Zainteresovaným umělcům i vyvolenému premiérovému obecenstvu bohužel často chybí znalost společenských pravidel. A ještě více cit pro věc. Dlouhé toalety, jež si velké premiéry spolu se smokingem zaslouží, jsou u nás výjimkou. Na rozdíl od komerčních, kulturně nepodstatných akcí, což o stavu společnosti leccos napoví. Stejně jako fakt, že na jeden smoking či tmavý večerní oblek připadne množství nepatřičných džínsů, tenisek, trik, separátních sak. Totéž platí i pro outfity žen.

Výjimky samozřejmě existují. Těch, kteří vědí, na filmovém poli pomalu přibývá. Hrstka hereček dokáže konkurovat světu, ale drtivá většina se pohybuje v kategorii kultivovanost a kinderstube postrádajících lidí nazývaných burany.

Za ideál lze pro ni obecně považovat varianty koktejlek a malých večerních. Pro něj tmavý oblek či smoking. Malé a alternativní scény si žádají elegantní ležérnost. Dlouhé toalety by neměly být bombastické, neboť nejsou plesové.

Bára Poláková: Chyba v doplňku
Autor: Herminapress.cz

Bára Poláková: Chyba v doplňku

Fúze pařížské modři s černou se jako obvykle jeví nezáživně, ale tady modelu prospívá. Dobře vyšel i riskantní poker s efekty bohaté korálkové výšivky, vsadky terčů v pase a vykrajovanými půlkruhy lemu sukně a asymetrického dekoltu. Je to jiné, zmíněnou barevností ztlumené gala, které si neplete filmovou premiéru s plesem, což potvrzuje i volba šněrovacích kotníkových střevíců. Nohy v nich ale měly být nahé anebo ve velmi tenkých tělových nylonkách.

Známka: 2

Jakub Prachař: Cirkus o ničem
Autor: Herminapress.cz

Jakub Prachař: Cirkus o ničem

Na českých filmových premiérách se večerního, etiketou udávaného oblečení příliš nedočkáte, zato neumětelských stylistických taškařic ano. Patří k nim i outfit, v němž se Jakub Prachař objevil na slavnostním uvedení Troškova snímku Čertoviny, jenž jej zřejmě inspiroval k volbě luciferského kriminálu hodných kalhot doplněných oblekovým sakem s hladkým trikem s příliš hlubokým výstřihem.

Známka: 4

Anna Slováčková: Špatná nota romantiky
Autor: Herminapress.cz

Anna Slováčková: Špatná nota romantiky

Na premiéru pohádkového muzikálu Královna Kapeska vynesla róbu z krejčovského salonu sourozenců Ponerových, která je variantou kopie toalety jisté ruské návrhářky pro luxusní Alyse Fashion House. Nic proti romantice na téma folklor, nicméně rudou stuhou umocněná barevná kombinace výšivky na pápěří průsvitného materiálu dojmu sofistikované elegance nepřidá. Čelo protínající páska je omyl a totéž platí pro volbu samotného modelu.

Známka: 4

Alena Doláková a Martin Gradavský: Džínsový omyl
Autor: Herminapress.cz

Alena Doláková a Martin Gradavský: Džínsový omyl

Premiéra celovečerního dokumentu Adolfa Ziky s názvem Robert Vano – příběh člověka, si rozhodně nežádala gala, ale kreativní přístup k věci a elegantní ležérnost. Denim tu byl hájený, ale nikoli v pro herečku neslušivé kombinaci pod lýtko ustřižených do pasu sahajících džínsů bez řemenu a dlouhé, kabátek suplující bundy s těžkopádně působícím sedlem na téma etno. Sexy šmrnc zazdíval i typ kotníkových bot. I pánský protějšek na téma denim selhal, když pod bundu oblékl jak staromódní fešák džínsovou vestičku.

Známka: 3-

Jana Plodková: S efektem purismu
Autor: Herminapress.cz

Jana Plodková: S efektem purismu

Nemusí jít vždy o formální šaty, ale je dobré vědět, jak opulentní má uvedení filmového snímku být. Lze sáhnout i po nohavicích jako herečka v případě premiéry komedie Jiřího Vejdělka Tátova volha, na niž zvolila sofistikovaně ležérní eleganci v tzv. smart casual. Měla podobu ke kolenům spadající košile, kontrastně černých nad kotníky sahajících kalhot s širšími nohavicemi v doprovodu vzorovaných svítivě kanárkových bot na úvaz, jež jsou jedinečnou dominantou outfitu.

Známka: 1

Rudolf Hrušínský nejmladší s chotí: Akt hodný ochotníka
Autor: Herminapress.cz

Rudolf Hrušínský nejmladší s chotí: Akt hodný ochotníka

V Divadle Radka Brzobohatého se konající premiéru muzikálu Freddie si nenechal ujít ani potomek slavné herecké rodiny, který největší slávu v kariéře zaznamenal v známém Diskopříběhu. Bohužel hercův outfit podobně jako jeho paní etiketě události neodpovídaly a rozhodně nebyli jediní. Její kreace byla alespoň stylově čistá a oživená výrazným psaníčkem. On je mimo mnohem víc. Volba džínsů a kotníkových semišek je nevhodná a jejich kombinace s košilí a vázankou naprosto provinčně chybná. O nevhodném v outfitu křičícím pásku nemluvě.

Známka: 4

Lenka Krobotová: Atak výrazného detailu
Autor: Herminapress.cz

Lenka Krobotová: Atak výrazného detailu

Na slavnostní premiéře filmového snímku Kvarteto nechyběla ani dcera režiséra filmu Miroslava Krobota, jež si v komedii také zahrála. Populární herečka očekávaný dress code dodržela a ke krku uzavřené, v předním díle veskrze střízlivé šaty oslovují linií ramen a hlubokým, prádlo vylučujícím průstřihem na zádech. Středem pozadí se od pasu táhnoucí bílá ozdoba avšak představuje sporný efekt, čerň rozbíjející, lacině vyznívající rudé lodičky v laku jsou poněkud out.

Známka: 2

Michaela Tomešová Doubravová: Pomýlené hrátky
Autor: Herminapress.cz

Michaela Tomešová Doubravová: Pomýlené hrátky

Pink svrchník ke kolenům je dosti univerzální. S černým topem tvoří tvrdý, leč příjemný, barevností kára zředěný kontrast. Otevřené sandálky na podpatku mu neprotiřečí, ale volba kalhot v Esterházy kostce je zcela rozporuplná. Kamenem úrazu je především volánem lemovaný lacl. Navíc se jednalo o slavnostní uvedení inscenace hry Na Dotek v Divadle Broadway, na níž je takový outfit nepatřičný.

Známka: 3-

Vanda Karolyi a Lukáš Burián: Zdvojený úlet
Autor: Herminapress.cz

Vanda Karolyi a Lukáš Burián: Zdvojený úlet

Oba dva herci působí v Divadle Radka Brzobohatého a nechyběli ani na premiéře muzikálu Freddie, jenž se u diváků dočkal ohlasu. Jejich outfity bohužel vzbuzují údiv, kam až lze v ignoraci etikety a laciném efektu zajít. Ať už jde o její až dojemnou etudu femme fatale od střelnice s krinolínovou sukní a korunkou ve vlasech či jeho separátní sako s leskem, ve spojení s košilí s psychidelickým vzorem, turistickými botami plus batohem v maskovacím dezénu.

Známka: 5