Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fico po vraždě Kuciaka udeřil. Útok na vládu vyčetl Kiskovi, médiím i demonstrantům

Autor: ČTK, nkov - 
26. dubna 2018
19:00

Po vraždě slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové (oba †27) nastal útok na vládu, který neměl v historii země obdoby a za kterým stáli prezident Andrej Kiska, organizátoři protivládních protestů a zejména média. Řekl to bývalý trojnásobný slovenský premiér a předseda nejsilnější vládní strany Smer-sociální demokracie (Smer-SD) Robert Fico na čtvrtečním sněmu své strany, prvním po Ficově demisi z postu předsedy vlády v polovině března.

Fico rezignoval v zájmu vyřešení politické krize po dosud nevyšetřené zmiňované dvojnásobné vraždě. Tříčlenná koalice následně vytvořila nový kabinet, jehož předsedou se stal místopředseda Smeru-SD Peter Pellegrini.

„Útok na vládu Slovenské republiky, na jednotlivé její členy a strany vládní koalice stál na třech pilířích – na prezidentovi, organizátorech protestů a především na médiích. Ze dne na den jsme se z úspěšné země stali neúspěšnou a na půdě evropských institucí jsme byli doslova fackovacím panákem,“ řekl v projevu Fico na sněmu své strany v Časté nedaleko Bratislavy. Expremiér také kritizoval nedávnou rezoluci, kterou Evropský parlament schválil v souvislosti s Kuciakovou vraždou.

Slovenský prezident Kiska ještě před Ficovou demisí vybídl k zásadní rekonstrukci vlády nebo k vypsání předčasných voleb jako řešení krize důvěry lidí ve stát po vraždě Kuciaka a jeho partnerky. Fico tehdy reagoval opakovanou kritikou Kisky, ve které pokračoval i na sněmu své strany.

„Čekal jsem, že hlava státu udělá všechno pro to, aby obhajovala úspěšný příběh Slovenska. Opak byl ovšem pravdou, z prezidentského paláce nezazněl jediný hlas na obranu Slovenské republiky. Jeho (Kiskova) úloha v březnových událostech byla více než smutná a pro Slovensko nekonstruktivní,“ řekl Fico, který měl jako premiér dlouhodobě napjaté vztahy s prezidentem.

Popularita Ficovy strany po Kuciakově vraždě a po politické krizi v zemi výrazněji klesla. Podle průzkumů veřejného mínění Smer-SD s podporou kolem 20 procent ale zůstal nejoblíbenější politickou stranou na Slovensku.

Video  Reportérka chtěla udělat rozhovor s Ficem. Zabouchl jí před nosem.  - tv Joj
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi