Pět ze sedmi cizinců, kteří v sobotu večer zaútočili na číšníka v centru Prahy tak, že skončil v bezvědomí, si ve čtvrtek vyslechlo stanovisko soudu. Tři muži dostali osmiměsíční podmínky a byli na pět let z České republiky vyhoštění. Mezi nimi i Bijan K., jehož rozlučku se svobodou skupinka kamarádů v Praze slavila. V té době ještě netušili, že někteří z nich se neloučí se svobodou jen symbolicky.

Dva bratři, Arash a Armin N., v Praze zůstávají – soud je totiž poslal do vazby. Za těžké ublížení na zdraví jim hrozí až deset let. Na sociálních sítích se strhla mela – lidé z Česka i z Nizozemí jejich čin odsuzují a žádají přísné tresty. K případu se vyjádřil také nizozemský ministr zahraničí, jenž podle veřejnoprávní stanice NOS po zhlédnutí záběrů prohlásil, že se stydí. Záběry ho šokovaly, jsou podle něj „strašlivé“. Zároveň potvrdil, že útočníci požádali o pomoc nizozemské velvyslanectví, kterou předtím odmítali.

Dva muži, jež policie propustila, protože se konfliktu podle záběrů kamer neúčastnili a snažili se ho spíše mírnit, jsou podle listu De Telegraaf už zpět v Nizozemsku. 

Brutální útok

Sedm Nizozemců, kteří pocházejí z Haagu a jeho okolí, přijelo v pátek kolem poledne do Prahy, aby oslavili nadcházející svatbu jednoho z nich. V sobotu večer ale místo zapíjení ve vší slušnosti ukázali, jaké v nich dřímají bestie.

Video
Video se připravuje ...

Dva cizinci, kteří brutálně zmlátili číšníka, míří do vazby. Další tři soud s podmínkami vyhostil. Aktu.cz

Číšníka pražské restaurace Polpo, jenž je z podniku vykázal, začali bít pěstmi do hlavy a kopat tak, až skončil v bezvědomí na zemi. Musel do nemocnice, kde podstoupil operaci oka. V pracovní neschopnosti bude přibližně dva měsíce. S takovýmto brutálním incidentem jsme se za 24 let našeho působení na trhu ještě nikdy nesetkali,“ informovali zástupci řetězce Kogo Ristorante, v jejichž provozovně k útoku došlo.

Z hotelu na Václavském náměstí se odhlásili v neděli časně ráno – o den dřív oproti původnímu plánu. Pak zmizeli neznámo kam. Mezitím po nich bylo vyhlášeno pátrání, které policisté úspěšně zakončili na letišti, kde skupinku díky pozorným cestujícím zadrželi.

Video
Video se připravuje ...

Číšník cizince upozornil, že nemohou pít vlastní alkohol. Ti ho surově zkopali. tv Joj

Fotogalerie
48 fotografií