Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„To nevymyslíš,“ komentoval Babiš své premiérování. Pak s Kiskou chválil vzájemné vztahy

Autor: ČTK - 
26. dubna 2018
14:45

Historii někdejšího Československa mapuje výstava 2000 různých exponátů, která byla ve čtvrtek zahájena v Bratislavě za účasti českého a slovenského premiéra Andreje Babiše a Petera Pellegriniho a rovněž slovenského prezidenta Andreje Kisky. Společný projekt připravila národní muzea obou zemí u příležitosti 100. výročí vzniku společného státu Čechů a Slováků. Babiš v projevu ocenil nadstandardní vztahy mezi Českem a Slovenskem a zároveň vybídl také k zachování hodnot a kultury v Evropě.

"Výstava nemá ani českou ani slovenskou část. Byla tvořena společným týmem odborníků z obou národních muzeí a dalších spolupracujících muzeí. Snažili jsme se podívat, jak se nám v tom státě žilo, a také, jak na to jeden či druhý národ hleděl," řekl generální ředitel českého Národní muzea Michal Lukeš.

Výstava na Bratislavském hradě na ploše 1400 metrů čtverečních je zaměřena na 15 témat a je rozdělena například na oblast umění, politiky, architektury či armády. K vidění je mimo jiné socha prvního československého prezidenta Tomáše Garriqua Masaryka, bunda, kterou měl na sobě v den své tragické smrti spoluzakladatel Československa Milan Rastislav Štefánik, či prezidentské dekrety Edvarda Beneše.

Na výstavě je i originál Mnichovské dohody

Součástí expozice je také originál Mnichovské dohody, kterou bylo Československo v roce 1938 donuceno odstoupit část pohraničí nacistickému Německu, či další dokumenty. Podle Slovenského národního muzea tak návštěvníci budou moci poprvé vidět soubor originálů dokumentů, které ovlivnily dějiny Československa.

"Můžeme být příkladem, jak jsme se skvěle a pokojně rozdělili. Máme a vždy budeme mít k sobě velmi blízko. Máme nadstandardní vztahy, to se jistě nikdy nezmění," řekl při otevření výstavy Babiš. Dodal, že značka Československo je skvělá a že mnoho lidí ve světě ani neví, že se společný stát rozdělil.

Rodák z Bratislavy Babiš řekl, že rozdělení Československa nechce komentovat. "Já jsem specifický případ... Vždy, když sedím v letadle a přistávám v Bratislavě, tak si říkám, že to fakt nevymyslíš," řekl Babiš v narážce na svou nynější funkci a slovenský původ.

Český premiér také řekl, že Evropa je těžkopádná a stojí na křižovatce. Podle něj je důležité, "abychom bojovali za naše hodnoty, abychom nedovolili, aby se Evropa změnila k nepoznání".

Jak se žilo v Československu

Slovenský prezident Kiska upozornil na přínos vzniku Československa pro Slovensko. "Převažuje shoda, že založení Československa přineslo celkové povznesení Slovenska, které za neuvěřitelně krátkou dobu dvaceti let zaznamenalo nebývalý kulturní, vzdělanostní a politický rozvoj," uvedl Kiska.

Výstava obsahuje také předměty každodenního života, mezi nimi například starší domácí spotřebiče, bicykly Favorit a Eska, psací stroj Consul či motocykly Jawa a Babetta.

Pro veřejnost bude Česko-slovenská/Slovensko-česká výstava otevřena od pátku a ve slovenské metropoli bude k vidění do začátku září. Pak se přestěhuje do Prahy, kde bude otevřena ve zrekonstruované historické budově Národního muzea 28. října, v den výročí vzniku Československa v roce 1918.

regil ( 26. dubna 2018 16:38 )

Víme kam se řadíš ty, demente.

regil ( 26. dubna 2018 16:34 )

zdenek 43 na HRAD! Miloše do koše.

marmat ( 26. dubna 2018 16:24 )

Zdenkkové všech zemí vztekněte se...KDO UMÍ UMÍ!!!

cocumysvole ( 26. dubna 2018 16:24 )

Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. A do které skupiny se řadíš ty?

cocumysvole ( 26. dubna 2018 16:21 )

zdenek43 sesmol těch hovadin víc, já to vytisknu a budu prodávat ty přiblblej havloidní grafomane. Krom toho Havel taky tvrdil že nechce být prezidentem a že nebude žádat zpátky majetek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa