Sotva si Stropnický po volbách »přesedl« z ministerstva obrany na rezort zahraničí, už ho čeká další změna. Mluví se o něm jako o příštím možném velvyslanci při NATO nebo v Izraeli. Záleží i na tom, jak dopadne vyjednávání ANO s ČSSD o možné vládní koalici – »oranžoví« si už řekli o Stropnického rezort a ten chtějí obsadit svým člověkem. Na velvyslanecký post by podle informací Blesku odešel i v případě, že by jednání nedopadla a ANO se muselo opírat o hlasy SPD Tomia Okamury (45), jehož výroky Stropnický považuje za nepřijatelné.

Nechce od rodiny

Žilková by pak stála před rozhodnutím podobným slavné »Sofiině volbě«. „Kdyby tato situace nastala, asi bych byla hypoteticky zoufalá,“ reagovala herečka na šířící se spekulace. „Jsem totiž hodně fixovaná na rodinu – na syna Vincenta, kterému zemřel otec, na svá vnoučata, děti dcery Agáty… A také mám čtyřiadevadesátiletou maminku, o kterou se starám. Jenže zároveň máme s Martinem dvanáctiletou dceru Kordulku, která potřebuje tatínka. Takže představa, že odjíždíme někam do zahraničí, se líbí všem kromě mě. Ale asi bych se musela podřídit,“ řekla Blesku. Odjezd z Česka by jí zkomplikoval i pracovní povinnosti.

Zeman vyhoví

O Stropnického odchodu na velvyslanecký post už ovšem mluví i prezident Miloš Zeman (73). „Pokud jsem dobře informován, má sám zájem z této funkce odejít a rád by se stal velvyslancem. A protože velvyslanci jsou v kompetenci prezidenta republiky, předpokládám, že mu vyhovím,“ řekl v rozhovoru pro TV Nova. Sám Stropnický, který byl v minulosti velvyslancem v Itálii, Portugalsku nebo ve Vatikánu, to nechtěl nijak rozvádět. „Určitě to komentovat nebudu. Snad jen v tom smyslu, že rozhovor na to téma s panem prezidentem proběhl,“ uvedl.

Trápí ho i zdraví

Kromě otázky kam kariérně dál, trápí Stropnického také bolavá krční páteř. Kvůli tomu musel být hospitalizován a zrušil let do Vatikánu. Místo něho vyzvedával minulý týden za vládu ostatky kardinála Josefa Berana ministr kultury Ilja Šmíd (66, za ANO).

Fotogalerie
18 fotografií

Video: Zoufalá Žilková: Musí se rozhodnout mezi manželem a rodinou!

Video
Video se připravuje ...

Zoufalá Žilková: Musí se rozhodnout mezi manželem a rodinou! Petr Macek, Aleš Brunclík