Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na Babiše míří další trestní oznámení. Soukromníky naštvala i ostrá slova v Blesku

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
25. dubna 2018
15:50

Na premiéra v demisi a šéfa ANO Andreje Babiše míří další trestní oznámení. Ve středu ho na něj podal naproti Úřadu vlády předseda strany Soukromníků Petr Bajer. Vadí mu, jak se předseda vlády vyjadřuje na adresu podnikatelů. Pohár trpělivosti prý Bajerovi přetekl po posledním Babišově rozhovoru pro deník Blesk.

„Já žádné divadlo nedělám. Nemám důvod. My jsme tři dny po volbách oslovili ODS, aby s námi vstoupila do jednání o vládě. Pan Fiala tvrdí, že jejich voliči to nechtějí. Já tomu rozumím. Jejich voliči jsou ti, kteří možná podváděli s daněmi a možná mě nesnáší kvůli EET,“ řekl Babiš v rozhovoru pro Blesk, který vyšel 16. dubna. A právě to Bajera podle jeho slov vytočilo naposledy. Od rozšířeného předsednictva strany dostal zadání, aby konal.

Ve středu proto podal na Babiše trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

„Byla to poslední kapka všech těch invektiv vůči podnikatelům, které kdy řekl,“ popsal důvody podání trestního oznámení Blesk Zprávám předseda strany Soukromníků Petr Bajer.

Soukromníci munici sbírali několik let

Další výroky, které podle Bajera mohly poškodit podnikatele, popsala strana v trestním oznámení. Soukromníci je datují od roku 2016 až do dnešních dnů. Babiš podle Bajera útočil na živnostníky nejen v Blesku, ale i v České televizi, na Primě nebo v Českém rozhlase a dalších médiích. Babiš se většinou vyjadřoval na adresu podnikatelů, kteří odmítají EET.

„Tyto výroky mají podle našeho mínění za cíl postavit proti sobě skupiny obyvatel, a které očerňují všechny obyvatele a vytvářejí obraz, že ten kdo podniká, ten krade, což není pravda,“ dodal Bajer, který nepopírá, že určitě i mezi podnikateli je několik nepoctivců, ale ti jsou prý rozhodně v menšině.

„Naplňuje to dle našeho názoru skutkovou podstatu trestního činu šíření nenávisti proti skupině obyvatel,“ míní Bajer, který podal trestní oznámení u obvodního státního zastupitelství, které sídlí přímo naproti Úřadu vlády.

Titulní strana trestního oznámení, které podal na premiéra Andreje Babiše předseda předseda strany Soukromníků Petr Bajer. Titulní strana trestního oznámení, které podal na premiéra Andreje Babiše předseda předseda strany Soukromníků Petr Bajer. | Jakub Poláček/Blesk Zprávy

Trestní oznámení podle Bajera podporuje také ODS, na jejíž kandidátce v podzimních volbách kandidovalo i několik členů Soukromníků. Podobná trestní oznámení chystají podle Bajera i další subjekty – ať už politické strany, nebo různá profesní sdružení. A připojit se mohou i jednotlivci, pro které strana chystá jednotný tiskopis.

Cílem trestního oznámení je podle Bajera vymoct na premiérovi alespoň omluvu pro podnikatele. „Požadujeme omluvu vůči podnikatelům a těm, kteří tady poctivě pracují a odvádějí daně, a nastavení zdravého prostředí pro všechny. Tak aby se nikdo nebál podnikat a necítil se, že za vytváření hodnot bude okopávaný,“ doplnil k trestnímu oznámení šéf Soukromníků. 

Babiš to nechal zatím bez reakce

Redakce Blesk Zpráv se oslovila s žádostí o reakci také premiéra v demisi Andreje Babiše. Ve středu ale pokračuje v návštěvě Moravskoslezského kraje a na SMS zprávu zatím nezareagoval.

Pokud by vyšetřovatelé dospěli k závěru, že je trestní oznámení důvodné, bude muset Poslanecká sněmovna opět řešit žádost o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání. O imunitu už přitom jednou přišel. A to kvůli vyšetřování v dotační kauze financování farmy Čapí hnízdo.

Právě trestní stíhání premiéra v demisi vidí jako problém pro účast ve vládě část ČSSD. Straníci přitom navrhují alespoň pojistku, že pokud bude člen vlády odsouzený i nepravomocně, bude muset z vlády odejít. To samotný Babiš před středeční schůzkou vyjednávacích týmu ANO a ČSSD odmítal.

Soudit se chce i Babiš

Trestní oznámení podal také premiér Andrej Babiš. A to na slovenský list Nový čas za článek z rozhovoru s bývalým příslušníkem československé Státní bezpečnosti (StB) Jánem Sarkocym, který Babiše označil za vědomého spolupracovníka StB. Babiš žádá omluvu a milion eur, tedy zhruba 25,4 milionu korun. Trestní oznámení míří i na Sarkocyho.

„Je to sprostý lhář. Nevím, o kolik, to řeší právníci, ale Nový Čas jsem zažaloval. Kdybych vyhrál, tak to dám na charitu,“ řekl premiér Radiožurnálu.

Babiš spolupráci s StB dlouhodobě odmítá. Slovenský soud letos v lednu v obnoveném líčení v souladu s loňským verdiktem Ústavního soudu ale zamítl jeho žalobu, že je v archivních svazcích StB veden jako její agent neoprávněně. Nařčení ze spolupráce považuje podle svého právníka za obrovskou křivdu.

Vydavatel Nového Času omluvu odmítl. Babiš podle advokátní kanceláře vydavatelství nedokázal, že agentem StB nebyl. „Vzhledem k tomu, že otázka spolupráce žalobce s StB byla předmětem soudního sporu, veřejnost měla legitimní zájem poznat tvrzení bývalého příslušníka StB o těchto skutečnostech. Nebylo pravomocně rozhodnuto, že žalobce je v spisech StB evidován neoprávněně,“ řekl podle listu advokát Ján Havlát.

bullshit ( 26. dubna 2018 15:59 )

Stydím se za takové, jako jsi ty. Pouze výkřiky bez argumentů s vulgaritami. Nikam nepotáhnu, narodil jsem se tady a jen mi vadí že lidé včetně Tebe, co si zvolí přivandrovalce který to tady pomalu ale jistě devastuje ho ještě vydávají za boha co to tady spasí. Tvůj projev je toho důkazem, kam až to může dojít .Nebo jseš to ty Bureši??

vont ( 26. dubna 2018 09:06 )

 Tak tohle je opravdu fór! To má jako negativně zapůsobit na voliče pro předčasné volby? Antibabiš fronta už kope okolo sebe bez rozumu!Všichni víme,kdo tady žije, která parta se pustila do Babiše aoč jim jde a snaží se ho všemi prostředky odstranit (a tohle trestní oznámení je fakt unikát)! Na mě osobně to má úplně opačný vliv.

Zdena Pauchla ( 26. dubna 2018 04:19 )

Samé udávání jděte do háje.

11karel11 ( 25. dubna 2018 23:48 )

Že prý Fiala stavěl Kampus v Brně, to jsem se zasmál.........

anna1234 ( 25. dubna 2018 21:56 )

.. asi jsi přehlédla slovíčko "neprodleně" Babiš řekl ať ho vydají, až když věděl, že sněmovnou bude tak jako tak vydaný, do té doby kličkoval co to šlo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa