Poprvé se také vyjádřil k trestu pro sedm mlátiček, kteří jej málem ubili k smrti. „Zda jsou tresty dostatečné, není v tuto chvíli na pořadu dne. Prioritou je brzké uzdravení,“ vzkázal dále přes svého kamaráda 37letý Miroslav, který leží ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Nyní jej čeká ještě zřejmě několik měsíců léčení, než bude v pořádku.

Podle svých slov ale už v tuto chvíli neřeší, jestli by se v osudnou chvíli zachoval jinak. Jisté ale je, že jej čekají další operace, jelikož má rozdrcený obličej. „Konkrétně má mnohačetná poranění obličejového skeletu. Jedná se o opravdu náročnou operaci a pacienta teprve čekají vyšetření, která ukážou, kdy bude moci operace podstoupit a konkrétně o jaké druhy operací se bude jednat,“ uvedl Filip Brož, mluvčí nemocnice.

Celé řádění cizinců popsala další svědkyně incidentu. Klidné sobotní posezení na zahrádce restaurace se zvrhlo ve strach o děti. „Byla jsem s dětmi (7 a 10) v restauraci na večeři a konflikt jsme pozorovali od začátku. Obsluha požádala turisty, aby restauraci s půllitry opustili. Nechtěli odejít a začali nábytek nakopávat. Tím začali ohrožovat starší klienty. Obsluha si před ně stoupla a chtěla zabránit fyzickým útokům a napadání,“ začíná své vyprávění svědkyně.

To se ale nelíbilo pětici z celkem sedmičlenné party svalovců, kteří začali mlátit hlava nehlava nebohého číšníka. „Když měli opustit restauraci, propukla z jejich strany agresivita. V tu chvíli jsme to zaregistrovali. První moment jsem neviděla, ale od té doby, co je poprosili, aby odešli, začalo to hned. Nábytek létal do strany na hosty,“ vypráví dále Klára.

Video
Video se připravuje ...

Dva cizinci, kteří brutálně zmlátili číšníka, míří do vazby. Další tři soud s podmínkami vyhostil. Aktu.cz

Strach o děti

Číšník se snažil ochránit všechny hosty včetně matek s dětmi, které celý útok sledovaly. „Měla jsem tam dvě děti, které začaly brečet a chtěly odejít. Servírka nám nabídla, ať se děti jdou schovat dovnitř. Chtěla jsem jít poprosit pány, že jsou tam děti a starší hosté, tak jestli nemohou odejít, ale nepůsobili tak, že si dají říct,“ vzpomíná dále Klára.

Po strašlivé bitce, kdy téměř k smrti ubili číšníka, se skupina sebrala a z místa odešla. Klára se rozhodla muži pomoct. „Poskytla jsem první pomoc napadenému číšníkovi. Měl hlubokou tržnou ránu na hlavě a silně krvácel z nosu. Cítila jsem potřebu mu pomoci,“ dodala na závěr.

Policie je dopadla až na letišti před odletem. Dva z nich zamířili do vazby a další tři dostali podmínku a byli vyhoštěni ze země na pět let. U posledních dvou mužů nebylo zjištěno žádné protiprávní jednání a byli propuštěni na svobodu. Dvěma bratrům nyní hrozí až deset let vězení.
Fotogalerie
34 fotografií