Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Japonce naštval dezert v menu pro Kima. Na summitu ho čeká i švýcarská specialita

Autor: ČTK - 
26. dubna 2018
16:35

Severokorejský vůdce Kim Čong-un bude na pátečním setkání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem jíst švýcarské rösti, pečenou rybu svatého Petra a studenou nudlovou polévku, jedno ze severokorejských národních jídel. Oznámil to Modrý dům, sídlo jihokorejských prezidentů. Japoncům se pak ani trochu nezamlouvá dezert, který na prezidenty čeká.

Tradiční švýcarský pokrm rösti – připravovaný z nastrouhaných brambor, které se zapékají nebo smaží – odkazuje na Kimovo dětství ve Švýcarsku. Severokorejský vůdce tam absolvoval mezinárodní internátní školu. Předstíral přitom, že je synem řidiče ambasády.

Pečená ryba svatého Petra, jinak pilobřich ostnitý, bude podáván jako upomínka na dobu, kterou Mun strávil v jihokorejském přístavu Pusan. Další položkou v menu slavnostní páteční večeře bude severokorejská specialita nengmjon, čili pchjongjangské nudle servírované ve studeném masovém vývaru.

Mun si poručil severokorejskou polévku

„Prezident Mun Če-in vyjádřil přání, aby menu zahrnovalo pchjongjangskou studenou nudlovou polévku z restaurace Okrju, a Severní Korea to s radostí přijala,“ uvedla mluvčí Modrého domu.

Okrju je ohledně speciality nengmjon nejvyhlášenější severokorejskou restaurací a má pobočky i v Číně. Nudle připraví šéfkuchař z Okrju, který se kvůli tomu vydá do demilitarizované pohraniční zóny, kde se oba státníci mají v jihokorejské části obce Pchanmundžom setkat.

Kim a Mun budou moci pokrmy zapít vínem z květů azalek. Na stole bude 40procentní pálenka munpeču, která má sice původ v Severní Koreji, ale teď se tradičně vyrábí na jihu. Hlavními tématy summitu mají být denuklearizace Korejského poloostrova a nastolení míru.

Pro severokorejského vůdce jsou připravené delikatesy: mangový dezert trochu pobouřil Japonce. Pro severokorejského vůdce jsou připravené delikatesy: mangový dezert trochu pobouřil Japonce. | reprofoto/twitter

Problémy s dezertem

Japonsku se nelíbí dezert, který má být podáván při pátečním setkání jihokorejského prezidenta a severokorejského vůdce. Mangová pěna je totiž ozdobena tabulkou bílé čokolády, na které je modrou barvou zobrazen Korejský poloostrov včetně ostrovů, jež jsou předmětem sporu mezi Jižní Koreou a Japonskem. Tokio již kvůli tomu předložilo protest, napsala agentura Reuters.

Dezert, jehož fotografie se tento týden objevila v médiích, krášlí pestrobarevné květiny, které mají evokovat příchod jara po dlouhé zimě – a symbolicky i průlom ve vztazích Severní a Jižní Koreje. Kritiky Japonska ale vyvolala mapa na dezertu, na níž je kromě Korejského poloostrova viditelná také modrá tečka znázorňující skupinu ostrůvků v Japonském moři, které si nárokují jak Jižní Korea, tak Japonsko. Korejci nazývají tato neobydlená skaliska Tokdo, Japonci jim říkají Takešima.

„Je to nesmírně politováníhodné,“ prohlásila mluvčí japonského ministerstva zahraničí, aby dodala: „Požádali jsme, aby tento dezert nebyl servírován.“

mirnete ( 26. dubna 2018 18:26 )

Hraje si úchyl se světem. I váš Trump mu na to levičáci skočil.

sores ( 26. dubna 2018 17:53 )

To pra.se vy.ž.ra.né nedospělé staré dítě by měl dostat do každého jídla prudký jed!!

Zobrazit celou diskusi