Jak vyzrát na ranní nevolnosti? 10 zaručených tipů, abyste se cítila lépe!

  • Jak vyzrát na ranní nevolnosti? 10 zaručených tipů, abyste se cítila lépe!
    Nečekané komplikace v těhotenství: průjmy a zvracení.
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    27. dubna  2018 
     06:00

    Těhotenství je úžasná doba plná radosti a štěstí, každou druhou ženu ale dokážou pěkně potrápit nepříjemné ranní (někdy celodenní) nevolnosti. Jak si můžete alespoň trochu ulevit? Zkuste vyzkoušené rady od lékařů i samotných maminek.

  • Nevolnosti se musí řešit


    ...
    ...
    Autor: iStock

    Podle gynekologů se těhotenské nevolnosti včetně zvracení vyskytnou u téměř poloviny těhotných žen, nejčastěji v prvním trimestru. Jde tedy o poměrně běžný stav, který ale v závažnějších případech dokáže pořádně zkomplikovat každodenní život. Některé nastávající maminky trpí ranním zvracením, jiné celodenní migrénou nebo večerní slabostí a nechutenstvím. Nedá se s tím sice stoprocentně vypořádat, většinou nezbývá, než „vydržet“, je ale možné svému tělu pomoci a alespoň do určité míry příznaky zmírnit. Jak na to?

    ČTĚTE TAKÉ: Jak se zbavit pálení žáhy: Osvědčené triky, které vás zbaví potíží

     

  • Hlídejte si spánek


    ...
    ...
    Autor: iStock

    Dostatek kvalitního spánku a odpočinku dokáže téměř zázraky. Ruku na srdce, nechodíte do postele až kolem půlnoci? A jak brzy ráno vstáváte? Pokuste se spát každý den alespoň osm hodin, pokud máte možnost, dopřejte si také odpolední krátký oddech, bohatě postačí půlhodinové „schrupnutí“. Nejlepším řešením je zkrátka někdy to nejjednodušší. Takže si lehněte, zavřete oči, zhluboka dýchejte a odpočívejte.

  • Zapomeňte na práci


    ....
    ....
    Autor: Profimedia

    Je vám tak zle, že jen představa, že musíte vylézt z postele a vypravit se do práce, vám připadá naprosto nereálná? Pamatujte, nikdo není nenahraditelný a jeden či dva dny to bez vás v zaměstnání určitě vydrží. Vezměte si volno a nemyslete na to, co všechno jste měla v plánu vyřídit. Práce jednoduše počká, teď jde o vás a vaše dítě. Tak si dejte pauzu, stačí, že nyní dělá „přesčasy“ vaše tělo, jelikož nepřetržité pracuje na vývoji a růstu vašeho potomka. A to je obrovská dřina, tak mu dopřejte klid, zaslouží si to!

  • Čichejte svěží vůně

    ....
    ....
    Autor: Profimedia

    Zvedá se vám spolehlivě žaludek pokaždé, když kolem projíždí popelářský vůz, pečete v troubě maso nebo jedete ve výtahu s kolegyní, která voní pivoňkovým parfémem? Přecitlivělost na pachy je charakteristickým znakem provázejícím počátek těhotenství. Může za to vysoká hladina hormonu estrogenu v organismu. Některé nastávající maminky přišly na to, že jim po ránu pomáhá nadechnout se čerstvé, osvěžující vůně. Do sklenice s vodou vymačkejte citron nebo limetku, přičichněte k větvičce čerstvého rozmarýnu nebo inhalujte čaj uvařený z listů čerstvé máty. Vyzkoušet můžete také aromalampu s grapefruitovou, pomerančovou nebo tymiánovou esencí.

  • Mluvte o svých pocitech

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Cítíte se pod psa, jste nervózní a podrážděná? Nenechávejte si své nálady a myšlenky pro sebe. Vysvětlete okolí, že je vám zrovna nevolno, upozorněte blízké diplomaticky na to, co vám nedělá dobře. Vás partner nejspíše netuší, že jeho voda po holení vás nutí ke zvracení pokaždé, když kolem vás projde, stejně tak nemůže vědět, proč běžíte urychleně do koupelny, když vám dal polibek jen chviličku poté, co povečeřel slaninovou pizzu s aromatickým sýrem.

