Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šokovanou kamarádku Nagyové Zeman dohnal k slzám. Vitásková zvažuje vlastní stranu

Video se připravuje ...
Autor: simao, ČTK - 
25. dubna 2018
18:30

Společně se objevily třeba na narozeninové oslavě exprezidenta Václava Klause. Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) a Alenu Vitáskovou pojí přátelství. A nyní i spekulace ohledně letošních státních vyznamenání. Zatímco návrhy zmiňující Nečasovou patrně skončí u ledu, Vitáskové by metál uniknout neměl. Někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) nyní přiblížila i své osobní plány. Přemítá o tom, zda založit vlastní politickou stranu.

Bude Alena Vitáskovová političkou? Poslankyní nebo senátorkou? Není to vyloučené. Objevily se dokonce divoké spekulace o tom, že by mohla být premiérkou případné úřednické vlády, pokud by selhaly pokusy o sestavení vlády s důvěrou.

Vitásková by se takové roli nebránila. Ale v jiné situaci. „V životě má člověk zasadit strom, zplodit syna a postavit dům – to se říká u mužů… Já jsem to také zvládla. Já vám řeknu: Pan prezident mě vyzval, ať založím stranu, vyhraju volby a on mě pak bud rád jmenovat. Vážně tak o založení strany přemýšlím,“ prozradila ve středu v rozhovoru pro Pressklub na Frekvenci 1.

Zpráva o vyznamenání jí vehnala slzy do očí

S politiky se však setkává Vitásková dlouhodobě. Nedávno se přitom dozvěděla, že by měla dostat od prezidenta Zemana státní vyznamenání. Doslechla se o tom ze Zemanova rozhovoru pro Prezidentský Pressklub.

„Mohu vám říct, že to byl pro mne opravdu šok, protože po těch šesti letech útlaku i ze strany státu slyšet od pana prezidenta, že mi chce udělit státní vyznamenání, tak to mi vehnalo slzy do očí. Stále mám z toho obrovskou radost,“ řekla Vitásková v pořadu Frekvence 1 s tím, že ji na ulicích gratulují nyní i cizí lidé.

Zemana ještě Vitásková nekontaktovala a neděkovala mu, čeká na příležitost při osobním setkání. Už se na něj objednala, ale chápe, že nyní se řeší vláda.

Zajímavé však je, že po zjištění Blesk Zpráv rozvířily debatu o státních vyznamenáních návrhy na udělení metálu kamarádce Vitáskové – Janě Nečasové, manželce expremiéra Petra Nečase. Právě takový návrh totiž dorazil na Podvýbor pro přípravu návrhů na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání, kde se Nečasová (dříve Nagyová) ocitla na jednom 16členném seznamu společně s válečnými veterány či spisovatelem Vladislavem Vančurou.

Kamarádky Vitásková a Nečasová

Mluvit o Vitáskové s Nečasovou jako o kamarádkách přitom není přehnané. Dokládají to jejich dřívější vyjádření.

Na dotaz, zda Nečasová (dříve Nagyová) bývala její kamarádkou a dopomohla jí právě do čela ERÚ, reagovala Vitásková v rozhovoru pro Blesk v září 2013 takto:„Známe se – aspoň myslím – dobře, ale do čela ERÚ mne neprotlačila. Překvapuje mě ten minulý čas, protože přátelé buď jsou, anebo nejsou. Domnívám se, že mnoho lidí, kteří byli důvěrní přátelé s paní Nagyovou, se budou v tuto chvíli tvářit, že nejsou. A to není můj styl.“

Sama Nečasová mluvila o Vitáskové dříve. V prosinci 2011 časopisu Týden v reakci na spekulace o tom, zda pomohla z kamarádství nové šéfce ERÚ k jejímu jmenování, uvedla: „Paní Vitásková mi byla představena na nějaké neformální akci a od té doby jsme se viděly asi třikrát čtyřikrát, než se ocitla na seznamu kandidátů na tuto funkci. Nebyla to moje kamarádka ani spolužačka. Že jsme si až po jmenování padly do oka, za to mohu poděkovat právě médiím. I ona to pak někde komentovala slovy, že děkuje médiím, že díky nim má novou kamarádku.“

Expremiér Nečas u stolu s manželkou Janou, prezidentem Zemanem a šéfkou ERÚ Alenou Vitáskovou Expremiér Nečas u stolu s manželkou Janou, prezidentem Zemanem a šéfkou ERÚ Alenou Vitáskovou | JAKUB POLACEK / Paparazzi

Do Senátu to zkoušela už jednou

K založení politické strany motivuje prý Vitáskovou současný stav na politické scéně, kdy strany dle ní nepomáhají dostatečně lidem.

„Kdyby skutečně strany pracovaly pro lidi, zákonodárci přijímali zákony, které jsou pro lidi – a ne pro šmejdy a tuneláře – tak se máme jako v ráji a nejsou nutné nové strany,“ říká Vitásková, která se nechtěla vyjadřovat ke své možné kandidatuře v podzimních komunálních volbách či volbách do Senátu. A tak zatím není ani vyloučené, že politické zkušenosti se pokusí sbírat právě tam.

Vitásková přitom již jednou do Senátu kandidovala. Vsadila však na špatnou stranu – v roce 2016 se objevila coby nestraník na kandidátce Úsvitu, který však zmizel do politického zapomnění. Vitásková kandidovala v obvodu Ostrava-město, získala 12,16 procenta hlasů a skončila čtvrtá.

O Vitáskové se spekulovalo i v souvislosti s tím, že by se mohla stát novou hradní kancléřkou a Vratislav Mynář by zamířil do vedení ČNB. To však prezident Zeman popřel.

Šest let čelila tlaku, zdravotní problémy

Vitásková vedla ERÚ od roku 2011, v jeho čele skončila loni. Autorka knihy Solární baroni vystupovala právě proti společnostem provozujícím solární elektrárny. O provozovatelích pak často mluvila jako o solárních baronech, někdy jako o mafii.

Samotnou Vitáskovou soud letos zprostil obžaloby. Krajský soud ji nejprve potrestal 8,5 lety vězení v kauze neoprávněně udělených licencí solárním elektrárnám na Chomutovsku. Vrchní soud v Olomouci ji ale očistil.

Po šesti letech útoků má Vitásková zdravotní problémy, uvedla na Frekvenci 1. A připomněla i aktuální kauzu šéfa GIBS Michala Murína, který se po tlaku zhroutil už za dva měsíce. „Skutečně jsem možná šlápla na velké peníze, které byly určeny z kapes nás všech jenom malé skupině. Když to vezmeme, že ty miliardy někdo očekával a nedostal, tak se musí zlobit,“ obává se nyní Vitásková, co přijde dál. 

A na Frekvenci 1 promluvila o „příživnících na veřejných financích“. Ostatně i sám prezident Zeman v předvolební kampani prohlásil, že stíhání Vitáskové mohli iniciovat solární baroni, žalobci se ale proti tomu ohradili. Prezidentův výrok podle nich podrývá důvěru v českou justici.

cocumysvole ( 25. dubna 2018 20:17 )

No když nedostane teplý místečko s plným korýtkem tak si postaví vlastní chlív.

bullshit ( 25. dubna 2018 18:52 )

Bože, další strana. Jen to ne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa