Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fotil řádění sebevražedného atentátníka. Zabil ho další odpálený muž

Autor: ČTK - 
30. dubna 2018
20:43

Nejméně čtyři desítky lidí v pondělí zahynulo při nových útocích v Afghánistánu. Dvojice sebevražedných atentátníků v metropoli Kábulu zabila nejméně 25 lidí a dalších 49 jich zranila. Mezi mrtvými je osm afghánských novinářů, včetně fotografa pracujícího pro agenturu AFP jednoho reportéra britské zpravodajské stanice BBC a dvou reportérů Rádia Svobodná Evropa/Rádio Svoboda. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Další masakr se udál na jihu Afghánistánu, kde zahynulo 11 dětí. Na východě země pak byl zabit americký voják a další byl zraněn.

Atentáty v Kábuluý se staly na stejném místě v centru města poblíž sídla afghánské rozvědky NDS. Policie uvedla, že první atentátník jel na motorce. Druhý útočník, který byl pěší, se odpálil až poté, co se na místě shromáždili novináři.

Útok na novináře

Kromě osmi mrtvých - členů televizních a rozhlasových štábů a jedné zpravodajky - utrpělo dalších šest novinářů zranění. Útok na pracovníky médií odsoudilo tamější novinářské sdružení. Podle policie se pachatel tvářil jako reportér, přimísil se do davu a pak se vyhodil do povětří.

Při druhém výbuchu zahynul hlavní fotograf agentury AFP Shah Marai. Agentura AFP Maraiho smrt potvrdila na svém twitteru. Později oznámila zpravodajská stanice BBC, že byl zabit její reportér Ahmad Shah. Agentura Reuters uvedla, že při explozi byl zraněn jeden z jejich fotografů. 

Děti obětí sebevražedného útoku

O několik hodin později udál další sebevražedný útok v jihoafghánském městě Kandahár. Pachatel jedoucí ve vozidle zaútočil na vojáky zahraničních sil působících v zemi. Při mohutné explozi zahynulo ale 11 žáků na tamější náboženské škole. Dalších 16 jich utrpělo zranění.

Předminulou neděli se v Kábulu odpálil sebevražedný útočník před budovou pro registraci voličů, zabil 57 lidí. K útoku se přihlásila organizace Islámský stát, podle něhož cílem byli „šíitští odpadlíci“.

Video  Atentát v Kábulu: Kamera zachytila moment, při kterém zemřelo 150 lidí  - Facebook Tolo News
Video se připravuje ...

bobou ( 30. dubna 2018 11:34 )

Ve špatnou chvíli, na špatném místě a nyní již jenom R.I.P.

Zobrazit celou diskusi