Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nastrčených lidí se nebojí. STAN láká do politiky i přes mobilní aplikaci

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
9. května 2018
05:30

Do komunální politiky vede několik cest. Hnutí Starostové a nezávislí se snaží zaujmout a přilákat kandidáty přes mobilní a internetovou aplikaci chcikandidovat.cz. Lidé, kteří mají zájem zasahovat do chodu obcí, mohou jednoduše postavit svou kandidátku. Hnutí se zatím nebojí náporu lidí od konkurenčních stran, které by mohli kazit STAN reputaci.

„Chceme provést aktivní lidi z obcí a měst a chceme je dovést k tomu, aby skutečně vzali odpovědnost do svých rukou, aby pokud cítí vlastní potenciál a chuť lidí okolo sebe, tak aby to měli jednoduché,“ řekl Blesk Zprávám těsně před přípravou komunálních voleb místopředseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan, který má s komunální politikou zkušenosti jako dlouholetý starosta středočeského Kolína.  

Přes internet tak mohou lidé, kteří chtějí promlouvat do chodu svých obcí, vygenerovat krok po kroku svou kandidátku a hnutí Starostové a nezávislí jim dá jen zastřešující podporu.

„Občas lidi odradí právě to, že mají shánět nějaké podpisy, že nevědí, co je to funkce zmocněnce a podobně,“ doplnil Rakušan, který je zároveň celostátní tváří hnutí STAN pro letošní podzimní komunální volby.

Zákaz extremistů a komunistů

Kdo se tímto způsobem přihlásí ke kandidatuře, kandiduje pod hlavičkou hnutí STAN, ale musí se hodnotově shodovat s politikou nejmenší politické frakce, která sedí v Poslanecké sněmovně. Starostové proto vytvořili takzvané „hodnotové patero.“ Každý kdo chce do voleb vstoupit tímto způsobem, musí podle Rakušana splňovat především transparentnost, zveřejňovat informace, komunikovat s lidmi a být demokraticky orientován.

„Zároveň říkáme, že nechceme, aby kdokoliv i na komunální úrovni spolupracoval s extrémistickými silami. Na celostátní úrovni za takové považujeme KSČM a SPD, na lokální úrovni se mohou objevit různá podobná hnutí a uskupení,“ doplnil Rakušan.

I když se zdá tento způsob líbivý, i samotné hnutí STAN připouští, že může právě přes internetovou přihlášku proniknout na kandidátku člověk, který nakonec nebude tyto nastavené podmínky a priority hnutí po případném zvolení dodržovat. I proto se před definitivním schválením potká s konkrétním kandidátem krajský předseda hnutí. Finálně dá ale zelenou ke kandidatuře vedení STANu.

„Vždy to poslední slovo záleží na volebním zmocněnci, který kandidátky podává. Samozřejmě se může stát, ale to se může stát i tou klasickou cestou, že se v průběhu volební kampaně dozvíme, že to nejsou osoby, u kterých bychom chtěli, aby reprezentovaly naše hnutí,“ doplnil místopředseda Rakušan. 

Video  Krnáčová: Čarodějnice bez ohňů mě mrzí, nemohla jsem nic dělat  - David Budai, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Chcikandidovat.cz už fungovalo před 4 lety. STANu se podle Rakušana tímto způsobem přihlásily stovky zájemců a podobný zájem očekávají i letos. „Myslím, že výrazně posílíme a troufám si říct, že budeme jedním ze tří nejvíce úspěšných etablovaných politických subjektů v komunálních volbách,“ věří si Rakušan do voleb.

Opět dvě tváře

Zájemci se mohou hlásit do letních měsíců, kdy se musejí do voleb odevzdávat jednotlivé kandidátky. Starostové chtějí oslovit ve volbách, ale i ke kandidatuře mladou generaci. Ta může být ovšem zmatená i tím, že předsedou hnutí je Petr Gazdík, ale tváří hnutí bude právě starosta Kolína Vít Rakušan, který bude na podzim tuto funkci obhajovat.

„Myslím, že to ukazuje, že máme stále ještě dost osobností, které dokážou zastupovat nějaké zásadní téma,“ ragoval Rakušan s tím, že Gazdík se bude starat o komunální volby z titulu předsedy hnutí.

Do politiky chce i Mišík 

K politice chce přivést nejen mladé také zpěvák Adam Mišík. Jak informovaly Blesk Zprávy, zvažuje kandidaturu v Praze. Jako nezávislý by se mohl objevit na kandidátce širšího uskupení, které vzniká okolo TOP 09 a STAN a možná i lidovců. V příštích měsících navíc Mišík vyrazí s TOP 09 na roadshow, kde chce strana vysvětlovat, proč je důležité, aby Česká republika byla i dál součástí Evropské unie.

Video  Babišova europoslankyně: Bez EU by bylo Česko na úrovni Běloruska. Rozpočet musí být prvním krokem k reformě EU, říká pro Blesk Zprávy Dita Charanzová. A jak to má s „odpadlíky“ Teličkou a Ježkem?  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

salto ( 10. května 2018 08:31 )

Takhlec nějak to dělali VV, ale ábr ty konce. Pan Rakušan se jako starosta velmi osvědčil, ale vysoká politika z něj udělala ... (doplň dle svého), a to tam je jenom chvilku

zadnice ( 9. května 2018 10:26 )

STAN absolutně nevolitelné! Stačí si vyslechnout Rakušana, nebo Farského a to úplně stačí!!!

zada ( 9. května 2018 07:57 )

Tahle strana je aboslutně na odpis , kalouskovci jak vyšitý, jsou proti národu a obyčejným občanům. jejich kecy jsou jen lákadlo. Ať jdou všichni makat někam do do "provozu" ..... budou užitečnější , nemakačenka a kolaboranti....

santikxauz ( 9. května 2018 07:22 )

STAN,zalezle někam do stanu a už nevylézejte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa