Ondřej se před 27 lety narodil při předčasném porodu. „Když mě dali do inkubátoru, přehnali to s kyslíkem. Hůře slyším a podařilo se zachránit jenom jedno oko, ale i na něm byla sítnice slabší,“ vypráví okolnosti svého handicapu. O zrak na druhé oko přišel ve školním věku při stěhování, kdy mu praskla oslabená sítnice oka, kterou už lékaři nedokázali zachránit.

Se slepotou se lze vyrovnat, ale ne smířit

Protože člověk spoustu vjemů vnímá právě zrakem, byla jeho ztráta pro Ondřeje velikou ranou. Znenadání nevěděl co dělat. Až se jednou přes přítele své sestry dověděl o nevidomém běžci.

Poněvadž měl sám ke sportu blízko, odhodlal se také běhat. „Se slepotou se vyrovnáš, ale nikdy se s ní nesmíříš. Snažím se mít radost ze života. Jdu si ven zaběhat, vyčistím si hlavu a začnu přemýšlet jinak.“

Normálně běhám na běžeckém pásu, ale raději jsem venku v přírodě s někým,“ vysvětlil. „Bydlím na samotě u lesa ve Vysočině a mnohem raději běhám venku než doma na pásu. Je pak více znát ten čerstvý vzduch, vůně přírody a zvuky. Navíc, jelikož se při běhu neobejdu bez společnosti, si aspoň mohu s někým popovídat.“ Jinak se rád věnuje zahradničení, opečovává bonsaje, a nedávno si udělal i masérský kurz.

Třetí pražský maraton

Když se Ondřejovi, který i přes ztrátu zraku a částečnou ztrátu sluchu hýří optimismem, naskytla příležitost zúčastnit se v roce 2016 prvního maratonu, tak neváhal. „Poprvé to bylo opravdu náročné. Po nějakých těch 40 kilometrech už člověk sotva pletl nohama a mému průvodci se tehdy před cílem udělalo špatně. I pro něho to nebylo nic lehkého,“ vzpomíná. „Ale ti diváci, kteří vás podporují, to je něco neskutečného. Obrovská motivace pokračovat dále kupředu.“

Volkswagen Prague Maraton podpořila společnost Adidas, hl. m. Praha nebo modelka a bloggerka Michaela Štoudková.
Autor: David Zima
Krátce po svém prvním pražském maratonu se Ondřej vypravil do Číny, kde běžel maraton po Velké čínské zdi. „V Číně je velký ruch, nic moc příjemného,“ vzpomíná s odstupem. Přesto si to tam užil, jak jen mohl. „Hezky to tam vonělo, úplně jinak než v Čechách. Místy byl v Pekingu cítit velký smog, jindy zase vůně koření, které v Čechách nebývá, nebo příroda. A samozřejmě jsem ochutnal spousty všelijakých jídel.“ Jak náročný závod to pro nevidomého je? „Musím dávat pozor na své okolí, abych nezakopl nebo do někoho nevrazil,“ svěřuje se v dobré náladě. „Naopak nehrozí, že bych se třeba zakoukal do nějaké pěkné dívky a zpomalil. Přesto se bez navigace neobejdu. Na závod se ale těším, protože mívá skvělou atmosféru. Sice ostatní běžce a fanoušky nevidím, ale o to víc je slyším a cítím. A stojí to za to,“ doplňuje s tím, že by jednou rád uspořádal charitativní běh napříč republikou pro nevidomé děti. „Pomáhat druhým má smysl,” říká.

Mezinárodní maraton opět v Praze

24. ročník Volkswagen Prague Marathonu, který organizuje společnost RunCzech, se uskuteční v neděli 6. května od 9 hodin. Zúčastní se ho přes 10 tisíc maratonců, mezi kterými nebude chybět ani Ondřej Zmeškal, kterému bude při zahájení dělat partnera bývalý světový šampion v boxu Lukáš Konečný. Účast se jako v uplynulých letech očekává obrovská a přijede mnoho běžců ze zahraničí. Letos se očekává miliontý účastník akce.

Výtěžek ze zápisného k týmu Světla pro svět bude věnován na podporu nevidomých, které bude Ondřej reprezentovat. Výtěžek připadne nevládní organizaci Světlo pro svět, která se právě nevidomým snaží pomáhat. „Na světě žije 39 milionů nevidomých obyvatel, 90% z nich žije v rozvojových zemích,“ uvedl za společnost Richard Schinko. „Právě těm lze často operacemi pomoci, protože sami ve svých podmínkách toho nejsou schopní.“
Fotogalerie
15 fotografií