Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

VIDEO unikátní operace: Muži transplantovali penis! Na sál ho přinesli v pytlíku

Autor: jh - 
25. dubna 2018
09:56

Výbuch, který zasáhl anonymního amerického veterána, mu zničil celou pánevní oblast. Zdálo se, že muž zůstane zmrzačený navždy, ale teď po náročné operaci se mu možná život vrátí do normálu. Dostal totiž nový penis od mrtvého dárce. 

Transplantace v americkém Baltimoru trvala čtrnáct hodin a byla velkým experimentem. Lékaři veteránovi důkladně přišili penis, šourek a část břišní stěny. Podobné zákroky jsou většinou riskantní, není totiž jisté, zda tělo nové orgány přijme. Tomu napomohla infúze kostní dřeně po dárci, která má fungovat lépe než běžně používané léky, které můžou pacientům ublížit.

Muži by se s trochou štěstí nemusela vrátit jen možnost normálního vylučování, ale i sexuální aktivita. Plodnost se mu však již nevrátí a to kvůli záměru lékařů. Varlata při operaci schválně vynechali. „Měli jsme pocit, že se s takovým krokem pojilo příliš mnoho nezodpovězených etických otázek,“ řekl jeden z odvážných lékařů Damon Cooney. Zesnulý dárce se tak už posmrtných potomků nedočká.

Jelikož jsou urogenitální orgány poměrně citlivé, dochází k jejich poničení ve válkách často. V dnešní době může průlomový lékařský zákrok pomoci tisícům veteránů zraněných na choulostivých místech. Transplantaci penisu absolvovali američtí lékaři již třikrát.

Video: Dnes děláme operace, které byly dříve sci-fi, říká transplantační chirurg Jiří Froněk

Zobrazit celou diskusi