Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Muži si natočili znásilnění dívky, odsouzení za něj nebyli. Rozzuření Španělé vyšli do ulic

Autor: mah - 
28. dubna 2018
19:50

Desetitisíce Španělů vyšly v sobotu protestovat do ulic. Znechutilo je rozhodnutí soudu, který překvalifikoval obvinění pěti mužů ze skupinového znásilnění osmnáctileté dívky na sexuální zneužití, za které je mírnější trest. Incident, který se stal před dvěma lety, si přitom muži natáčeli a chlubili se s ním na sociálních sítích. O dění ve Španělsku informoval francouzský server France 24.

Lidé vyšli do ulic už ve čtvrtek, kdy soud rozhodl, že se muži nedopustili znásilnění. V samotné Pamploně do ulic vyšlo 32 až 35 tisíc lidí. Mohutné protesty již donutily španělskou vládu k prohlášení, že se začne zabývat změnou zákonů postihující znásilnění.

Demonstrace se v sobotu obešly bez incidentů. Lidé se bouří proti rozhodnutí soudu, že se muži nedopustili znásilnění, ale pouze sexuálního zneužití. Pachatelé byli tak odsouzeni k devíti letům za mřížemi, prokuratura přitom původně za čin navrhovala téměř 23 let vězení.

Pětice mužů mezi 27 a 29 lety se činu dopustila 7. července 2016 při začátku slavného festivalu na oslavu sv. Fermína, který je spojený i s během s býky. Všichni obvinění pochází z jihošpanělského města Sevilla, mezi odsouzenými je přitom i jeden policista a jeden voják.

Muži si svůj čin zároveň natáčeli na mobilní telefony a následně se jím chlubili pomocí komunikační aplikace WhatsApp. Ve videích se zároveň označovali jako „La Manada“, česky „Smečka“. Na záznamu je přitom vidět, jak obvinění dívku obstoupili v podloubí a natlačili ji na zeď.

Soudní proces dal vzniknout i online petici. V té více než 1,2 milionu Španělů požaduje odvolání soudců, kteří v případu rozhodovali. Dívky se zároveň zastal církevní řád Karmelitánek z klášteru Hondarribia.

„Žijeme stranou od světa, nosíme hábit, který nám sahá až ke kotníkům, večer nechodíme ven, nechodíme na párty, nepijeme alkohol a složily jsme slib cudnosti,“ napsaly jeptišky na svém facebookovém profilu. „A protože to byla naše svobodná volba, budeme všemi dostupnými prostředky bránit právo každé ženy svobodně dělat opak, aniž by za to byla souzena, znásilněna, ohrožována, zabita nebo ponižována,“ dodaly.

Protesty začaly již během čtvrtka a nevyhnuly se ani Madridu nebo Barceloně. Ve městě Santander dokonce protestující zablokovali několik ulic. V pátek následně tisíce lidí demonstrovaly před soudem v Pamploně.

Státní prokurátoři uvedli, že se proti rozhodnutí soudu odvolají. Španělská média ovšem poukazují na to, že obvinění ze znásilnění se v zemi často dokazuje velmi těžko. Trestní zákoník totiž požaduje, aby u znásilnění byly předloženy důkazy o násilí nebo zastrašování oběti.

Rozhodnutí soudu odsoudili i představitelé opoziční Socialistické strany. Například Adriana Lastra, která patří k vedení strany, označila rozhodnutí za ostudné. „Jde o produkt patriarchální a macho kultury,“ dodala.

Španělky případ připomněly již během březnových demonstrací u příležitosti Mezinárodního dne žen.

jirimat ( 28. dubna 2018 23:20 )

Když dají ty grázly rodině oběti, bude spravedlnost spokojena!

Zobrazit celou diskusi