  • Sledujte své tělo

    ....
    ....
    Autor: Profimedia

    Pokud vás nevolnosti trápí delší dobu, časem vypozorujete, co vám dělá, a naopak nedělá dobře. Zjistila jste, že se váš stav pravidelně zhoršuje večer? Nemohou za to pachy, které čicháte při přípravě večeře? Případně cestování hromadnou dopravou z práce domů? Neodpočíváte večer u televize s miskou chipsů, oříšků nebo popcornu na klíně? Jde o mastné a těžko stravitelné pochoutky, které mohou být viníkem vašeho ranního naklánění se nad záchodovou mísou. Když se podaří odhalit potenciální příčinu vašich problémů, můžete okamžitě podniknout kroky, abyste tyto „varovné“ signály odstranila, například vyloučila z jídelníčku perlivé sladké nápoje, smažená jídla či nadýmavou zeleninu nebo se vyhýbala přeplněným místnostem s nedostatkem čerstvého vzduchu.

  • Vodu, vodu, vodu!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Minimálně osm velkých sklenic čisté pramenité vody denně, to doporučují lékaři. Dbejte na to, abyste netrpěla pocitem žízně a pijte co nejčastěji, po malých dávkách. Dostatečná hydratace je naprosto nezbytná, proto zajistěte tělu potřebné množství tekutin (kromě vody také minerální vody s nízkým obsahem minerálů, neslazené ovocné čaje, případně čerstvé zeleninové a ovocné šťávy, naředěné vodou).

  • Potraviny, které pracují pro vás

    Mezi super ovoce řadíme především drobné bobulovité plody - maliny, borůvky, ostružiny...Například borůvky obsahují vitamín A, B2, B5, B6, C, E minerály železo, hořčík, vápník, draslík, sodík, fosfor, mangan, měď, chrom a zinek.
    Mezi super ovoce řadíme především drobné bobulovité plody - maliny, borůvky, ostružiny...Například borůvky obsahují vitamín A, B2, B5, B6, C, E minerály železo, hořčík, vápník, draslík, sodík, fosfor, mangan, měď, chrom a zinek.
    Autor: iStock

    I když je jídlo pravděpodobně ta úplně poslední věc, na kterou myslíte, je potřeba alespoň nějaké do žaludku dostat. Snažte se proto najít „bezpečné“ potraviny, které vám nebudou dělat potíže. Je to samozřejmě individuální, některým maminkám pomohlo teplé kakao, zelený čaj nebo mléko s medem, jiné nedají dopustit na suché rohlíky, piškoty, vychlazené kuličky hroznového vína, borůvky, ananas, také ale bílý jogurt se skořicí nebo smetanovou zmrzlinu. Každá těhotná musí sama přijít na to, co jí nebude dělat potíže. Rozhodně se ale doporučuje vyhýbat se tučným, kořeněným a smaženým pokrmům, ty váš stav pravděpodobně ještě zhorší.

  • Zázračný zázvor

    ...
    ...
    Autor: istock.com

    Je oblíbený pro své blahodárné a zklidňující účinky na naše trávení a žaludek. Nejjednodušší je uvařit si čaj (tenké plátky zázvoru zalít vroucí vodou a nechat asi deset minut louhovat), pokud ale nepatříte mezi jeho fanynky, pořiďte si v lékárně zázvorová lízátka nebo bonbony, případně upečte koláč či bábovku a nastrouhaný zázvor přidejte do těsta. Skvělý je zázvorový džem na chleba nebo domácí limonáda. Tu připravíte tak, že nastrouháte kousek zázvoru, zalijete horkou vodou, necháte deset minut louhovat, scedíte a necháte vychladnout. Oslaďte medem nebo třtinovým cukrem a přidejte pár kapek citronové šťávy.

  • Odložte notebook

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Neseďte příliš dlouho před monitorem počítače nebo notebooku nebo si alespoň dělejte pravidelně alespoň čtvrthodinové přestávky. Jasné zářící a blikající obrazovka příliš namáhá oči a způsobuje napětí, radost nemá ani krční páteř. Pokud sedíte v zaměstnání u počítače osm hodin, čas od času se zvedněte a dělejte něco jiného. Dobrým tipem je také každou půlhodinu na dvě minut zavřít oči a nechat je odpočinout.

  • Krabička poslední záchrany

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Nikdy nevíte, kdy a kde vás nevolnost přepadne? Buďte připravena a noste u sebe svou vlastní „sadu pro přežití.“ Co by v ní nemělo chybět? Náhradní čistá blůzka nebo košile, zubní pasta a kartáček, malé balení ústní vody, hygienické vlhčené ubrousky, lahvička neperlivé čisté vody, žvýkačky a plastový pytlík pro případ „nehody“ v podobě zvracení v přeplněné tramvaji nebo ve frontě v bance.

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku