Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Mynářovo „pátrání po poradci“ stálo 145 tisíc. Detaily o čínské cestě Hrad tají

Autor: Mii - 
25. dubna 2018
13:50

O cestě tříčlenné hradní delegace tvořené kancléřem Vratislavem Mynářem, Zemanovým poradcem Martinem Nejedlým a Jaroslavem Tvrdíkem do Číny toho moc známo není. Jediným veřejným údajem byla cena Mynářovy letenky, ale to je vše. Server iRozhlas proto shromáždil dostupné informace, které nastiňují, kolik pátrání po čínském poradci Zemana a šéfovi korporace CEFC Jie Ťien-mingovi stálo.

Po údajích o ceně Mynářovy cesty pátral například student Univerzity Karlovy Josef Vacek. „Celková částka zaplacená Kanceláří prezidenta republiky za cestu vedoucího (Kanceláře prezidenta republiky) činí 145 796 korun,“ dostalo se mu odpovědi díky zákonu o svobodném přístupu k informacím.

Z čeho přesně byla částka složená, prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček odmítl sdělit. „Využijte laskavosti zákona č. 106,“ odpověděl stroze iRozhlasu.cz. Šéf hradního odboru legislativy Václav Pelikán pak krátce dodal, že prezidentská kancelář ušetřila za stravování, protože ho Mynářovi zajišťovala hostitelská strana. Hradnímu kancléři  nicméně muselo být uhrazeno ubytování, které vyšlo na 27 tisíc korun.

Informace nejsou soudržné proto, že podle Hradu byl Zemanův příkaz k cestě vykonán ústně. Ústní byly i podklady a výstupy z cesty. „Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky podal o výsledcích předmětné pracovní cesty prezidentu republiky ústní informaci, zvláštní dokumenty nebo materiály vyhotovovány nebyly,“ vysvětloval Hrad.

Cesta na daleký východ

Mynář do Číny letěl  prý na osobní příkaz Zemana, který chtěl zjistit, jaká je situace s jeho poradcem Jie Ťien-mingem, který byl podle serveru neovlivni.cz v polovině února ve své vlasti zatčen. Důvodem měly být problémy jeho korporátu CEFC, který v Česku podniká, mimo jiné vlastní podíl v aerolinkách Travel Service nebo ve fotbalovém klubu Slavia.

Mynář ale pro Radiožurnál vysvětloval, že cíl cesty byl trochu jiný. „Mým úkolem nebylo v Číně zjišťovat osud poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-minga, ale zjistit podrobnosti o budoucnosti investic CEFC v Česku,“ uvedl kancléř.

Zeman byl prý podle Mynáře zarmoucen, pokud Mingovo vyšetřování ovlivní slibované investice CEFC v Česku. „To byl ten důvod, proč jsme jeli do Číny,“ říkal. Investice to od té doby skutečně ovlivnilo, CEFC nenavýšila svůj podíl v bankovní skupině J&T Finance Group.

Mynář každopádně 13. března sedl do letadla a odletěl business třídou přes Dubaj do Pekingu. Hrad mu uhradil letenku v hodnotě 103 tisíc korun. Cesty se účastnili také Nejedlý a Tvrdík, ale ti měli cestu financovanou z jiných zdrojů. Z jakých, zda si ji platili sami, nebo od čínské strany, není známo.

Trojice v Číně strávila tři dny. Během té doby měla podle Pelikána jednat se zástupci regionální vlády v Šanghaji i se zástupci centrální vlády. Přesná jména Hrad nesdělil.

Opozici se cesta nelíbila

Zeman v březnu pro MF Dnes potvrdil, že celá akce vznikla na jeho popud. „Samozřejmě že byla uskutečněna na můj příkaz, což byl mimochodem asi druhý nebo třetí příkaz za pět let, který jsem dal, pokud jde o služební cesty,“ řekl prezident.

Video  Zbytečná cesta do Číny? Kovářová (STAN) kritizuje Nejedlého a Mynáře za plýtvání peněz Hradu  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Přesné znění příkazu ovšem server iRozhlas.cz nezískal. Hradní kancelář žádost, která byla vytvořena na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, zamítla. Odpověď znovu zněla, že informace byly pouze ústního charakteru.

Dotazy na cestu měli i politici. Podrobnosti se pomocí stejného zákona snažila získat například poslankyně Věra Kovářová (STAN). Dotazy vznášel i exministr zemědělství a poslanec Marian Jurečka (KDU-ČSL) nebo pražský zastupitel Ondřej Mirovský (SZ/Trojkoalice).

agfor ( 25. dubna 2018 15:20 )

Tak si zase vládnoucí dobytek udělal ta nám ukradené peníze výlet do Číny. Jak dlouho to ještě budeme těmhle zmetkům tolerovat ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa