Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Švédskou princeznu osahával „chlípník“, tvrdí svědci. Královská rodina mlčí

Autor: Darina Jíchová - 
30. dubna 2018
11:53

Ředitel stockholmského kulturního střediska a francouzský fotograf Jean-Claude Arnault čelí obvinění, že v roce 2006 na akci, kterou pořádala Švédská akademie – instituce udílející Nobelovu cenu za literaturu, osahával švédskou korunní princeznu Victorii. Skandál zcela otřásl Švédskou akademií a ohrozil udílení cen za rok 2018, napsala stanice BBC.

Jeden ze svědků uvedl, že princezně musel pomoct jeden ze členů jejího týmu. Tři lidé, kteří byli svědky incidentu, o něm promluvili s novináři švédských novin Svenska Dagbladet. „Jedna z princezniných asistentek se vrhla mezi fotografa a princeznu, její přítomnost donutila muže ustoupit a sundat z princeznina těla svoje ruce. Byla to celkem podívaná,“ popsala událost Ebba Wittová-Brattströmová.

Královská rodina k incidentu mlčí

Královská rodina k případu neposkytla žádné komentáře, nicméně vydala obecné prohlášení, v němž jasně vyjádřila svou podporu hnutí MeToo. Arnault, který v minulosti již několikrát čelil obvinění ze sexuálního obtěžování, odmítá, že by se kdy dopustil nějakého přestupku a už vůbec ne vůči princezně.

Skandál otřásl Švédskou akademií a několik jejích členů podalo rezignaci. Panují obavy, zda bude mít jejich komise dostatečný počet členů, aby mohla rozhodnout o příštím laureátu Nobelovy ceny za literaturu. Arnault má k instituci velmi blízko díky své manželce a člence akademie, básnířce Katarině Frostensonové.

Chlípník Arnault

Loni v listopadu však proti Arnaultovi vystoupilo v rámci kampaně MeToo 18 žen. Obvinily ho ze sexuálního obtěžování, k většině z nich došlo právě v rámci Švédské akademie. Mnoho lidí začalo požadovat, aby Frostensonová z akademie odešla a zbavila je tak Arnaultovy přítomnosti. Podle švédského listu Dagens Nyheter fotograf také opakovaně vyzrazoval jméno laureáta každoročně udělované ceny.

Organizace se rozhodla, že ze svých řad Frostensonovou nevyloučí, kvůli tomu rezignovali spisovatelé Klas Ostergren, Kjell Espmark a historik Peter Englund. Uvolněná místa nelze obsadit, protože pozice ve Švédské akademii jsou doživotní.

Následně odstoupila také předsedkyně akademie Sara Daniusová. „Skandál naší institucí velmi otřásl, zasáhl do komise Nobelovy ceny, osobně to považuji za značný problém,“ uvedla Daniusová. Celkem 8 členů se rozhodlo odejít z komise.

 

Nobelova cena v ohrožení

Zbývajících 10 členů podle všech informací dokonce jednalo o tom, zda se letos bude udílet Nobelova cena za literaturu. Odchod 8 členů totiž výrazně narušil strukturu komise. Spisovatel Per Wästberg sdělil novinářům, že udílení ceny bude možná posunuto. Předpisy totiž požadují, aby o novém nositeli Nobelovy ceny rozhodlo nejméně 12 členů komise.

„Chystáme vydat prohlášení, ve kterém veřejnosti sdělíme, zda se za rok 2018 bude udílet cena za literaturu, nebo zda bude její laureát ohlášen společně s laureátem za rok 2019,“ stanovisko Švédské akademii by mělo být známé tento čtvrtek. Pokud bude udílení Nobelovy ceny za literaturu zrušeno, stane se tak poprvé od 2. světové války.

Video  Victoria Švédská: Princezna s modrou krví, která bojovala s anorexií  - BPŽ/Karel Dlabač
Video se připravuje ...

 

illyria ( 30. dubna 2018 13:21 )

No, většina "obhájců" metoo říká, že ty chudinky ženy nemohly říci, že byly obtěžovány, protože by jim to nikdo nevěřil. "Útočník" byl bohatý, mocný a ony bezbranné... A tady je princezna a "noname" chlapík... Proč to hned princezna neřešila? asi jí to nějak nevadilo... tak proč se to vytahuje teď? celé je to postavené na hlavu...

Zobrazit celou diskusi