Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš králem spodního prádla? Na „sexy fúzi“ si posvítí antimonopolní úřad

Autor: ČTK - 
25. dubna 2018
08:35

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal posuzovat změnu vlastníka největšího středoevropského prodejce spodního prádla Astratex. Majoritní podíl ve firmě kupuje Fond Hartenberg, který patří do svěřenského fondu premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Vyplývá to z webu ÚOHS.

Návrh na povolení fúze podala společnost Enterstore, kterou fond Hartenberg vlastní. Podle oznámení na webu úřadu má převzít kontrolu nad společností Leeuw, a.s. a jejím prostřednictvím pak nad společností ASTRATEX, s.r.o. ÚOHS bude posuzovat oblast prodeje prádla a plavek, dále prodeje nočního prádla a županů, punčochového zboží, ložního prádla a ručníků.

Astratex funguje od roku 2000, výhradně prodeji přes internet se firma začala věnovat o pět let později. Většinu jejího sortimentu tvoří dámské spodní prádlo a plavky, prodává ale také ložní prádlo. Momentálně je v online prodeji spodního prádla lídrem na trhu v ČR, na Slovensku, v Polsku a v Rumunsku, působí také v Maďarsku, Bulharsku a Rakousku. Společný sklad je v Náchodě.

Tržby společnosti vzrostly v uplynulém roce o více než 35 procent téměř na 600 milionů korun. Firma očekává, že miliardového obratu dosáhne do tří let.

"O vstupu do e-commerce jsme uvažovali již nějakou dobu. Předtím, než jsme se poprvé setkali s akcionáři společnosti Astratex, jsme zvažovali několik potenciálních investic v online segmentu," uvedl investiční manažer Hartenbergu Jozef Kováč. Astratex by podle něj měl dál pokračovat v evropské expanzi.

Asistovaná reprodukce i létání

Fond soukromého kapitálu Hartenberg založil Babiš spolu s Jozefem Janovem, bývalým investičním ředitelem Penty. Fond investoval v poslední době mimo jiné do zdravotnického byznysu nákupem klinik asistované reprodukce, vlastní také třeba většinový podíl v Poliklinice Modřany. Působí rovněž v oborech biotechnologií či potravinářství a nedávno koupil podíl v leteckých opravnách Avia Prime.

Fond naopak před několika dny prodal svoji společnost FutureHealth, která měla v Opočně a v dalších městech vybudovat zařízení intenzivní následné péče a rehabilitace.

panda82 ( 13. ledna 2019 10:49 )

to je výmysl, tento autor neškodil, teď škodí, žáden časopis noviny nesmí přes jeho práh, manželce to prý vadí, chybí ji recepty, křížovky a j. blesk časopisy

panda82 ( 13. ledna 2019 10:45 )

Tohl je cca rok stará informace, ale týká se jména Babiš a to je jak červený hadr hozený do arény s býky, no ale co by jinak poslanci dělali, pořád hledají na jaké kuří oko by šlápli

fotrpjotr ( 25. dubna 2018 12:04 )

Čemu se Babiš směje,vedle takové ošklivky.

janejaneja ( 25. dubna 2018 09:28 )

Brzy si koupí i vás-jeho věrné poklonkáře. Poctivý pan velkopodnikatel Bureš. A jako bonus-trestně stíhaný.

Zobrazit celou diskusi