%. Žít v naivitě je tak krásné a budiž vám to dopřáno.

marmat ( 4. května 2018 13:34 )

Pokud máte pochyby o nemoci ZDENEKKFAMILY, přečtěte si neuvěřitelné koniny min.20 příspěvků níže!!! takové devianty někdo platí ??? pink-pong naivit, vulgarit a zoufalých "trumfů" je na kazajku ...přituhuje.Někdy nám jich bylo líto, ale teď se fakt šíleně TRÁPÍ !!! Redakce by měla ukončit eutanázií niků tuto magořinu.

agfor ( 4. května 2018 13:22 )

Nic se nedrolí. Jen se vše postupně zametá pod koberec.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa