Historie darování krve údajně sahá až do starověkého Řecka, kdy se experimentovalo se zvířecí krví. Postupně se začalo pracovat i s lidskou životodárnou tekutinou. Dle jedné z legend byla první léčba transfuzí provedena u papeže Inocence VIII. roku 1492, kdy nemocná hlava církve postupně přijímala krev tří malých chlapců. Proces ale skončil neúspěchem, protože nakonec zemřeli všichni tři chlapci i papež.

Pokus o první krevní převod na našem území byl uskutečněn v roce 1879 v Praze – byla použita beránčí krev. Národní transfuzní služba byla v Československu založena roku 1948. Transfuzní oddělení Všeobecné fakultní nemocnice má v současnosti v registru zhruba 10 tisíc dárců, ročně realizuje asi 30 tisíc odběrů krve nebo jejích složek.

„Dárcovská populace neustále stárne. Někteří dárci bohužel musejí odejít, protože už jsou v pokročilejším věku nebo onemocněli, nových mladých dárců ale tolik nepřibývá. Situace je obdobná po celé České republice,“ uvedla primářka transfuzního oddělení VFN Daniela Dušková.

Bez dárců to nejde

Odborníci se shodují na tom, že bez dárců krve se moderní zdravotnictví neobejde. Existují různé způsoby, jak do určité míry nahradit krevní plazmu i krevní destičky, ale náhrada červených krvinek, které transportují kyslík, zatím možná není.

„V České republice si naštěstí nepamatuji případ, kdy by pacient zemřel kvůli tomu, že nebyla připravena vhodná transfuze krve,“ popsala Daniela Dušková, podle které může krevní transfuzi ve svém životě potřebovat kdokoliv. Dárci přitom pomáhají úplně všem – existují totiž také případy, kdy se krev daruje dokonce ještě nenarozenému plodu v těle matky.

Jak darovat?

Podle primářky transfuzního oddělení VFN stačí jediné – přijít. „Jsem přesvědčena, že rozhodnutí jít darovat krev je na tom všem to nejobtížnější,“ prozradila Daniela Dušková. Při návštěvě transfuzního oddělení je potřeba být především zdravý, mít s sebou doklad totožnosti a doklad o zdravotním pojištění a nepřicházet nalačno. Všechno ostatní se vyřeší až na místě.

Dárcovství krve pomáhá zachraňovat lidské životy, bohužel je však podle odborníků škoda, že se o něm nemluví častěji. „Dárci krve nemají dnes ve společnosti tak vážený status, jaký by si zasloužili. Je to přitom služba, která opravdu má smysl,“ dodala k tématu Daniela Dušková.

Pokud byste se chtěli o dárcovství krve dozvědět další informace, můžete se podívat na webové stránky transfuzního oddělení VFN, případně lze navštívit také jeho stránku na sociální síti.

Fotogalerie
13 fotografií