44 ran nožem uštědřil Alžířan Nuarí Zirúkí své české přítelkyni v Praze v roce 2001. Následně uprchl do irského Dublinu, ale nakonec byl dopaden v roce 2008 a českou justicí rovněž odsouzen na 12,5 let vězení.

Motivem byla žárlivost

Se svou budoucí obětí, českou studentkou Vysoké školy ekonomické, se Zirúkí seznámil v roce 1996 při jejím tréninkovém tanečním pobytu v Londýně. Dívka si později našla jinou známost v Praze, což Alžířan neunesl a v lednu 2001 ji v pražském bytě ubodal. Poté jí sebral telefon a hodinky, takže odsouzen byl vedle vraždy i za krádež. Usvědčily ho mimo jiné snímky z fotoaparátu nalezeného na místě činu, které prokázaly, že tam s dívkou v den vraždy byl.

Zirúkí byl nejprve odsouzen v nepřítomnosti jako uprchlý. Po jeho vydání do Česka se musel proces v roce 2008 opakovat, výše uloženého trestu však zůstala stejná. Muž opakovaně a neúspěšně žádal o dřívější podmíněné propuštění z vězení, nyní žádá o upuštění od zbytku trestu.

Pozdní lítost

V žádosti mimo jiné uvedl, že svého činu lituje a že má podle závěru psychologů a psychiatrů předpoklady pro vedení řádného života. Popřel tvrzení, že v minulosti fyzicky napadl spoluvězně. Svůj požadavek opírá o to, že po opuštění vězení bude z rozhodnutí soudu stejně vyhoštěn z Česka, takže z hlediska ochrany společnosti bude vše v pořádku. Je prý v kontaktu jak se svou rodinou, tak i s alžírským velvyslanectvím, které mu zajistí odjezd z ČR.