Bulvový a řapíkatý celer: Jak ho správně vysadit a pěstovat?
-
Bez bulvového celeru by se česká kuchyně neobešla.
Celer k české kuchyni patří. Především ten bulvový. A nejlepší je vlastnoručně vypěstovaný. Ať už se ale letos rozhodnete pro celer bulvový, řapíkatý či listový, poradíme vám, jak jej vysadit a pěstovat, abyste se mohli radovat z bohaté sklizně.
- 1.
Sazenice si kupte
CelerAutor: iStockPokud se chystáte vysadit na záhon jen pár celerů, vyplatí se vám rovnou teď na začátku května pořídit vzrostlé silné sazenice na trhu nebo v zahradnictví. S předpěstováním sazenic je jinak potřeba začít v únoru. Navíc je poměrně složité, vyžaduje hodně času, místa a úsilí.
- 2.
Otužilcům se daří
CelerAutor: iStockDřív než po polovině května celer na venkovní záhony nevysazujte. Máte-li koncem dubna uvolněné pařeniště, kde je zem prohřátá, můžete pod sklo vysazovat. Celer by měl být před výsadbou otužilý větráním, kořínky asi o třetinu zkrácené. Má-li sazenice víc než tři listy, můžete vnější přebytečné odstranit. Sázejte pečlivě tak, aby srdéčko sazenice nebylo „utopené“ v zemi. Celer se pak deformuje a místo bulvy tvoří jen množství dužnatých kořenů.
- 3.
Při kvalitní péči bude co zpracovávat
CelerAutor: iStockPro bulvový celer je vhodná vzdálenost v řádku i mezi řádky padesát centimetrů, listový celer má mít spon třicet pět krát čtyřicet centimetrů. O něco menší vzdálenost pak nechte řapíkatým celerům, které se sázejí do brázd hlubokých kolem dvaceti centimetrů. Zjednoduší se pak práce s přihrnováním řapíků a nepoškozuje se kořenový systém rostlin. Po výsadbě musí přijít vydatná zálivka a nic nezkazíte, když záhon přikryjete netkanou textilií.
- 4.
Dodejte mu živiny
CelerAutor: iStockCeler je dost náročný na živiny a obsah vápna v půdě. Vyžaduje také dostatek vláhy. Během vegetace je potřeba ho přihnojovat vícesložkovým hnojivem, ideálně tím na kořenovou zeleninu. Bulvový celer prospívá v hlinitých, humózních půdách, listový a řapíkatý potřebují spíš hlinitopísčitou půdu. Řapíkatý celer má navíc podstatně vyšší požadavky na dusík z důvodu tvorby většího množství zelené hmoty. Vhodnou předplodinou pro celery jsou luskoviny, po kořenových zeleninách se mu nedaří.
- 5.
Sklizeň od léta
CelerAutor: iStockMenší bulvy celeru můžete sklízet už v červenci, listy celeru pochopitelně také, ale jen probírkou, aby zůstávala dostatečná listová plocha. Také listový celer se začíná sklízet postupně od července a teprve koncem září přijde jednorázová sklizeň. Listy se dají dobře sušit, ale počítejte s tím, že časem však přece jen ztrácí aroma, po zmrazení si velmi výraznou vůni uchovávají. Pozdní bulvový celer se sklízí před příchodem mrazů.
- 6.
Kam se sklizenými bulvami
...Autor: Shutterstock.comOčištěné bulvy se zkrácenými kořeny uchováte buď v písku ve sklepě, nebo je můžete založit do země ve skleníku, kde nemrzne. Ponechte jen listové srdíčko, ostatní listy odstraňte, postupně vám bude přirůstat nová nať.
- 7.
Řapíky pro labužníky
Celer si zachová nejvíce vitamínů v syrovém staviu. Hodí se ale i do polévek nebo k zapékání.Autor: iStock.comMnohem menší bulva a silné, dlouhé stonky jsou typické pro řapíkatý celer. Vegetační doba je asi o třicet dní kratší než u celeru bulvového, pěstování je trochu pracnější: aby řapíky určené ke konzumaci zůstaly křehké a šťavnaté, musí se bělit. Jak? Rostlina se sváže a obalí kornouty z tmavé lepenky. Postupně se pak zahrnuje zemí, až vykukují jen zelené vršky listů. Celer se dobývá ze země celý a řapíky se odřezávají těsně u bulvy, aby zůstal srostlý svazek listů. Nejsnadnější je pěstovat odrůdy samobělicí, u nichž odpadá práce s vyvazováním a přihrnováním.