Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Škromach pobízí ČSSD do vlády. Vymění bazének a „pracák“ za ministerstvo?

Autor: Jakub Veinlich - 
4. května 2018
05:00

Býval jedním z nejpopulárnějších a nejviditelnějších politiků sociální demokracie. Vše ale skončilo v roce 2013 po takzvané lánské schůzce, kdy i Zdeněk Škromach dojel za prezidentem Milošem Zemanem a chystal sesazení tehdejšího šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky. Dnes je bývalý ministr práce a sociálních věcí pověstný především svými selfie fotkami a hovory od bazénku. V rozhovoru pro Blesk Zprávy rozebral situaci v sociální demokracii a promluvil i o tom, jestli se chystá do vlády.

Po odchodu z politiky se dal Zdeněk Škromach na podnikání. Dělá také pro Úřad práce. Sociální demokracii by rád viděl ve vládě, aby mohla prosazovat svůj program. I když ze spojenectví s hnutím ANO nadšený také úplně není. „Všechna jsou špatná řešení a z těch špatných řešení je to nejméně špatné právě důstojná účast ve vládě,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Některé z podmínek své vlastní strany ale označil za alibi před straníky a rozpory uvnitř ČSSD přičítá vazbám na staré vedení.

Co říkáte tomu, že hnutí ANO oslovilo zpět ČSSD kvůli vyjednávání o nové vládě a vaše strana nakonec kývla?

Je to rozumné, nakonec ty podmínky pro sociální demokracii vypadají velmi zajímavě a asi největším sporným bodem je věc trestního stíhání. Ale to je otázka, která je vyvažována určitým podílem na exekutivě z hlediska síly, která ne úplně odpovídá volebnímu výsledku. V tuto chvíli to považuji za rozumné řešení, protože každé jiné je řešení, kde sociální demokracie nebude hrát zdaleka tak důležitou roli.

Pro sociální demokracii není žádné dobré řešení, ať už ve vládě, mimo vládu, nebo s nějakým podílem na vládě, protože všechna jsou špatná řešení a z těch špatných řešení je to nejméně špatné právě důstojná účast ve vládě s tím, aby sociální demokracie prosadila věci, které slíbila voličům.

Zdá se, že jedním z hlavních problémů při vyjednávání je podmínka sociální demokracie, aby člen vlády, který bude odsouzený i nepravomocně, opustil své křeslo. Co se stane, když na to hnutí ANO nepřistoupí?

To bude záležet na vedení strany. Já to sleduji zpovzdálí. Je ale možné podle mého tyto věci různě formulovat. Z hlediska toho, jak u nás fungují orgány činné v trestním řízení a soudy, tak si stejně nemyslím, že by došlo k naplnění takového ustanovení, protože soudy se vlečou. Nakonec některé konkrétní případy vysokých státních úředníků i bývalých politiků trvají celá léta. Z tohoto pohledu to vnímám spíše jako snahu udělat si alibi u části sociální demokracie, která toto upřednostňuje jako zásadní otázku.

Video  Přiopilý Škromach v bazénku: Zapalte ohně, vyzývá proti migrantům s těžkým jazykem.  - Facebook Zdeňka Škromacha
Video se připravuje ...

A pokud by na tuto podmínku hnutí ANO nepřistoupilo, mělo by vedení sociální demokracie jednání opět ukončit?

To jsme hodně daleko. Myslím, že je potřeba brát výsledky jednání komplexně. Důležité bude samozřejmě stanovisko vedení strany, aby bylo jasné, že vyjednalo dobré, nebo špatné podmínky. To bude záležet na tom, jak se nové vedení strany dokáže s vyjednáváním poprat. Pokud bude tedy přesvědčené, že vyjednalo dobré podmínky, tak jsem přesvědčený, že dokáže vysvětlit členům, že je dobré do takové vlády jít.

Sociální demokraté jsou ale v otázce případného vládního angažmá dost rozdělení. Čím si to vysvětlujete?

Já vidím určitý problém v tom, že ačkoliv vedení strany, tedy předseda a místopředsedové, bylo na sjezdu zvoleno nové, členové centrálních orgánů, jako je předsednictvo a ústřední výkonný výbor, zůstávají stejní, jako byli za minulého vedení a zůstaly tam tedy určité vazby.

Bohužel mám pocit, že někdy v těchto rozhodováních jsou spíš osobní vztahy a zájmy, než vyšší zájem. Řešíme přitom otázku, jestli sociální demokracie bude mít nějaký větší vliv na politiku České republiky prostřednictvím vlády, což by mělo být cílem každé strany, aby mohla naplňovat svůj program. V případě naší neúčasti ve vládě si zároveň musíme uvědomit, že můžeme otevřít dveře SPD. To jsou věci, které skutečně musíme vážit na lékárnických vahách.

