„Chandru je od začátku v péči své matky, pro niž je to již třetí slůně, které porodila, ale zatím první, které se daří úspěšně odchovávat. Kromě mateřského mléka, které stále představuje nejdůležitější součást jeho stravy, už také konzumuje pevnou stravu dospělých slonů, tedy větve, listí, zeleninu, seno,“ řekla mluvčí zoo Šárka Nováková.

Ta také uvedla, že se se slůnětem pracuje už skoro jako s dospělým slonem. „V případě samečka je to, stejně jako u jeho matky, v takzvaném chráněném kontaktu, tedy přes bariéru. Malý Chandru tak zvládá několik jednoduchých povelů. Umí například položit nohu na kolejnici, což bude v budoucnu důležité pro pravidelnou péči o kopyta, na povel se také k chovatelům natočí bokem nebo přejde do vedlejšího boxu,“ dodala mluvčí.

Každodenní práce chovatelů se slůnětem prospívá jeho zdraví. I sloni totiž mohou trpět zdravotními problémy souvisejícími s přerůstáním nehtů u nohou, přerůstáním kůže a podobně.

Ostravská zoo chová slony již od roku 1956. V únoru bohužel chovatelé slonů museli pochovat samici Suseelu, která měla úctyhodných 57 let a v Ostravě byla od roku 2014, tedy po třináctileté pauze, kdy byla zoo bez slonů. 

Vishesh, matka slůněte Chandrua, poprvé porodila v roce 2011. Samečka ale vůbec nepřijala, byla k němu agresivní a ten na selhání organismu zemřel. Nestačil dostat ani jméno. Podruhé porodila samičku pojmenovanou Sumitra, mládě ale nepřijímalo mateřské mléko. Po necelých dvou letech v lednu 2016 náhle uhynula.

VIDEO: Podívejte se, jak si sloník Max hraje v pražské zoo: