Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Uber ve Vídni dojezdil. O restartu alternativní taxislužby rozhodne soud

Autor: Darina Jíchová - 
26. dubna 2018
15:50

Nadnárodní dopravní společnost Uber byla kvůli soudnímu nařízení nucena ve Vídni dočasně přerušit svůj provoz. Nařízení platí od středy 25. dubna a bude pokračovat, dokud Uber nesplní podmínky stanovené soudem. Společnost očekává, že dopravu obnoví koncem týdne, napsala agentura Reuters.

Uber je ve sporu s tradičními taxislužbami skoro ve všech evropských zemí. Řidiče Uberu považují za „černé taxikáře“ bez licence, kteří nemusí mít například taxametr ani označené vozidlo. Rakouští taxikáři viní Uber, že podkopává jejich živnost.

Jízdy přes centrálu a pětimilionová pokuta

„Respektujeme rozhodnutí soudu a usilovně pracujeme na změně naší platformy tak, aby vyhovovala podmínkám soudu, taxikářů i zákonům,“ uvedla mluvčí společnosti v písemném prohlášení. Soudní nařízení požaduje, aby společnost zajistila, že zákazníci si budou objednávat své jízdy přes centrální systém a ne přímo u jednotlivých řidičů.

Taxikáři při protestu 1. března vyjeli k Úřadu vlády, ministerstvu dopravy i magistrátu. Taxikáři při protestu 1. března vyjeli k Úřadu vlády, ministerstvu dopravy i magistrátu. | Jakub Poláček

Vídeňská taxislužba Taxi 40100, která Uber zažalovala, také trvá na tom, aby jeho řidiči vyjížděli z areálu společnosti, kam se pak budou i vracet. Stejně jako to dělají ostatní taxi. Firma Uber je rovněž nucena zaplatit žalující straně odškodné ve výši v přepočtu pěti milionů korun.

„S rozhodnutím soudu jsme spokojeni,“ uvedl mluvčí Taxi 40100. Za porušení podmínek stanovených soudem hrozí Uberu a jeho řidičům pokuta 2,5 milionu korun. Uber působí v Evropě od roku 2011 a za poslední roky přebral tradičním taxislužbám skoro veškerou klientelu.

Uber musel ustoupit už několikrát

Výkonný ředitel společnosti Dara Khosrowshahi byl už několikrát kvůli konfliktu nucen ustoupit a pozastavit činnost Uberu. Provoz byl obnoven po stanovení podmínek, které nebyly v rozporu se zákony dané země, případně města.

Víte co to je a jak funguje Uber Eats?

Zobrazit celou diskusi