Video  Zeman se potkal se starou vládní partou: Urážku jitrnic zapil slivovicí.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Jednou z podmínek ČSSD jsou také personální změny v Poslanecké sněmovně. Mluví se například i o sesazení šéfa SPD Tomia Okamury z místopředsednického křesla dolní komory. Vy byste byl pro jeho odvolání?

Poslanecká sněmovna vzniká na základě voleb. A vždy bylo nepsaným pravidlem a možná i psaným, že zastoupení má být poměrné podle volebního výsledku. Tady z tohoto pohledu je to samozřejmě určitá politika a rozumím tomu, že pokud by došlo ke koaliční dohodě tak, že je tu snaha vytvořit a celkem opodstatněně určitým způsobem znemožnit hlasování v rozporu s případnou koaliční smlouvou. To už je určitá strategie.

Až před vás předstoupí vedení sociální demokracie s otázkou v referendu, zda vstoupit či nevstoupit do vlády, jak byste hlasoval? Za těch podmínek, co víte dnes, samozřejmě.

Pokud ty podmínky budou výrazně dobré pro sociální demokracii – s tím volebním výsledkem, který máme a v té situaci, která u nás je, tak pokud se ošetří i dodržování koaliční smlouvy a zastoupení ve vládě, tak jsem spíše nakloněný k tomu, aby sociální demokracie do vlády šla. A možná by bylo dobré oslovit i ty strany, které dnes stojí mimo a kritizují, že vláda má stát na podpoře komunistů. Když chtějí zabránit vlivu SPD a komunistů, tak by měly nastavit vlastní hřbet, stejně jako to v tuto chvíli dělá v podstatě sociální demokracie.

Čili jste spíše proto, aby se příští vláda neopírala o komunisty a SPD, ale o zbylé demokratické strany, jak se jim říká, které jsou ve Sněmovně?

Kdyby kromě toho, že jen vykřikují a říkají, jak do ničeho nepůjdou, to myslely s naší demokracií vážně, tak by tu menšinovou vládu se sociální demokracií měly podpořit, nebo umožnit alespoň její vznik bez jakýchkoliv podmínek. To je druhá alternativa, která mi z toho vyplývá. Pokud někdo říká, že mu na demokracii v České republice záleží, tak nemůže druhým slovem říkat, ať tady klidně vládne Okamura (SPD) s Filipem (KSČM). To mi na tom nesedí.

Čím se teď vlastně živíte?

Jsem na volné noze. Na stará kolena živnostníkem a dělám něco málo pro Úřad práce.

A byl byste ochoten zanechat podnikání a v případě, že by padla nabídka jít opět do vlády? Sociální demokracie by měla mít v příští vládě i ministerstvo práce a sociálních věcí, kterému jste v minulosti už šéfoval.

Myslím, že je to ještě hodně daleko. V této chvíli je dobré nemluvit o personálních otázkách, protože by se to stalo zřejmě hlavním sporem o to, kdo do vlády ano a kdo ne, podle toho, kdo už se tam vidí a nevidí. Je vidět, že někteří si už o to i řekli. V tuto chvíli by bylo asi dobré, aby strana rozhodovala o programových věcech i rozsahu účasti ve vládě z hlediska ministerstev, ale jména nechat až po rozhodnutí o tom, zda do vlády ČSSD vůbec půjde, nebo nepůjde.

A kdyby ta nabídka pro vás přišla. Uvažoval byste nad ní, nebo ne?

Víte, že jsem v tomto rezortu i v politice a v komunikaci s médii zkušený, takže v tuto chvíli se k tomu nebudu vyjadřovat…

Takže to úplně nevylučujete?

Personální otázky nejsou na pořadu dne v tuto chvíli. Určitě těch věcí je rozehráno více. Ale popravdě řečeno, už bych to viděl spíš na nějaké mladší tváře, ať si to taky zkusí někdo jiný, protože uřídit takový rezort není žádná sranda.

1pravda1 ( 4. května 2018 11:57 )

Tak je to jasné, o personáliích se mluvit nebude - vedení říká - socani schvalte nám to, a my pak vybereme takové socanské ksichty, až se vám z toho budou ježit chlupy, ale protože se před referendem nic nedozvíte, tak pak už budete držet huby. Marksová byla na MPSV příšerná, Chovanec na vnitru ještě horší.... Zaorálek na MZ schvaloval, co se se snažily některé skupiny rozpoutat na Ukrajině. Chvojka to je blbec, že mu není rovno..... atd.

marmat ( 4. května 2018 10:50 )

Jen TOHLE néééé, vlastně jóóóó , pokud je Titanik ČSSD ještě nad vodou...přihoďte takové profláklé struktury - budeme rychleji v předčasných volbách!

marmat ( 4. května 2018 10:46 )

I když se to tak nezdá , směřuje vše k této verzi...................

byros ( 4. května 2018 10:45 )

Hajzl vyžranej, že ho lidi volili stejně jako Haška.

hejhej ( 4. května 2018 08:46 )

Kdyby nominovali Škromacha do vlády, měli by socani zaručeně o nějaké % při dalších volbách méně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa